REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Aveţi grijă de unde cumpăraţi carne de porc! DSV a confirmat un caz de trichineloză în Adamclisi

Aveţi grijă de unde cumpăraţi carne de porc! DSV a confirmat un caz de trichineloză în Adamclisi

Replica API 8 decembrie 2015 | 11:53 535

Inspectorii au întețit controalele în piețe și magazine

Inspectorii au întețit controalele în piețe și magazine

Întrucât se apropie sărbătorile de iarnă, perioadă în care crește considerabil numărul animalelor sacrificate pentru a alcătui masa de Crăciun, reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din Constanța au vorbit în cadrul unei conferinţe de presă despre acțiunile desfășurate. Aceștia accentuează importanța verificării cărnii de porc destinată consumului familial pentru a evita contaminarea cu trichinella spiralis întrucât această bacterie poate fi fatală. Chiar în urmă cu două- trei săptămâni a fost descoperit la Adamclisi un caz de trichineloză. Cei din conducerea DSV au prezentat de asemenea numerele de telefon disponibile pentru consumatori, cu specificarea că unul dintre ele poate fi folosit în regim de permanență.

Astfel, conducerea a pus la dispoziție 3 numere de telefon la care consumatorul poate suna pentru asistență, în special în perioada 1 decembrie-15 ianuarie : 0241 682 417 (secretariatul Direcției), 0800 826 787(call-center ANSVSA) și numărul nou 0784 577 007. Directorul DSVSA, Geronimo Brănescu, a menționat că acesta din urmă a fost creat special pentru această perioadă aglomerată a sărbătorilor de iarnă, „pentru a fi mai eficienți în regim de permanență”. Examenul trichenoliscopic poate fi efectuat la CSVSA(Circumscripția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor) Constanţa, Piaţa Brick, Piaţa Griviţei, și la sediile CSVSA din Medgidia, Năvodari, Cernavodă și Mangalia.

Geronimo Brănescu, directorul Direcției Sanitar Veterinare din Constanța a declarat: „Vrem să vă reamintim riscurile la care se supune consumatorul în momentul în care achiziționează carne neexpertizată sanitar veterinar și să accentuăm încă o dată, ca în fiecare an, cât de perfidă este această trichinela spiralis” . Șeful Serviciului de Control Oficial pentru Siguranța Alimentelor, Bogdan Licărete, a făcut o scurtă descriere a bacteriei trichinela spiralis, la modul ei de transmitere și a precizat câteva sfaturi de care e bine să ținem cont înainte de a cumpăra orice fel de carne de pe piața constănțeană: „Trichineloza este o boală produsă de un virus spiralat denumit „trichinela spiralis”.

Modalitatea de transmitere a acesteia este exclusiv pe cale digestivă, prin consumul de carne infestată, neexpertizată sanitar veterinar sau insuficient tratată termic. Pentru populație avem niște recomandări: în primul rând, nu cumpărați carne de porc necontrolată sanitar veterinar, nu cumpărați carne de porc de la comercianții care vând, cu ghilimelele de rigoare, „pe marginea drumului”, nu cumpărăm carne de porc provenită din magazinele neautorizate sanitar veterinar, provenită din surse necunoscute sau clandestine. Achiziționarea cărnii de porc se va realiza numai din unități autorizate tip abator, carmangerie, măcelărie și hale, piețe agroalimentare sau magazine specializate pentru vânzarea cărnii.

Examenul trichineloscopic este obligatoriu pentru toată carnea provenită de la porcii domestici(atât din gospodăriile populației cât și din unitățile de creștere a acestora), precum și carnea provenită de la animalele vânate(mistreț, urs), dar și de la alte animale precum calul. Deocamdată la noi în țară nu se consumă carne de cal. Acestea sunt speciile receptive la trichinela. Programul de lucru al unităților ce efectuează examenul trichineloscopic este de luni până sâmbătă între orele 08-18, și duminică între orele 08-14, cu excepția zilelor de sărbătoare 25,26 și 27”. Geronimo Brănescu a făcut o precizare importantă referitoare la celelalte 34 de locații din județul Constanța unde se pot face examenele:

„Este important să punctăm un aspect. Prin cele 34 de locații am încercat să avem o acoperire suficientă a teritoriului administrativ a județului nostru, însă acestea funcționează în regim privat. Ele sunt deservite de medici veterinari de liberă practică și care își rezervă dreptul de a gestiona un anumit program. Nu sunt angajați ai Direcției Sanitar Veterinare. Locațiile prezentate anterior sunt deservite de angajați ai Direcției, la care noi am extins programul de lucru până la ora 18” . În unitățile CSVSA, taxa examenului trichineloscopic este de 11,16 lei pentru porcul domestic, la mistreț fiind dublă din cauza numărului mai mare de compresoare utilizate, și este reglementată prin Hotărâre de Guvern. DSVSA Constanța mai organizează și alte acțiuni de control.

Astfel, s-au format echipe mixte intrainstituționale și interinstituționale, precum și cu alte autorități. Se formează 5 echipe de inspectori care vor verifica abatoarele, târgurile de animale vii și târgurile în care se comercializează produse alimentare, unități de vânzare (carmangerii, măcelării, magazine de desfacere carne), hale, piețe agroalimentare, supermarketuri, brutării, laboratoare de cofetărie și patiserie, și unități de alimentația publică unde se organizează mese festive: restaurante, cantine etc.

Referitor la cazul înregistrat la Adamclisi, directorul Direcției Sanitar Veterinare a declarat: „Eu în 25 de ani de activitate nu am văzut așa ceva. Uitați-vă cum colcăie larvele de trichinela într-un porc sacrificat la Adamclisi și destinat consumului public. Dați-vă seama că dacă cineva ar fi fost inconștient și n-ar fi făcut examinarea trichineloscopică, sigur vorbeam deja de risc vital. Noi ne-am propus să educăm populația. Și noi vom încerca să lăsăm în urma noastră un plus de educație civică și alimentară.

Important este ca omul să realizeze că este vital să trimită pentru examinare trichineloscopică probe care au fost prelevate din zone de elecție. Sunt două lucruri e care trebuie să țină cont: să se protejeze pe el și pe familia lui, iar proba trimisă să fie reprezentativă. Pentru că în fiecare an ne lovim de situații în care omul spune: „Ce, dom’le, vă bateți joc de noi, ne trimiteți înapoi?”. Nu rămâne nimeni neexaminat”. O analiză trichineloscopică durează în jur de 10-15 minute. Anul trecut s-a înregistrat o singură suspiciune de trichineloză și un caz confirmat, iar anul acesta s-a înregistrat numai cazul confirmat de la Adamclisi.

În ceea ce privește suspiciuni de indivizi care ar fi contracarat virusul, se pare că anul trecut ar fi existat 3 indivizi suspecți de trichineloză, însă nu erau infestați cu adevărat. Agenții comerciali care vând carne în locuri neautorizate riscă în primul rând confiscarea acestora și o amendă situată între 600-1200 Ron în cazul persoanelor fizice, și între 2000-10 000 Ron în cazul persoanelor juridice.

„Dincolo de asta, riscă să omoare oameni nevinovați”, a precizat Geronimo Brănescu. Dacă se dovedește că porcul analizat este infestat, acesta trebuie neutralizat, și este trimis la un centru autorizat, transportul fiind supravegheat de medicul veterinar oficial. Costurile neutralizării sunt suportate de proprietar, care poate cere despăgubiri de la stat dar numai în cazul în care animalul este identificat. Incineratoarele de la Agigea și Lumina se ocupă de neutralizarea lor.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614