REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Aviaţia rusă îl spionează pe Duşa în Marea Neagră. Cum reacţionează ministrul

Aviaţia rusă îl spionează pe Duşa în Marea Neagră. Cum reacţionează ministrul

Replica API 17 martie 2015 | 10:11 187

Militari NATO, în aplicaţie

Militari NATO, în aplicaţie

Forţele Navale Române s-au alăturat exerciţiului militar Standing Maritime Group - 2 (SNMG - 2), care face o escală în portul Constanţa, începând de vineri. SNMG - 2 se află în Marea Neagră în luna martie şi, potrivit Statului Major al Forţelor Navale Române, pe parcursul escalei în ţara noastră, sunt programate vizite ale oficialilor militari străini la Comandamentul Flotei, întreceri sportive între marinarii români şi străini, la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” şi vizite la Muzeul Marinei Române, alături de aplicaţiile navale.

Luni, a avut loc un exerciţiu comun, la care au participat 12 nave, 6 româneşti şi 6 din cadrul NATO, în largul Mării Negre. Pe parcursul exerciţiului, un avion al Armatei Ruse, IL - 20, a survolat spaţiul de desfăşurare, la 3.000 m altitudine, însă militarii români şi-au păstrat calmul, fiind obişnuiţi cu astfel de „întâlniri” în cadrul aplicaţiilor pe care le desfăşoară.

„Navele ruseşti sunt în Marea Neagră, au dreptul, aşa cum avem şi noi. Nu au întreprins nici un fel de acţiune ostilă sau de altă natură interpretabilă. Au fost la o distanţă de siguranţă, nu au interferat cu acţiunile noastre. Distanţa nu a scăzut niciodată sub cinci mile”, a spus comandorul Bogdan Vochiţu, comandantul fregatei „Regina Maria”, care a mai precizat că exerciţiul de luni este necesar pentru instruirea în comun a militarilor români cu cei din statele partenere ale României şi membre NATO.

„Gruparea navală NATO se află în Marea Neagră datorită planului de pregătire normal pe care îl are. Aceste grupări obişnuiesc să facă astfel de misiuni în zona lor de responsabilitate. Pentru noi este important să ne asumăm alături de ei, pentru că în felul acesta ne putem antrena şi putem fi în măsură să executăm orice misiune necesară, dacă este nevoie. Nu este mare deosebire între acest exerciţiu şi celelalte, procedurile sunt aceleaşi, pe care le cunoaştem cu toţii şi pe care le-am făcut de mai multe ori”, a concluzionat Vochiţu.

Luni, au avut loc o parte din exerciţiile efectuate în permanenţă, potrivit programului de instrucţie, care include, printre altele, respingerea navelor de suprafaţă, respingerea aviaţiei ş.a.m.d., după cum a precizat comandantul flotilei de fregate, comandorul Adrian Iordache. „În cadrul exerciţiului comun cu navele din gruparea permanentă NATO, cu care facem acum exerciţii, avem momente de respingere a atacurilor aviaţiei inamice, de respingere a atacului grupării navale de către nave purtătoare de rachete. De asemenea, exerciţii de supraveghere şi monitorizare a traficului naval şi impunerea interdicţiei maritime. (...) Simulăm momente în care nava suferă diverse avarii şi grupele care sunt special destinate pentru rezolvarea acestor momente şi supravieţuirea navei vor acţiona în funcţie de momentele create. Simulăm incendiu la bord, evacuarea răniţilor de la bord, care se poate face atât pe cale navală, cu barca, cât şi cu elicopterul. De asemenea, suntem onoraţi cu prezenţa ministrului Apărării Naţionale. (...) Simulăm situaţii cât mai apropiate de realitate. Pe mare, evenimentele se petrec destul de rapid. Poate să fie o perioadă mai mare de o relativă calmitate sau de o intensitate foarte mare. Astăzi, se vor observa ruperi de ritm odată cu succesiunea activităţii. (...) La coeziunea între modalitatea de acţiune, avem aceleaşi proceduri ca şi partenerii noştri din NATO. Exersarea lor, pe parte de comunicaţii, de transmitere date, de acţionare, de manevră, toate aceste proceduri trebuie exersate”, a spus Iordache.

Duşa zâmbeşte la Federaţia Rusă

Prezent la exerciţiul de luni, ajuns la bordul fregatei „Regina Maria” cu un elicopter Puma Naval, ministrul Apărării Naţionale nu s-a arătat intimidat de activităţile marinei şi aviaţiei ruse.

„Este normal ca avioanele de supraveghere electronică să culeagă informaţii despre ce se întâmplă pe Marea Neagră, asta fac şi avioanele NATO în această zonă. Nu cred că este o coincidenţă, se ştie că este acest exerciţiu pe Marea Neagră şi culeg informaţiile despre acest exerciţiu”, a spus Duşa, care a oferit lămuriri şi în legătură cu convoiul militar care a tranzitat, sâmbătă, judeţul Constanţa.

„Convoaiele, garniturile de trenuri care au ajuns în România cu materiale şi tehnică militară a forţelor terestre americane dislocate în Europa, sunt pentru un exerciţiu comun de pregătire, care va începe de luni. De asemenea, în lunile mai-iunie vom avea exerciţii de pregătire comune cu forţele aeriene portugheze la Câmpia Turzii, cât şi altele a militarilor noştri cu cei din NATO. Aşa cum s-a stabilit la summit-ul din Ţara Galilor, vor fi prezenţi militari ai statelor NATO prin rotaţie. În acelaşi timp, militarii români participă la exerciţii de instruire şi pregătire şi în alte state din Europa, fie că e vorba de militari de la Forţele Terestre sau de la Forţele Aeriene”, a concluzionat Duşa.

La activităţile grupării navale de luni au participat fregata „Mărăşeşti”, două corvete, două nave purtătoare de rachete, precum şi cu aeronave militare româneşti. SNMG - 2 presupune exerciţii comune, pe mare, cu nave militare din Bulgaria şi Turcia, precum şi cu alte nave şi aeronave militare româneşti, iar participarea fregatei româneşti „Regina Maria” la acţiunile grupării navale SNMG - 2 din Marea Neagră reprezintă contribuţia României la pachetul de forţe puse la dispoziţia NATO şi are ca scop întărirea încrederii şi dezvoltarea interoperabilităţii între aliaţi.

Potrivit Statului Major al Forţelor Navale Române, gruparea NATO SNMG - 2 este una dintre cele patru grupări navale multinaţionale ale Alianţei, fiind o forţă maritimă integrată, permanentă, gata de acţiune în timp de pace sau în situaţii de criză. SNMG - 2 a demarat de duminică, este comandată de către Contraamiralul Brad Williamson (SUA) şi este formată din crucişătorul american USS Vicksburg (CG 69), nava comandant a grupării, fregata canadiană HMCS Fredericton (FFH 337), fregata turcească TCG Turgutreis (F 241), fregata italiană ITS Aliseo (F 574), fregata românească Regina Maria (F 222) şi nava auxiliară germană FGS Spessart (A 1442). Participarea Forţelor Navale Române la acţiunile grupării navale SNMG-2 din Marea Neagră a fost planificată din anul 2014 şi are ca obiectiv principal dezvoltarea interoperabilităţii marinarilor militari români cu militarii din Alianţă. De asemenea, misiunea misiunea SNMG - 2 are ca obiective menţinerea ridicată a nivelului de instrucţie al marinarilor militari români şi asigurarea încrederii între naţiunile aliate în regiune.

SNMG - 2 este organizată în poziţie de reacţie imediată Forţei maritime şi, până la 1 ianuarie 2005, a fost cunoscută ca Forţa Navală Permanentă Marea Mediterană (SNFM). SNMG - 2 desfăşoară un program continuu de formare operaţională, iar componenţa este asigurată de către naţiunile NATO, contribuind prin rotaţie. Naţiunile care contribuie în mod normal la grup sunt Germania, Grecia, Italia, Olanda, Spania, Turcia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii. Alte naţiuni membre NATO au contribuit ocazional.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614