REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Aviatorii din ARPIA Constanţa, la ceas aniversar: 25 de ani de activitate a organizaţiei

Aviatorii din ARPIA Constanţa, la ceas aniversar: 25 de ani de activitate a organizaţiei

Replica API 10 februarie 2018 | 00:00 348

Moment aniversar al Asociației pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii (ARPIA) Constanța: zeci de fosți aviatori și cadre militare, astăzi pensionari, s-au întrunit, vineri, 9 februarie, în cadrul unei festivități de celebrare a 25 de ani de la înființarea asociației. În prezența generalului de aviație (r) Iosif Rus, președintele ARPIA România, a colegilor din alte județe ale țării și a reprezentanților altor organizații din Constanța, aviatorii au rememorat realizările organizației, dar și momentele frumoase, dar periculoase, trăite de-a lungul carierei militare.

„Se împlinesc 25 de ani de la înființarea ARPIA Constanța, prilej de readucere aminte, de trecere în revistă a realizărilor de peste ani, ale noastre, ca asociație. Cu regretul că, din păcate, și Aviația, ca și alte ramuri, este în cădere liberă. Să nu uităm că acum 30 de ani numai regimentul de la Mihail Kogălniceanu avea mai multe avioane decât are România astăzi”, a declarat căpitan comandor (r) Valer Iosif Mureșan, președintele ARPIA Constanța.

Comandorul de aviație (r) Moise Filipaș, unul dintre veteranii de vârstă ai organizației și unul dintre inițiatorii organizației constănțene, a rememorat pentru „Replica de Constanța” începuturile ARPIA în județul nostru. „Am înființat ARPIA Constanța pe 7 februarie 1993 și am avut mai multe obiective. Un prim obiectiv a fost realizarea ansamblului comemorativ dedicat realizării primului hidroavion românesc, GETTA, ansamblu realizat cu contribuția artistului plastic Traian Marinescu, fost pilot, pe care l-am montat pe peretele clădirii unde a fost construit hidroavionul, pe strada Griviței, numărul 44. Clădirea a fost demolată, iar ansamblul comemorativ a fost mutat în incinta Muzeului de Marină. Un alt obiectiv realizat a fost organizarea unei prime expoziții cu temă aviatică, la Cercul Militar, cu machete, broșuri, poze, îmbrăcăminte, costume de salvare, parașute etc.

O altă realizare a organizației a fost reprezentată de reîngumarea trupului aviatorului erou Horia Agarici și în montarea unei plăci comemorative pe peretele blocului unde a locuit, pe aleea Garofiței din Constanța”.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614