REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Avion doborât: Reprezentanţi ai ţărilor care aveau cetăţeni la bord discută joi la Londra o posibilă acţiune legală

Avion doborât: Reprezentanţi ai ţărilor care aveau cetăţeni la bord discută joi la Londra o posibilă acţiune legală

Replica API 14 ianuarie 2020 | 00:00 383

Cinci ţări care au pierdut cetăţeni în tragedia aviatică de săptămâna trecută din Iran se vor întâlni joi la Londra pentru a discuta despre o posibilă acţiune în plan legal, a declarat luni pentru agenţia Reuters ministerul ucrainean de externe, Vadim Pristaiko.

Reprezentanţii celor cinci ţări vor aborda de asemenea aspecte legate de despăgubirile necesare şi de anchetarea celor întâmplate, a menţionat Pristaiko, în marja unei vizite oficiale la Singapore.

Acesta a calificat drept "nonsens" sugestiile venite din partea Iranului că avionul aparţinând Liniilor Aeriene Internaţionale ucrainene a fost doborât după ce s-a apropiat de o bază militară sensibilă, într-un context de tensiuni sporite, şi a adăugat că Teheranul a acceptat să predea Kievului cutiile negre ale aparatului, pentru cercetări.

"Am creat un grup al miniştrilor de externe din ţările care au avut de suferit. La 16 ianuarie, ne vom întâlni personal la Londra pentru a discuta modalităţile, inclusiv legale, de a merge mai departe, de a începe urmăriri (la adresa Iranului)", a spus Pristaiko, potrivit Reuters.

Şeful diplomaţiei ucrainene a precizat că între cele cinci ţări se mai află Canada, care avea la bord cel puţin 57 de deţinători de paşapoarte, Suedia, Afganistan şi un al cincilea stat pe care nu l-a numit.

Mulţi dintre cei aflaţi în avionul ucrainean doborât miercuri cu 176 de oameni la bord erau iranieni cu dublă cetăţenie.

Vadim Pristaiko a insistat luni că toţi cei implicaţi în doborârea avionului trebuie traşi la răspundere. "Nu vrem ca doar un simplu soldat să fie arătat cu degetul şi să se spună că el este cel care a apăsat pe buton. Este responsabilitatea guvernului iranian. Trebuie să descoperim cine a dat ordinul, cine a apăsat pe buton, totul. Toţi aceşti oameni trebuie pedepsiţi", a conchis ministrul ucrainean. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102