rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 6 iunie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Avocat, DETALII COMPLETE despre AMÂNAREA RATELOR la BANCĂ!

Din cauza coronavirusului, mai multe afaceri au avut de suferit, iar problema ratelor la bănci a devenit o teamă a cetățenilor, fie ei angajați, fie angajatori. Avocatul constănțean, Stila Frangu, a împărtășit câteva lămuriri și păreri personale cu ziarul Replica de Constanța în ceea ce privește acest subiect.

Stila Frangu, avocat

Ce este de făcut

În contextul actual, al pandemiei de coronavirus, milioane de firme și-au suspendat activitatea, punându-i pe angajații care aveau credite bancare în situații foarte dificile, care constau, în primul rând, în faptul că aceștia nu își mai pot permite să achite ratele. În această situație, statul a adoptat mai multe norme care să îi ajute atât pe angajatori cât și pe angajați să treacă mai ușor peste această perioadă. Normele aprobate prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 37/2020 și Hotârârea de Guvern 270/2020, prevăd și faptul că debitorul solicită băncii amânarea la plată pentru o perioadă de 1 - 9 luni, iar banca va analiza și va aproba ori va respinge cererea acestora. Debitorii au la dispoziție 45 de zile începând din data de 30 martie 2020, pentru a face solicitarea de suspendare a ratelor, către bancă.

Așadar, în acest context, avocatul Stila Frangu vine cu mai multe lămuriri oferite într-un interviu acordat ziarului Replica de Constanța.

La amânarea plății ratelor, dobânda se calculează la întregul sold

Reporter: Ce ne puteți spune despre această amânare a plății ratelor? Ce înseamnă ea de fapt? Ce dezavantaje pot avea cei care aleg să opteze pentru această amânare?

Stila Frangu: Luând în considerare Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 37/2020 și normele de aplicare, aprobate prin Hotărârea de guvern 270/2020 care a intrat în vigoare pe 6 aprilie, în 45 de zile de la solicitarea persoanelor interesate se poate suspenda contractul, amânându-se plata ratelor și prelungindu-se în final perioada creditului. Eu, personal consider că pentru o astfel de solicitare este mai bine să aștepți până spre finalul celor 45 de zile care reprezintă limita în care se pot depune cererile, deoarece, așa cum am văzut eu, actele normative, în discuție pot apărea o serie de dezavantaje sau se pot lămuri unele neclaritați. Un efect al suspendării contractului este acela că, pe întreaga perioadă de suspendare, se calculează dobânda contractului de credit la soldul creditului principal, adică la întreaga sumă rămasă de rambursat din credit. Aici este marele dezavantaj pe care eu îl apreciez pentru cei ce ar opta pentru suspendarea contractelor de credit. Așadar, se calculează dobândă la întregul sold, iar soldul poate însemna o sumă mare, așa că și dobânda calculată pentru perioada suspendării poate fi destul de mare care poate împovăra clientul.

Dobânda se calculează în funcție de tipul creditului

Stila Frangu: În funcție de tipul de credit, dobânda se capitalizează, dacă este vorba de un credit de nevoi personale și se calculează o dobândă la dobândă iar în cazul creditelor ipotecare, dobânda nu se capitalizează ci se constituie într-o creanță distinctă, de sine stătătoare, la care dobânda este 0%, însă asta nu înseamnă că nu îl împovărează pe cel cu un credit ipotecar. Un exemplu, pentru a putea fi înțeleasă mai bine situația: o persoană mai avea un sold de rambursat de 100.000 lei și formulează cerere pentru a-i fi aplicate dispozițiile O.U.G. nr. 37/2020. Pentru că se suspendă/decalează plata ratelor cu 9 luni, se calculează pentru acest sold dobândă pentru cele 9 luni. Dacă dobânda era, să zicem, de 8% , ar însemna că solicitantul plătește pentru cele 9 luni, raportat soldul de 100.000 lei, suma în plus de 6.000 lei. Deci crește cu încă 6.000 lei valoarea sumelor de rambursat către bancă. Şi, pentru creditele neipotecare, la această sumă se va calcula pe viitor dobânda întrucât se capitalizează la soldul creditului. Simplul fapt că în această perioadă se calculează dobânda poate fi împovărător pentru ce formulează cerere pentru a beneficia de suspendarea plății ratelor la împrumuturi.

Reporter: Care ar fi fost cea mai bună parte a acestei amânări?

Stila Frangu: Poate că ar fi trebuit găsite soluții prin care, pe perioada asta, să se suporte pierderea în mod echilibrat, și debitorul, și creditorul din contractele de împrumt în discuţie. Sau poate ar fi trebuit, măcar în pe perioada Stării de Urgență, să se înjumătățească dobânda. Pentru că altfel, la finalul acestei perioade, clientul/debitorul este singurul care suportă aceste cheltuieli. Banca/creditorul ajunge în final să încaseze dobânda pentru sumele împrumutate pentru întreaga perioadă de suspendare a plății ratelor, chiar dacă face încasările mai târziu.

Avantajul amânării plății ratelor

Reporter: Care ar fi un avantaj al amânării ratelor, din punctul dumneavoastră de vedere?

Stila Frangu: Măsura a fost introdusă tocmai ca o facilitate pentru cei care se confruntă cu greutăți la plata ratelor în această perioadă. Greutăţi generate de măsurile de distanţare socială pe care le-am luat cu toţii, de reducere a activităţilor economice, de interzicerea desfăşurării unor activităţi precum activităţile cabinetelor stomatologice sau a restaurantelor, de exemplu. Interdicţie pe care, în mod justificat, chiar autorităţile au dispus-o. Tocmai de aceea există riscul pierderii surselor de venit, astfel încât pierderile financiare pot fi mari și este posibil că multe persoane să nu își poată permite să plătească acele credite în această perioadă. În această situaţie însă, măsura e bine-venită, este un avantaj! Ulterior, când lucrurile vor reveni la normal şi debitorul care a ales să își amâne ratele creditului va reveni la câştigurile anterioare, și își va permite să le plătească.

Reporter: Credeți că este posibilă o revenire „în forță” care ar ajuta debitorii să renunțe la perioada de amânare a plății?

Stila Frangu: Probabil că persoanele fizice depind foarte mult de stabilitatea şi de puterea financiară a angajatorului, pentru că dacă este vorba de o firmă bine ancorată, își poate reveni mai ușor și poate oferi angajatului revenirea la câştigurile din perioada anterioară şi, deci, la posibilitatea de a-și relua plata ratelor mult mai devreme. Însă, dacă este vorba de o firmă mai mică, poate intră chiar în insolvență iar angajații ar trebui să își caute alte locuri de muncă ceea ce poate dura. Tocmai din această cauză termenul de 9 luni reglementat de O.U.G. nr. 37/2020 poate fi un avantaj însemnat.

Ce alegem: o perioadă cât mai mică de amânare a ratelor sau maximul?

Reporter: Așadar, alegem o perioadă cât mai scurtă de amânare a platei ratelor sau maximul?

Stila Frangu: Este dificil să dau un sfat însă, raportându-mă la mine, dacă aș fi într-o situație de acest gen aș încerca să aleg o perioadă mai scurtă și nu să optez pentru maximul de 9 luni. Probabil şi în speranța că această perioadă se va termina mai repede şi lucrurile vor reveni la o oarecare normalitate. De ce aş opta pentru o perioadă mai scurtă? Dacă aleg o perioadă mai lungă, cresc și costurile către bancă, dobânda putând să devină mai mare și mai apăsătoare. În primul și primul rând, aș încerca să mă duc spre limita maximă a celor 45 de zile în care am dreptul să mă decid, conform ordonanței, pentru a putea vedea cum evoluează situaţia în ansamblu şi a putea aprecia mai clar situaţia personală a fiecăruia. Concluzionând, aș încerca să fiu prudent în a beneficia de dispozițiile cu amânarea ratelor

Ne ajută sau nu Statul în această perioadă?

Reporter: Ce ne puteți spune despre poziția Statului în această perioadă? Ajută Statul cu ceva populația?

Stila Frangu: Se mai pot schimba destul de multe, nu putem afirma exact dacă prin aceste măsuri, în final, Statul ajută sau nu. Pentru unii, măsurile ajută, iar pentru alții pot deveni împovărătoare ulterior.

Raportându-ne şi la alte dispoziţii adoptate în această perioadă de Statul Român, la măsurile adoptate prin O.U.G. 29/2020, de exemplu, pot spune că este normal că serviciile de utilități să fie plătite în continuare pentru că beneficiem și în Starea de Urgență de ele și dacă nu le-am avea am ajunge în situații limită. În felul acesta, Statul ajută şi furnizorii de utiltăţi şi populaţia căreia îi permite amânarea plăţii acestor utilităţi pe perioada Stării de Urgenţă. Aceste măsuri ajută deci pe toată lumea.

Plata chiriei, un beneficiu?

Putem discuta însă şi despre amânarea plății chiriei care, la prima vedere, pare a fi un ajutor. Numai că întrebarea ar fi: pentru cine este acest ajutor de fapt, pentru chiriaș sau proprietar? În final acestă amânare este un ajutor pentru proprietari, nu pentru chiriași pentru că, conform aceleiaşi Ordonanţe 29/2020, poți invoca Starea de Urgență însă chiria tot trebuie plătită, chiar dacă chiriaşul nu îşi mai poate desfăşura activitatea în această perioadă şi nu mai poate produce venituri, aşa cum este cazul cabinetelor stomatologice sau a restaurantelor, a căror activitate a fost suspendată prin Ordonanţele militare adoptate. Ce a hotărât Statul în legătură cu contractele de închiriere? A hotărât, voit sau nu, să pună toată greutatea acestei perioade pe umerii chiriașilor. Aş zice că proprietarii nu sunt puşi să suporte în egală măsură greutăţile Stării de Urgenţă întrucât nu își încasează chiriile acum, însă după ridicare acestei stări le vor încasa. Nu ştiu dacă e echitabilă soluţia asta care obligă chiriaşii, întreprinderi mici şi mijlocii, să suporte chiria chiar dacă ei nu își desfășoară activitatea pe perioada Stării de Urgență, unii având suspendată activitatea chiar prin acte normative. Poate ar trebui analizate mai bine şi reglementate mai echilibrat astfel de situaţii, astfel încât această criză să fie suportată de toate părţile în egală măsură. Simplul fapt că o întreprindere mică sau mijlocie nu plăteşte chiria acum, dar trebuie să o plătescă după ieșirea din Starea de Urgență, în condițiile în care nu realizează venituri, poate duce la dezechilibre.

Diana BERECHET

joi, 9 aprilie 20203092
Comentarii

01Fane(9 apr 22:37)
Bai fratilor de la replica de unde l ati gasit pe ciobanasul acesta!
02Denis(9 apr 22:11)
Sa nu.ti manance oile cravata barosane
010Gogu(9 apr 16:56)
Ce fata de prost are makedonul asta !
010chirata(9 apr 16:27)
uite cum arata o fatza de crescator de oi , adica de cioban...! de ce plm ti-ai inselat parintii si ai parasit oile , boule !?!
19Dan(9 apr 14:46)
De ce vorbeste un avocat pe aceasta tema? Nu sunt mai in masura profesionistii din domeniul bancar sa faca astfel de analize? De preferat, romani adevarati, nu machidoni?
08Bucuresti(9 apr 14:14)
Ce urat este. Jesus Maica Domnului.
07Ha ha ha(9 apr 13:37)
A gasit cine sa dea sfaturi cu bancile, cine nu-l stie pe asta. Sa zica despre tepele date de el bancilor
03Mda(9 apr 10:46)
Sa ma cac pe ratele voastre de saraci. Dai casa inapoi si treci la cotet de unde ai plecat. La aia cu depozite in banci sa te stresezi la machidoni adica ca sa nu ramana fara ei in caz de criza ceva
mai mult...Replica
6 iun 00:00ReplicaUnde a fost PRINSĂ Viorica Dăncilă la SHOPPING!

Fostul premier al României și fost șef al PSD, Viorica Dăncilă, s-a retras de pe scena politică încă de când...552

6 iun 00:00ReplicaDănuț Moisoiu ÎNCEPE construcția ansambului de LOCUINŢE de pe malul lacului Siutghiol!372
6 iun 00:13ReplicaStamate, de la Marco Chim, vrea să PĂCĂLEASCĂ vigilenţa: mai face un bloc şi zice că-i CENTRU educaţional274
6 iun 00:09ReplicaATENŢIE! CFR te dă jos din tren, dacă n-ai MASCĂ

CFR Călători va suplimenta capacitatea trenurilor spre litoralul Mării Negre în acest sfârșit de săptămână....192

6 iun 00:20ReplicaUn constănţean bolnav de CANCER şi-a recâştigat dreptul la VIAŢĂ în instanţă275
6 iun 23:55ReplicaMĂCEL în stil MAFIOT, între rude563
6 iun 23:54Replica7 cazuri de INFECTARE cu CORONAVIRUS la Medgidia

Spitalul Municipal Medgidia este una dintre unitățile suport COVID-19, din județul Constanța. Pentru a nu mai...424

6 iun 23:54ReplicaAmenzi în valoare de 360.600 de lei pentru unităţile de alimentaţie publică226
6 iun 00:00ReplicaNe plângem de GUNOAIE, dar nici nu păstrăm CURĂŢENIA164
6 iun 00:28ReplicaConstanţa este pregătită pentru primul weekend incendiar din acest sezon estival

Constanţa se pregăteşte pentru primul weekend fierbinte din această vară. Dacă startul de la 1 iunie a fost furat...200

6 iun 23:11ReplicaŞoferii din Compozitorilor plâng după PARCĂRI199
6 iun 00:00ReplicaAsa arată centrul comunei Tortomanu în 2020!209
Vremea
16.7°16.7° - 17.3° sâmbătă, 6 iunie 2020
ConstanțaUmiditate: 70%
Vânt: 6.65 m/s
Presiune: 1010 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
6 iun 00:00SportFreiburg - Monchengladbach 1-0

...131

6 iun 00:23SportFotbal - Premier League se reia la 17 iunie, cu meciul Aston Villa–Sheffield

Premier League se reia la 17 iunie, de la ora locală 18.00 (20.00, ora României) cu meciul Aston Villa – Sheffield,...119

6 iun 00:00SportFlorin Gardoş şi-a prelungit contractul cu Universitatea Craiova

Clubul de fotbal Universitatea Craiova a anunţat vineri că a prelungit contractul cu fundaşul Florin Gardoş până...147

6 iun 00:00SportClaudiu Keşeru şi Dragoş Grigore, titulari la Ludogorets într-un derby jucat cu public

După cei din Cehia, Ungaria şi Polonia, Dragoş Grigore şi Claudiu Keşeru sunt alţi fotbalişti români care au...126

Local
6 iun 00:55LocalAvarie RAJA în Năvodari

Pentru remedierea unei avarii pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 160 mm, de pe strada Albinelor, din...347

6 iun 00:58LocalCoronavirus: 286 de persoane infectate, la nivelul județului Constanța, de la debutul pandemiei

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 286 de persoane...647

6 iun 00:58LocalSite-ul ANAF nu va funcționa câteva ore, luni, 8 iunie

226

6 iun 00:55LocalStila Goșu, de la fost INTERLOP, la DEZVOLTATOR imobiliar

După o perioadă îndelungată în care a avut probleme cu legea, Stila Goşu, în ultima perioadă pozează în băiat...6344

6 iun 00:53LocalSe reiau spectacolele la Teatrul 'Oleg Danovski'

Teatrul Național de Operă și Balet “Oleg Danovski”, cu sprijinul Primăriei municipiului Constanța, al...429

6 iun 00:59LocalEchipament ultraperformant pentru testarea COVID-19, donat Spitalului Județean Constanța

Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța a fost dotat cu un aparat eCL8000-Automated...611

6 iun 23:30LocalRAEDPP: Casieriile vor fi închise de Rusalii

Regia Autonomă „Exploatarea Domeniului Public și Privat” Constanța aduce la cunoștința publicului faptul că...269

6 iun 23:28LocalTrafic îngreunat pe strada Ștefăniță Vodă din municipiul Constanța

Pentru executarea lucrărilor de remediere a unei avarii pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 500 mm, de...437

6 iun 23:27LocalȘeful ANSVSA spune că NU nu se închide tot restaurantul sau hotelul, dacă un client e descoperit cu coronavirus

512

Politică
Interviuri
21 mai 00:06InterviuriINTERVIU SENZAȚIONAL cu RAREȘ BOGDAN! PSD este respins de electorat pentru că iese cu aceleași fețe compromise. VIDEO

Starea de urgență a trecut, însă în urma ei au rămas anumite întâmplări care merită dezbătute alături de...8418

21 mai 00:06InterviuriVirginia Uzun: Eforie, lipsit de strălucire din cauza proastei gestionări a banilor VIDEO

Virginia Uzun a fost directorul Serviciului Public de Impozite şi Taxe (SPIT) din cadrul Primăriei Constanţa timp de...4668

16 mai 00:50InterviuriEugen Teodorovici: Eu sunt, de fapt, preşedintele PSD

3935

6 mai 00:26InterviuriPrefectul Niculescu: Din 605 carantinați la Constanța, 21 aveau Coronavirus! VIDEO

Prefectul George Niculescu, numit în funcție la finele lui 2019, a apucat vremuri greu încercate. Și ne referim la...3585

29 apr 00:26InterviuriProcurorul Teliceanu: dacă minți în adeverință, riști să te alegi cu ani grei de pușcărie! Video

Viorel Teliceanu este unul dintre cei mai tineri prim procurori din țară, el conducând, o bună perioadă de timp,...4427

14 apr 00:05InterviuriSorin Mihai, șeful Inspectoratului Școlar: NU se pune problema înghețării anului școlar! VIDEO

3128

Monden
6 iun 00:00MondenCole Sprouse, arestat la un protest antirasism, după moartea lui George Floyd. Ce a declarat actorul

Actorul Cole Sprouse, 27 de ani, devenit celebru după rolul interpretat în serialul Riverdale, a fost arestat la...122

6 iun 19:50MondenSecretul care l-ar fi făcut pe Michael Jackson să renunţe la sexul cu femei

În lumina documentarului HBO care a stârnit un întreg scandal, Leaving Neverland, dezvăluirile despre viaţa...152

6 iun 00:00MondenCine sunt noii moştenitori ai lui Karl Lagerfeld care vor s-o detroneze pe pisica Choupette?

128

Mapamond
6 iun 00:00MapamondCoronavirus: Jakarta îşi redeschide moscheile şi începe relaxarea restricţiilor

Capitala indoneziană şi-a redeschis vineri moscheile, pentru prima dată după trei luni, demarând o perioadă de...119

6 iun 00:00MapamondCoronavirus: Fiji se declară ţară liberă de COVID-19

Prim-ministrul din Fiji, Voreqe "Frank" Bainimarama, a declarat vineri că acest stat insular din Oceanul Pacific nu mai...127

6 iun 00:00MapamondCoronavirus: Peste 1.000 de morţi în 24 de ore în SUA

122

Sănătate
6 iun 00:00SănătatePrevenirea atrofiei cerebrale, printre efectele benefice ale combinației de vitamine B și Omega 3 la vârstnici

Atrofia cerebrală (sau atrofia creierului) reprezintă pierderea neuronilor, adică a celulelor. Totodată, atrofia...124

6 iun 00:00SănătateBacteriile din gură pot agrava cancerul colo-rectal

Un studiu recent a descoperit că o bacterie banală, comună zonei bucale, poate accelera dezvoltarea cancerului de...125

6 iun 00:00SănătateSubstanțele chimice ajung în organism după folosirea cremelor de protecție solară

120

6 iun 00:00SănătateAntibioticele și riscul de avort spontan

Un nou studiu la scară largă sugerează că unele antibiotice administrate în timpul sarcinii ar mari riscul de avort...130

6 iun 00:00SănătateIngredientul care te ajută să îndepărtezi pesticidele de pe fructe

Tot ceea ce îți trebuie este un ingredient simplu, iar în acest fel vei îndepărta pesticidele de pe fructele tale...130

6 iun 00:00SănătateUn "vaccin" pentru cancer a eliminat tumorile la șoareci

Cercetătorii de la Universitatea Stanford au descoperit că activarea celulelor T în tumori a eliminat chiar și...125

6 iun 00:00SănătateFibrilația atrială, detectată cu ajutorul unui dispozitiv mobil?

Un nou studiu evidențiază utilizarea fezabilă a unor dispozitive mobile pentru a ajuta la detectarea și la...124

6 iun 18:39SănătateVitamina B3, utilă în tratarea glioblastomului?

Un nou studiu arată că niacina, numită în mod obișnuit vitamina B3, combinată cu chimioterapia, poate ajuta...126

6 iun 00:00SănătateAlimentația de post combinată cu vitamina C, eficiente în tratarea cancerului?

119

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT