REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.5° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
25.5° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Avocaţii, contabilii şi consultanţii, obligaţi să-şi denunţe clienţii

Avocaţii, contabilii şi consultanţii, obligaţi să-şi denunţe clienţii

Replica API 28 aprilie 2015 | 21:17 177

Fiscul, noul Big Brother

Fiscul, noul Big Brother

Contabilii, avocaţii, auditorii şi consultanţii fiscali vor fi obligaţi să raporteze zilnic la Fisc operaţiunile de peste 5.000 euro de care «au luat cunoştinţă». Cerinţa este reclamată ca inacceptabilă pentru că încalcă secretul profesional, este o sursă de abuzuri şi transformă ANAF în supraveghetorul tuturor mişcărilor de bani la nivel naţional. Conform unei modificări propuse în Codul de procedură fiscală, după închiderea dezbaterii publice asupra proiectului de lege, şi făcută publică abia după aprobarea în guvern, avocaţii, contabilii, experţii contabili, consultanţii fiscali, auditorii, dar şi alte categorii vor fi obligaţi să transmită Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), zilnic, „operaţiunile în lei sau în valută despre care au luat cunoştinţă cu ocazia desfăşurării activităţii, a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 5.000 euro, indiferent dacă tranzacţia se realizează prin una sau mai multe operaţiuni ce par a avea o legătură între ele“. Conţinutul informaţiilor, standardul de transmitere, tipurile de informaţii şi soldurile aferente conturilor bancare, precum şi procedura de transmitere urmează să fie aprobate prin ordin al preşedintelui ANAF. Reprezentanţii profesiilor libere au reacţionat prin apeluri trimise Comisiilor de buget-finanţe din Parlament unde proiectul de lege se află în dezbatere. Apariţia acestei prevederi în proiectul Codului de procedură a fost surprinzătoare, mai ales că, în varianta discutată cu mediul de business, obligaţia era doar pentru instituţiile financiare. Chiar şi în forma iniţială, obligaţia a născut controverse, cu atât mai mult cu cât, actualul Cod de procedură fiscală deja obligă băncile să comunice ANAF, la cerere, pentru fiecare titular în parte, toate rulajele şi/sau soldurile conturilor deschise, datele de identificare ale persoanelor care deţin dreptul de semnătură, casetele de valori închiriate.

Încălcarea secretului profesional

Legea privind spălarea banilor prevede o serie de protecţii si exceptări pentru avocaţi, notari, auditori şi consultanţi fiscali pentru care obligaţia de raportare este strict limitată la perfectarea de tranzacţii imobiliare şi transferuri de active, respectiv administrarea de instrumente financiare, conturi şi bunuri fără a putea viza însă analizele - diagnostic de risc, rapoartele de due diligence şi reprezentarea în cadrul litigiilor şi procedurilor administrative. Un indiciu ar fi că fiscul s-ar putea folosi de această prevedere, în timpul controalelor, pentru a constata şi sancţiona persoanele care, eventual, ar fi avut cunoştinţă de astfel de operaţiuni şi nu le-au raportat. În aceste condiţii, cerinţa este o sursă imensă de abuzuri, mai ales că formularea textului de lege este extrem de discutabilă. Atât Corpul Experţilor Contabili şi al Contabililor Autorizaţi din România, cât şi Uniunea Naţională a Barourilor din România au trimis scrisori către parlamentari prin care le cer să nu voteze această prevedere care afectează serios drepturile contribuabililor şi care dă voie ANAF să controleze toate mişcările de bani din România.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369