REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.1° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
26.1° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Avocaţii din Turcia protestează împotriva intenţiilor guvernului de a reforma barourile

Avocaţii din Turcia protestează împotriva intenţiilor guvernului de a reforma barourile

Replica API 1 iulie 2020 | 00:00 921

Mii de avocaţi au protestat marţi în faţa sediului celei mai mari instanţe din Istanbul împotriva intenţiilor guvernului Turciei de a reforma barourile, relatează Reuters, citată de Agerpres. Avocaţii susţin că intenţia autorităţilor este de a suprima disidenţa şi de a politiza avocatura.

Conform unui proiect de lege depus marţi la parlament de partidul de guvernământ Justiţie şi Dezvoltare (AKP) al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, în fiecare provincie din Turcia s-ar putea forma mai multe barouri, în loc de câte unul, cât este permis în prezent. Deputatul AK Cahit Ozkan a declarat presei că legea este necesară deoarece barourile nu mai pot funcţiona corespunzător după creşterea de 13 ori a numărului de avocaţi în perioada de după adoptarea legii în vigoare.

Avocaţii nou intraţi în profesie ar urma să se poată înregistra în orice barou din provincia lor, prevede proiectul. Protestatarii susţin că se urmăreşte diluarea barourilor existente care critică situaţia statului de drept şi a drepturilor omului sub guvernarea Erdogan. Membrii barourilor arată că sistemul judiciar a fost aruncat în haos prin închiderea avocaţilor, obstrucţionarea apărării în instanţe şi distrugerea încrederii în judecători şi procurori.

'Înregistrarea avocaţilor în diferite barouri va duce la divizare. Avocaţii vor fi clasificaţi în funcţie de baroul de care aparţin (...) Credem că există pericole grave', a declarat la protestul de marţi o avocată care a refuzat să se prezinte.

Mehmet Durakoglu, preşedintele Baroului din Istanbul, a afirmat că asociaţia în fruntea căreia se află va continua să se opună proiectului de lege, chiar dacă acesta va fi probabil adoptat având în vedere majoritatea în Parlament asigurată de AKP şi aliatul acestuia, Partidul Mişcarea Naţionalistă (MHP). 'Vom face uz de drepturile noastre democratice până la capăt astfel încât (proiectul) să nu fie adoptat', le-a spus el colegilor participanţi la manifestaţie.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369