REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
15.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Avocatul Calaigii, reţinut de procurorii anticorupţie sub acuzaţia de trafic de influenţă

Avocatul Calaigii, reţinut de procurorii anticorupţie sub acuzaţia de trafic de influenţă

Replica API 11 iunie 2014 | 00:00 267

Dosar instrumentat cu sprijinul SIPI şi DGA

Dosar instrumentat cu sprijinul SIPI şi DGA

Avocatul constănţean Sorin Calaigii a intrat în atenţia procurorilor DNA Constanţa: el este urmărit penal sub aspectul săvârşirii a 3 infracţiuni de trafic de influenţă. El a fost reclamat la DNA de clienţi cărora le-ar fi promis că, în schimbul unor sume de bani, poate interveni pe lângă judecători ai Curţii de Apel Constanţa, pentru soluţii favorabile în dosare, lucru care nu s-a întâmplat. Avocatul a fost reţinut pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Conform unor surse, la audierile de ieri de la DNA ar fi fost adus şi un alt avocat, în afară de Calaigii.

Potrivit comunicatului oficial al DNA Constanţa, "din ordonanţa de reţinere întocmită de procurori a rezultat că, în cauză, există probe temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia la data de 6 noiembrie 2013, inculpatul Calaigii Sorin a pretins suma de 15.000 euro de la o persoană pentru ca, folosindu-şi influenţa pe care afirma că o avea asupra unor judecătoare din cadrul Curţii de Apel Constanţa, să le determine pe acestea să respingă recursul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa împotriva sentinţei de achitare pronunţate de Judecătoria Constanţa în care persoana respectivă fusese judecată pentru săvârşirea infracţiunii de viol; în luna iunie a anului 2011, inculpatul Calaigii Sorin a pretins şi a primit de la o altă persoană suma de 6.500 euro, lăsându-o pe acesta să creadă că are influenţă asupra unor judecători ai Curţii de Apel Constanţa şi că poate să intervină pe lângă ei pentru a-i determina să dispună o soluţie favorabilă faţă de fiul persoanei respective, judecat pentru săvârşirea unei infracţiuni de tentativă la omor calificat, într-un dosar aflat în faza apelului; în luna mai a anului 2013, inculpatul Calaigii Sorin a pretins şi a primit sume de bani de la o persoană, lăsându-o să creadă că are influenţă asupra unui judecător din cadrul Curţii de Apel Constanţa şi că îl poate determina pe aceasta din urmă să dea o soluţie favorabilă unor inculpaţi într-un dosar aflat pe rolul acelei instanţe".

Procurorii au mai precizat că inculpatului i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, precum şi faptul că "în cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de o altă persoană". La instrumentarea dosarului, procurorii au beneficiat de sprijinul SIPI Constanţa şi al DGA Constanţa. "Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie", se mai arată în comunicatul DNA.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102