REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
11.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Avocatul Ionel Haşotti spune că Omar Hayssam a fost văzut în ţară şi după data la care ar fi fugit

Avocatul Ionel Haşotti spune că Omar Hayssam a fost văzut în ţară şi după data la care ar fi fugit

Replica API 18 iulie 2012 | 00:00 144

Procesul lui Mustafa Tartoussi, aproape de final

Procesul lui Mustafa Tartoussi, aproape de final

Mega-procesul început după fuga din România a lui Omar Hayssam, despre care se spune că a fost facilitată de armatorul navei Iman T, Mustafa Tartoussi, se apropie de final. Ieri, magistraţii Curţii de Apel Oradea au cerut apărătorilor inculpaţilor, printre care se află şi avocatul constănţean Ionel Haşotti, să depună concluzii pe fond, întrucât pe data de 24 septembrie se va termina cercetarea judecătorească, urmând ca instanţa să se pronunţe pe fond. "Instanţa a propus să ne judecăm, dar până la urmă s-au audiat câţiva martori, urmând să ne judecăm pe 24 septembrie. Martorii audiaţi la acest termen au susţinut că l-au văzut pe Omar Hayssam în România după data la care se presupune că a fugit din ţară", a declarat pentru "Replica" avocatul Ionel Haşotti. Referitor la martorii audiaţi, aceştia sunt Costică Burtă şi Anghel Solveţ, 2 paznici ai complexului rezidenţial din zona Năvodari 20, unde îşi avea domiciliul sirianul, respectiv doi angajaţi ai firmelor patronate de fraţii arabul fugar, care au declarat, de asemenea, faptul că Omar Hayssam nu a fugit din ţară în noaptea de 29/30 iunie 2006, ci s-a aflat în Bucureşti, la fel ca fraţii săi, Mukhles şi Mahmoud.

De unde a pornit totul

După cum ne-a declarat avocatul Haşotti, aceasta este etapa finală a procesului, pe fond, după care urmează pronunţarea şi căile de atac. Iniţial cauza a fost înregistrată la Curtea de Apel Bucureşti, însă, în 2009, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a admis cererea de strămutare a dosarului la Curtea de Apel Oradea. În acest dosar, armatorul navei maritime Iman T, aparţinând companiei "Mediteranean Line" şi aflată sub pavilion SUA, Mustafa Tartoussi, împreună că fraţii lui Omar Hayssam, Mukhles şi Mahmoud, au fost trimişi în judecată, în 2007, pentru înlesnirea ieşirii din ţară a unei persoane despre care se cunoştea că este cercetată pentru fapte de terorism, dar şi pe sirianul Omar Hayssam, cercetat pentru trecere frauduloasă a frontierei de stat. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în intervalul 23-30 iunie 2006, armatorul navei menţionate, Mustafa Tartoussi, împreună cu cei doi fraţi ai afaceristului sirian Omar Hayssam, l-ar fi ajutat pe acesta să fugă din ţară, pentru a se sustrage astfel cercetărilor, deşi se ştia că fusese trimis în judecată pentru terorism prin organizarea şi finanţarea operaţiunii de răpire a trei jurnalişti români în Irak. Magistraţii Instanţei Supreme l-au condamnat în lipsă pe Hayssam la o pedeapsă de 20 de ani de detenţie cu executare. În acest moment mai rămâne doar finalizarea procesului celor care au facilitat fuga din ţară a sirianului, despre care avocatul constănţean Ionel Haşotti, fost decan al Baroului Constanţa, susţine că s-ar afla deja încarcerat într-o închisoare din Siria.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218