REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Avocatul Poporului a cerut autorităţilor asigurarea pentru medici a echipamentelor de protecţie şi plafonarea preţului la alimentele de strictă necesitate

Avocatul Poporului a cerut autorităţilor asigurarea pentru medici a echipamentelor de protecţie şi plafonarea preţului la alimentele de strictă necesitate

Replica API 2 aprilie 2020 | 00:00 824

Avocatul Poporului (AP) a adresat o serie de solicitări autorităţilor legate de starea de urgenţă, printre care se numără cea privind asigurarea pentru medici a echipamentelor de protecţie şi a aparaturii necesare combaterii COVID-19 şi cea referitoare la plafonarea preţului la alimentele de strictă necesitate.

Avocatul Poporului (AP) a înfiinţat pe pagina de start a site-ului o secţiune intitulată Acţiuni ale Avocatului Poporului legate de deciziile privind starea de urgenţă, în care pot fi consultate solicitările şi recomandările adresate autorităţilor în legătură cu deciziile acestora privind starea de urgenţă. Până în prezent, Avocatul Poporului a adresat mai multe solicitări prim-ministrului, Grupului de Comunicare Strategică, Ministrului Afacerilor Interne şi Ministrului Sănătăţii, conform unui comunicat al AP.

Astfel, miercuri, AP a adresat o solicitare miniştrilor Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi Afacerilor Interne, Marcel Vela, privind asigurarea pentru medici a echipamentelor de protecţie şi a aparaturii necesare combaterii COVID-19.

În solicitare se face referire la mai multe materiale de presă privind demisia cadrelor medicale, în contextul lipsei de echipamente de protecţie.

"Autorităţile abilitate trebuie să ia măsurile necesare pentru ca personalul medical să poată lua măsurile de precauţie pentru a se proteja şi a preveni transmiterea în timpul îngrijirilor medicale. Or, în lipsa echipamentelor de protecţie şi a aparaturii necesare combaterii COVID-19, personalul medical se află în imposibilitatea de a-şi îndeplini sarcinile de serviciu în mod corespunzător şi de a realiza actul medical în scopul vindecării pacientului şi în vederea protejării şi promovării sănătăţii populaţiei", arată solicitarea, potrivit Agerpres.

Tot miercuri, AP a adresat o solicitare premierului Ludovic Orban şi ministrului Afacerilor Interne privind plafonarea preţului la alimentele de strictă necesitate.

"În vederea luării cu celeritate a tuturor măsurilor de protecţie socială ce se impun, dar şi pentru a preveni apariţia unor comportamente comerciale abuzive, pe fondul creşterii substanţiale a cererii pentru alimentele de bază, în contextul actual, vă adresăm rugămintea să analizaţi oportunitatea adoptării unor măsuri economice, pe perioada situaţiei de urgenţă, în sensul plafonării preţurilor la alimente de strictă necesitate, în limita preţului mediu din ultimele 3 luni înaintea declarării stării de urgenţă", menţionează cererea AP.

O altă solicitare a fost adresată ministrului Afacerilor Interne privind utilizarea, în viitoarele ordonanţe militare, de formulări riguros exacte în definirea conţinutului constitutiv şi juridic al faptelor ce constituie contravenţii; respectiv instruirea persoanelor care răspund de aplicarea acestor norme.

Marţi, AP a formulat o recomandare Grupului de Comunicare Strategică privind asistenţa psihologică pentru persoanele carantinate.

Tot marţi, AP a adresat o solicitare ministrului Afacerilor Interne referitor la suplimentarea efectivelor de poliţişti şi jandarmi care operează în mediul rural şi una Grupului de Comunicare Strategică privind asistenţa psihologică pentru cadrele medicale şi personalul auxiliar.

Marţi, AP a cerut premierului plafonarea preţurilor la anumite medicamente, dispozitive medicale şi produse sanitare.

"Luând act de evoluţia situaţiei epidemiologice pe teritoriul României, care indică o creştere semnificativă a numărului de persoane infectate cu coronavirusul SARS-CoV-2 şi având în vedere că în momentul de faţă există o creştere substanţială a cererii pentru anumite medicamente, dispozitive medicale şi produse sanitare, în condiţiile în care oferta e mult mai redusă decât în mod obişnuit şi pentru a preveni anumite comportamente comerciale incorecte sau nelegale, Avocatul Poporului recomandă, pe o perioadă determinată, plafonarea preţurilor produselor mai sus indicate, în scopul protejării cetăţenilor în faţa unor posibile creşteri bruşte şi substanţiale de preţuri, aspecte care conduc nemijlocit la încălcarea dreptului la ocrotirea sănătăţii acestora", se arată în solicitarea AP.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ptr 0psd Bai descreieratule sau descreierato ce are cererea avocatului poporului cu frustrarile unui asa imputit si idiot ca tine Bai jigodie tembela bai muistule venit de la cersit si furat bai descreieratule venit din zonele rosii omul acesta Avocatul Poporului cere ceea ce cere si pentru tine Oligofrenule Hai siktir descreieratule
0
0
Dai si tu din salaru tau si din pensi speciala.
1
1
Pesedista imputita bleah
1
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614