REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Avocatul Poporului: Am primit 51 de solicitări pentru sesizarea CCR în privința legii alegerilor

Avocatul Poporului: Am primit 51 de solicitări pentru sesizarea CCR în privința legii alegerilor

Replica API 6 septembrie 2016 | 02:16 258

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, arată într-o scrisoare trimisă luni conducerii Camerei Deputaților că a primit 51 de solicitări din partea unor persoane fizice pentru a sesiza Curtea Constituțională cu privire la legea alegerilor parlamentare pe motiv că aceasta introduce interdicții ale exercitării drepturilor electorale.

Ciorbea precizează că petenții invocă "în esență" încălcarea unor articole din Constituție.

Astfel, potrivit petenților, prevederile referitoare la faptul că nu pot fi alese persoane cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă, introduc noi interdicții ale exercitării drepturilor electorale și anume dreptul de vot și dreptul de a fi ales.

Textele criticate ar conține "sintagme eronate, contrare prevederilor constituționale", iar dispozițiile sunt "neclare, imprecise, respectiv lipsite de previzibilitate", după cum consideră petenții, potrivit Avocatului Poporului.

De asemenea, aceștia apreciază ca fiind neconstituționale și prevederile art. 2 alin. 2 din lege, conform cărora cetățenii români au dreptul de vot și de a fi aleși, indiferent de rasă, sex, naționalitate, origine etnică, limbă vorbită, religie, opinie politică, avere sau origine socială.

Ciorbea menționează în document că a constatat că pentru soluționarea acestor petiții sunt necesare "o serie de clarificări" și de aceea s-a adresat ÎCCJ, Parchetului de pe lângă ÎCCJ, Curții de Apel București, Agenției Naționale de Integritate, comisiilor juridice ale Senatului și Camerei Deputaților, Ministerului Justiției.

Biroul Permanent al Camerei Deputaților a trimis scrisoarea la Comisia juridică, ce are termen până miercuri pentru un punct de vedere, a precizat secretarul forului, Marcel Ciolacu, după ședința Biroului permanent, potrivit Agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369