REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Azi a început Postul Paştelui: "Un antrenament pentru Rai"

Azi a început Postul Paştelui: "Un antrenament pentru Rai"

Replica API 3 martie 2014 | 00:00 157

Preotul Tănăsescu: Cine nu posteşte, acela nu va şti să se înfrâneze

Preotul Tănăsescu: Cine nu posteşte, acela nu va şti să se înfrâneze

Postul Sfintelor Paşti sau Postul Mare este postul de dinaintea Învierii Domnului. Este cel mai lung şi mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe. Anul acesta, conform calendarului creştin ortodox , Postul Mare începe luni, 3 martie şi se termină sâmbătă, 19 aprilie. Învierea Domnului va fi prăznuită în 20 aprilie.

"Postul este un exerciţiu de voinţă, un antrenament pentru Rai", a explicat preotul Eugen Tănăsescu. Dar ce te faci cu tinerii care nici nu vor să audă de post, soia sau rugăciune? "Postul este recomandat în special tinerilor, pentru că este un exerciţiu de voinţă. În adolescenţă, omul se crede liber, stăpânul tuturor, că are lumea la picioare, că lumea e la picioarele lui, iar postul are exact acest scop: are rolul de a ne disciplina. Libertatea este înţeleasă adesea, atât de cei tineri, cât şi de cei maturi, drept libertinaj. Trebuie să învăţăm să spunem "nu" ispitelor de orice fel: alimentare, trupeşti, sporturilor periculoase, senzaţiile tari, răzbunării pe semeni", a adăugat preotul Tănăsescu.

Dar postul nu ţine doar de alimentaţie şi de abţinerea de la anumite alimente, pe care în mod normal le consumăm. Postul este o stare de spirit, ce implică iertare, a noastră şi a semenilor noştri. Postul alimentar este doar începutul postului, iar el se finalizează prin iertare. Privitor la alimente, creştinii ţin postul cum ştiu ei mai bine, însă "prin consumarea produsele cu soia sau a acelora care imită gustul produselor pe care n-ar trebui să le consumăm în post, nu facem decât să ne hrănim imaginaţia. Noi nu căutăm să ne înfometăm pentru a ţine post", a completat preotul Tănăsescu.

"Postul este un antrenament duhovnicesc şi trupesc, o stare de cantonament pentru a ne desăvârşi, pentru a ieşi din starea de decădere şi de haos moral şi de corupţie în care ne aflăm. Recomandăm tuturor să nu postim numai cu trupul, să postim şi cu gura, şi cuprivirea şi cu auzul, şi cu simţurile, şi chiar şi postul mediatic. Mass-media este formatoare de opinie, de informaţie şi de valori, şi nu toate mijloacele de presă împrăştie virtutea: nu ne mai uităm la producţii violente, sau de altă factură senzuală", a mai precizat preotul Tănăsescu.

Cristina MARIN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218