REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
14.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Azilul cu eoliană în curte, ce așteaptă de cinci ani să aibă energie „verde”

Azilul cu eoliană în curte, ce așteaptă de cinci ani să aibă energie „verde”

Replica API 15 august 2017 | 00:05 363

Se întâmplă în județul Constanța!

Se întâmplă în județul Constanța!

La marginea cartierului Via al comunei Poarta Albă se ridică, semeață și solitară, o eoliană. Pare nelalocul ei, cum răsare dintre căsuțele sărăcăcioase ale localnicilor. Ridicată în curtea Azilului de Persoane Vârstnice, eoliana este proprietatea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța și a fost construită pentru a reduce costurile cu energia ale azilului și direcției. De la ridicarea ei, însă, au trecut cinci ani, iar până acum nu a fost pusă în funcțiune.

Localnicii privesc uimiți spre eoliana ce se ridică, stingheră, la marginea cartierului. Sunt obișnuiți să vadă panouri solare montate pe acoperișul vreunei case, ca sursă de energie alternativă, dar o eoliană în grădină, vezi mai rar! În anul 2012, când a fost construită eoliana în curtea azilului de la Poarta Albă, intenția reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța era ca din producția acesteia, ce are o capacitate de 200 kW, să alimenteze atât azilul, cât și direcția. Din calculul acestora, se făcea o economie considerabilă. În consecință, au accesat fonduri guvernamentale de mediu și au construit instalația, costurile investiției ridicându-se la aproximativ un milion de lei.

Piedici peste piedici, de cinci ani

Dar birocrația le-a pus piedici peste piedici și așa se face că, și la ora actuală, după aproximativ cinci ani, eoliana este în continuare nefuncțională. Potrivit directorului executiv DGASPC, Petre Dinică, instalația este pusă în funcțiune cât să nu ruginească.

Cele mai multe piedici au fost puse de Enel Distribuție Dobrogea. Fie documentația nu era în regulă, fie compania electrică nu era de acord să preia producția eolienei. „Inițial, contractul de racordare prevedea ca Enel să preia întreaga producție, iar apoi să furnizeze azilului și direcției”, ne-a precizat reprezentantul DGASPC Constanța. Detaliile tehnice nu au permis și în continuare nu permit un astfel de aranjament.

Astfel că, după alte discuții și alte modificări tehnice, s-au schimbat și termenii acordului dintre cele două instituții. „Au fost efectuate modificările necesare, în componenta tehnică, pentru a alimenta direct azilul din producția eolianei. Anul acesta au fost realizate modificările, astfel că, atunci când eoliana funcționează, alimentăm azilul din producția ei, iar când nu funcționează, din sistemul național ENEL”, a adăugat Petre Dinică.

Vești bune: în septembrie azilul va fi alimentat cu energie „verde”

Mai mult, directorul DGASPC Constanța dă asigurări că, după aproape cinci ani de discuții și modificări tehnice, investiția își va scoate în sfârșit banii, iar eoliana va fi pusă în funcțiune. „Mai este necesară doar încheierea unui contract de mentenanță pentru eoliană, iar procedura de achiziție este în curs de rezolvare. Din estimările noastre, începând din luna septembrie, azilul va fi alimentat din producția acesteia”, ne-a declarat Petre Dinică, care estimează o reducere de 80% a costurilor cu energia electrică. Ce nu se va putea rezolva, însă, deocamdată, este alimentarea sediului direcției din Constanța din aceeași producție de energie alternativă, așa cum prevedea proiectul inițial.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
SI IN CURTEA SPITALULUI OR HARSOVA sa inaltat o eoliana acum 6 ANI SI PULA nici macar ENERGIE VECHE ..... BANI FURATI PE FATA SI PROSTIME MULTA RUSINE VECHILOR EDILI ......
1
1

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102