rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 27 iunie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Instituţia de învăţământ îşi propune pe viitor un procent de promovabilitate de peste 68%

Bacalaureat 2014: o elevă de la Liceul Concord Constanţa a luat 9,95 la Matematică

Promovabilitatea la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie, a crescut cu 1,4% după soluţionarea contestaţiilor, informează Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN). Odată soluţionate contestaţiile, bilanţul la nivel naţional arată că în acest an rata de promovabilitate este superioară cu 4,25% celei din 2013. În acest an, 44.000 de elevi nici nu s-au mai obosit să se prezinte la examen, număr dublu faţă de anul trecut, iar o parte din cei care s-au prezentat au fost excluşi din examen după ce s-au riscat să copieze. În ciuda faptului că numeroşi candidaţii la examenul de Bacalaureat au fost declaraţi respinşi, în Constanţa există şi elevi care au plecat acasă bucuroşi pentru că munca lor şi a cadrelor didactice a fost răsplătită din plin. Nu doar unităţile de învăţământ de stat se laudă cu rezultate bune, ci şi cei care au optat pentru învăţământ particular. Liceul Tehnologic Concord din Constanţa a înregistrat în sesiunea iunie-iulie un rezultat satisfăcător, respectiv 30%.

Oficialii Liceului Concord îşi propun pe viitor să atingă un procent de promovabilitate de peste 68%. În acest sens, pentru a veni în sprijinul absolvenţilor Liceului Tehnologic Concord, Fundaţia cu acelaşi nume organizează ore de pregătire pentru examenul de Bacalaureat în conformitate cu programa elaborată de MEN. Dorinţa Liceului Concord este aceea de a înregistra un procent de promovabilitate la BAC cât mai mare, motivaţi de faptul că încurajează absolvenţii să-şi continue studiile în cadrul Departamentului Învăţământ Universitar, precum şi în cadrul Departamentului Învăţământ Non-Universitar la Şcoala Posliceală Sanitară Fortuna cu specializare asistent balne-fizio-kinetoterapie şi recuperare. În urma absolvirii Şcolii Posliceale există oportunitatea ca 50 de persoane să se angajeze în cadrul instituţiei sau de a lucra în străinătate, prin Departamentul de plasare a forţei de muncă în străinătate.

Pentru cei care nu promovează examenul de Bacalaureat, Concord le oferă oportunitatea de a se califica prin cursurile de specialitate şi perfecţionare: lucrător în turism, lucrător în comerţ, lucrător în construcţii ca dulgher, betonist, faianţar, instalator, peisagist-floricultor. Liceul Concord vă oferă ocazia de a vă înscrie oriunde în ţară, prin intermediul centrelor de înscrieri din: Săvârşin - Arad, Timişoara, Târgu Jiu, Drobeta Turnu Severin, Mediaş, Bistriţa, Suceava, Botoşani, Piatra-Neamţ, Iaşi, Oneşti, Braşov, Buşteni, Nehoiu, Focşani, Pătârlagele, Râmnicu Sărat, Galaţi, Măcin, Isaccea, Tulcea, Baia, Slobozia, Bucureşti, Călăraşi, Băneasa, Medgidia, Năvodari. În cadrul liceelor Concord din aceste oraşe, aveţi şansa de a studia la ZI, FR şi Seral. Învăţământul la ZI se desfăşoară pe durata a 4 ani de studiu. Învăţământul la FR şi Seral se desfăşoară pe durata a 5 ani de studii, iar taxa anuală este de 400 euro.

Despre rezultatele înregistrate la Bacalaureat, Laurenţiu Ciorogaru, directorul Liceului Tehnologic Concord din Constanţa, a ţinut să ne precizeze că eleva Diana-Ştefania Nistor a obţinut 9,95 la Matematică, nota cea mai mare din ţară, înregistrată la unităţile de învăţământ din reţeaua Concord. Când era mică, Diana-Ştefania Nistor vroia să devină savant, iar acum este decisă să urmeze Facultatea de Litere. Elevii Concord, care au susţinut examenul maturităţii, au promovat liceul cu medii peste 7. Elevii au obţinut note peste 8 la Limba şi Literatura Română, dar şi la Geografie. Subiectele alambicate ar fi unul dintre motivele pentru care elevii nu reuşesc să obţină medii bune la BAC. "Este o exprimare aşa alambicată, sofisticată, filozofică, de nu înţelegi nimic. Eu care am terminat două facultăţi, două doctorate, nu înţeleg. Citesc şi din păcate nu înţeleg . Dar copilul acela? Limba română este o limbă logică. Vorbeşte omului pe înţelesul lui, printr-un limbaj accesibil. Din această cauză examenul de Bacalaureat a ajuns să fie mai greu decât licenţa", este de părere Dumitru Costea, preşedintele fondator al Fundaţiei Cultural Ştiinţifice Concord din Constanţa.

Bacalaureatul profesional ar rezolva o mare parte dintre probleme, iar competenţele de evaluare ar trebui schimbate, este de părere Laurenţiu Ciorogaru, cel care ne-a răspuns în cadrul unui interviu la câteva întrebări.

Rep: Vă rugăm să ne prezentaţi rezultatele înregistrate la Bacalaureat 2014.

Laurenţiu Ciorogaru: Procentul de promovabilitate este de 30%, dar nu putem vorbi de un procent final pe acest an şcolar deoarece avem cea de a doua sesiune spre sfârşitul lunii august, începutul lunii septembrie. Doar atunci vom putea da un procent final pentru anul şcolar 2013-2014. Au fost şi procente mai bune, dacă ne raportăm la anii din urmă, unde am început de la 100%. Când vorbim de aceste procente trebuie să ţinem cont de forma de învăţământ pe care o avem, de Frecvenţă Redusă (FR), unde elevii participă la ore de consultaţii şi se pregătesc mai mult singuri.

Rep: Ce înseamnă ore de consultaţii?

L.C.: Orele de consultaţii reprezintă o treime din planul cadru de la învăţământul de ZI şi Seral. Orele de consultaţii nu sunt ore de predare. Elevii studiază în funcţie de materialele pe care noi le oferim în format electronic şi participă la aceste ore unde pun întrebări profesorului referitor la ce nu au înţeles.

Rep: Ce ne puteţi spune despre elevi?

L.C.: Elevii, ca şi vârstă, variază între 20-50 de ani. Doresc să-şi termine liceul deoarece li se solicită la locul de muncă. Nu toţi doresc să meargă mai departe, în mediul universitar.

Rep: Revenind la promovabilitate. Aş dori să ne menţionaţi în ce ani s-au înregistrat rezultate mai îmbucurătoare.

L.C.: Probabil că în anii trecuţi elevilor li se ofereau 100 de variante şi lucrau pe acele variante. Începând cu anul şcolar 2011-2012 nu li se mai dau acele variante, ci două-trei modele pe disciplină.

Rep: Ce s-a schimbat în toată această perioadă? Ministerul Educaţiei nu vine în ajutorul elevilor, sunt subiecte foarte grele?

L.C.: Programele şcolare ar trebui schimbate. Noi nu suntem factori de decizie. Încă Ministerul Educaţiei lucrează la aşa ceva. Şi-au propus o serie de schimbări, dar încă nu au fost aprobate.

Rep: Din ce medii sociale provin elevii?

L.C.: Elevii noştri provin din medii diferite. Avem foarte mulţi elevi din mediul rural, care merg să muncească pentru a-şi întreţine familia, dar apreciem la ei faptul că doresc să-şi completeze studiile, să fie în rând cu ceilalţi, iar după terminarea liceului, aceştia şi-au exprimat dorinţa de a urma în continuare cursuri de calificare.

Rep: Cum ar fi?

L.C.: În cadrul Fundaţiei noastre. Cum ar fi dulgher, tâmplar, Resurse Umane, pentru cei care îşi iau Bacalaureatul. Noi dorim să venim în întâmpinarea lor prin Şcoala Posliceală, aşteptăm vizita ARACIP pentru specializarea balneo-fizio-kinetoterapie, unde ei se pot înscrie fără examenul de Bacalureat. Urmând ca în termen de trei ani, până la finalizarea studiilor, să-şi promoveze şi examenul de Bacalaureat, pentru a putea susţine examenul final în vederea profesării pe specializarea de asistent medical. Noi le oferim în continuare şi locuri de muncă. Avem baza noastră proprie la Eforie Sud şi ţinem legătura şi cu alţi agenţi economici. Concluzia este că noi venim în întâmpinarea lor, dar trebuie să existe şi dorinţa omului. Asta este valabil peste tot.

luni, 14 iulie 20142334
Comentarii

00nelamurit(14 iul 16:10)
Cati absolventi de liceu de la Concord au luat BAC-ul??? Costea are dreptate, daca il pui sa sustina BAC-ul, la cat de "destept" este sigur il pica.
00buna stire de reclama(14 iul 13:49)
SA FIM SERIOSI.
01altcineva(14 iul 08:13)
Ala cu doua doctorate nu intelege limba romana?
mai mult...Replica
27 iun 00:00ReplicaREVOLTĂTOR! Locuitorii unei străzi din Valu aşteaptă de un an de zile avizul tehnic de racordare la gaze!

Cine nu a trecut prin experienţa branşării la o reţea de utilităţi se poate considera fericit! Documentaţia...299

27 iun 00:00ReplicaNuclearelectrica a scos la licitaţie un bloc cu 88 de garsoniere în Cernavodă. Primăria vrea să îl cumpere!265
27 iun 00:00ReplicaSupărări cu repetiţie: al doilea an în care medicii de la Urgenţă şi SMURD au de aşteptat după voucherele de vacanţă!292
27 iun 00:00ReplicaPrimarul din Băneasa, CERCETAT pentru AMENINŢARE: A blocat în TRAFIC un consilier!

Primarul din Băneasa, Paul Coliș, este cercetat de către oamenii legii pentru amenințare și împiedicarea sau...1053

27 iun 00:00ReplicaMilioane către firma unui deputat PNL pentru blocul ANL de la 23 August129
27 iun 00:00ReplicaAutorizaţie de construire pentru un bloc cu 9 etaje, în zona Carrefour200
27 iun 00:00ReplicaUn şofer a ÎNCERCAT să dea MITĂ poliţiştilor, în Constanţa!

În loc să suporte consecințele unei amenzi, a preferat să treacă de limitele impuse de lege și să ajungă în...500

27 iun 00:00ReplicaO femeie din cartierul CET, la 112: 'Alo, mi-am tăiat venele'549
27 iun 00:00ReplicaDISCIPLINĂ şi STABILITATE! Doi tineri subofiţeri din cadrul ISU Dobrogea, despre perioada şcolii: 'O experienţă frumoasă!'131
26 iun 19:00ReplicaPoliția Năvodari are un nou șef!

La sediul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, miercuri, 26 iunie, s-a desfășurat concursul pentru...3219

26 iun 15:17ReplicaÎn timp ce ministrul Apelor zice că totul e în regulă pe litoral, baldachinele “plutesc” pe apă2286
26 iun 13:54ReplicaLISTA COMPLETĂ A CANDIDAŢILOR PENTRU ŞEFIA PSD! STROE NU SE RETRAGE1862
Vremea
22.1°22.1° - 22.1° miercuri, 26 iunie 2019
cer seninUmiditate: 77%
Vânt: 1.7 m/s din NV
Presiune: 1019.92 milibari

Loto
6/49158113645
5/4041526323919
joker2311122119
Horoscop
mai mult...SPSportRT
26 iun 03:21SportCătălin Gheorghe, campion european la bowling!

Federaţia Română de Bowling anunţă o nouă reuşită a constănţeanului Cătălin Gheorghe! Acesta este campion...447

26 iun 00:00SportSimona Halep a demolat-o pe Su-Wei Hsieh la Eastbourne, în doar 55 de minute

Simona Halep (27 de ani, 7 WTA) s-a calificat fără emoții în optimile de finală ale turneului de la Eastbourne,...487

26 iun 00:00SportCe au făcut tricolorii după egalul cu Franța: „Un pahar de vin și somn”

Naționala României U21 a efectuat ieri ultimul antrenament la Meldola, urmând ca după amiază echipa să se mute la...404

26 iun 00:00SportLe-am dat peste nas tuturor! Remember: reacția zeflemitoare a selecționerilor Angliei U21 și Franței U21 după tragerea la sorți

Naționala U21 a spulberat orice calcul al hârtiei și s-a calificat în semifinalele EURO 2019 după ce a terminat pe...969

Local
27 iun 00:00LocalBărbat reținut pentru VIOL: victima ar fi fost abuzată într-un imobil

Polițiștii Postului de Poliție Ceamurlia de Jos, la data de 25 iunie a.c., au fost sesizați de o femeie, în...121

27 iun 01:17LocalAccident rutier între Hanul Piraților și Năvodari

...1332

27 iun 01:18LocalREVIZIE ANUALĂ: SE OPREȘTE APA CALDĂ ÎN CONSTANȚA!

Începând de miercuri, 26 iunie începe revizia anuală a instalațiilor de apă caldă, în tot municipiul Constanța....1308

26 iun 00:00LocalEXERCIȚIU de MOBILIZARE la Constanța: se evaluează posibilitățile instituțiilor în caz de război!

În baza Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării nr. 096/2028, în judeţul Constanța se desfăşoară un...449

26 iun 01:43LocalBĂRBAT MORT ÎN ZONA PLAJEI 3 PAPUCI

Cadrele medicale au fost solicitate să intervină, marți, 25 iunie, pe plaja 3 Papuci, acolo unde o persoană a fost...2024

26 iun 02:35LocalZiua Navigatorilor, celebrată la Constanța de Sindicatul Liber al Navigatorilor

În 2010, la conferința de la Manila, Organizația Maritimă Internațională (IMO) a instituit Ziua Navigatorilor, iar...468

26 iun 02:35LocalRAZII în traficul din Constanța: mai mulți șoferi depistați sub influența alcoolului

Poliţişti din cadrul Serviciului Rutier Constanța, la data de 24 iunie a.c., în jurul orei 15.50, au depistat un...1203

26 iun 02:35LocalBărbat din Medgidia, condamnat pentru proxenetism!

Polițiști din cadrul Biroului de Investigații Criminale al Poliției municipiului Medgidia, la data de 24 iunie a.c.,...2106

26 iun 02:27LocalEVALUAREA NAȚIONALĂ 2019: 24 de elevi din Constanța au obținut nota 10!

Inspectoratul Școlar Județean Constanța a centralizat situația mediilor obținute de absolvenții clasei a VIII-a la...1502

26 iun 00:14LocalO femeie s-a ÎNECAT în lacul Techirghiol!

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, marți, 25 iunie, la Eforie Nord, acolo unde o...2796

Politică
27 iun 20:14PoliticăConsilierii locali din Murfatlar, convocaţi în şedinţă!

Consilierii locali din Murfatlar sunt convocaţi în şedinţă joi, 27 iunie, pe ordinea de zi figurând următoarele...78

27 iun 01:17PoliticăRenate Weber n-a avut emoții: a fost desemnată Avocatul Poporului

Renate Weber a fost votată, în Parlament, fără emoții, drept noul Avocat al Poporului! Fosta europarlamentară a...235

26 iun 00:00PoliticăConsilierii municipali s-au întrunit în şedinţă. Ce proiecte au votat!

Consilierii locali s-au întrunit, marți, 25 iunie a.c., în ședință ordinară a Consiliului Local Constanța....329

26 iun 00:00PoliticăMarius Dunca, susţinut de organizaţia judeţeană pentru funcţia de secretar judeţean al PSD

Social-democraţii braşoveni îl susţin pe liderul organizaţiei judeţene, senatorul Marius Dunca, pentru funcţia de...237

26 iun 00:00PoliticăÎnfrângere pentru Rareș Bogdan. Violeta Alexandru, noul președinte al PNL București

Rareș Bogdan a pierdut lupta pentru șefia PNL București în fața consilierei lui Ludovic Orban, Violeta Alexandru....367

26 iun 02:37PoliticăAnunţ de la Guvern: Viorel Ştefan îşi încheie mandatul de vicepremier

Vicepremierul Viorel Ștefan își va încheia mandatul în cadrul Guvernului României, având în vedere că va deveni...341

26 iun 02:36PoliticăOUG pentru modificarea Codului administrativ a fost adoptat: ce obligaţie are preşedintele Iohannis

Guvernul a adoptat, marți, OUG pentru modificarea Codului administrativ. Ministrul Dezvoltării, Daniel Suciu, a...520

26 iun 02:46PoliticăCe spune primarul Constanţei despre problema invaziei de țânțari

Consiliul Local Municipal Constanța s-a întrunit marți, 25 iunie a.c., în ședință ordinară, cu mai multe...1457

26 iun 02:26PoliticăConsilierii PNL au iniţiat un proiect de hotărâre pentru DEMITEREA viceprimarului Babu

După ce, în cursul zilei de marţi, 25 iunie, consilierii municipali PNL au transmis un comunicat de presă prin...1358

26 iun 02:27PoliticăLICITAȚII publice la Tuzla, pentru închirierea de terenuri și spații comerciale

Administrația publică a comunei Tuzla a anunțat organizarea unui licitații publice, în vederea atribuirii spre...710

Monden
27 iun 00:00MondenCrlion Dion a ajuns piele şi os din cauza suferinţei!

De curând, însă, Celine a acceptat să acorde un interviu sincer în care a vorbit despre cât de greu i-a fost să...59

27 iun 15:17MondenActor din ”Suleyman Magnificul” ,prezent în România!

Actorul Burak Ozcivit, interpretul boierului Bali Malkocoglu, mana dreaptă a sultanului Suleyman, din serialul...59

26 iun 00:00MondenOtilia Bilionera s-a căsătorit în mare secret!

Celebra cântăreaţă Otilia Bilionera este îndrăgostită nebuneşte, motiv pentru care a acceptat propunerea...191

27 iun 00:00MondenCe bine arată Nicole Scherzinger la 41 de ani!

Nicole Scherzinger arată impecabil în costum de baie! În doar câteva zile, cântăreața împlinește 41 de ani,...54

27 iun 00:00MondenJorje, înconjurat de fete sexi pe yaht!

În cel mai nou videoclip al său, Jorge se lasă purtat de val şi, cel mai probabil, atât căldura verii, cât şi...58

27 iun 00:00MondenCele mai sexy imagini cu Alina Pană! Războinica a făcut furori la malul mării

Alina Pană nu a făcut, nicio secundă, rabat de la senzualitate, dovedind, dacă mai era nevoie, că îşi merită cu...57

26 iun 00:00MondenApril Love Jordan a murit la doar 31 de ani, după o luptă grea cu cancerul

Regina frumuseții April Love Jordan a murit la vârsta de 31 de ani. Tânăra era originară din Filipine și s-a stins...230

26 iun 00:00MondenMaria Dragomiroiu a ieşit la pensie! Ce sumă primeşte artista lună de lună

Maria Dragomiroiu este, fără doar şi poate, una dintre cele mai iubite artiste de muzică populară. Timpul a trecut...352

27 iun 11:22MondenOana Zăvoranu, despre vedetele din România. "Sărăciilor, vă rupeţi în figuri şi îi pupaţi în bot la vrăjeală"

Oana Zăvoranu este dezamăgită de vedetele din showbiz care se dau iubitoare de animale, dar care nu dovedesc acest...57

27 iun 00:00MondenOana Roman a ajuns la spital cu fetița ei

Momente neplăcute pentru Oana Roman. Vedeta a ajuns, aseară, la spital cu fetița ei, după ce aceasta a făcut...55

Mapamond
26 iun 00:00MapamondOrganismele europene de reglementare cer detalii de la Facebook cu privire la proiectul de criptomonedă

Proiectul reţelei sociale Facebook de a introduce o nouă criptomonedă, denumită Libra, a ridicat marţi mai multe...201

26 iun 02:37MapamondDonald Trump anunță că va DISTRUGE Iranul: 'Orice atac iranian va fi urmat de o forţă majoră şi copleşitoare. În unele zone, va însemna ştergere totală'

Preşedintele SUA, Donald Trump, a denunţat marţi reacţia "ofensatoare" a Administraţiei de la Teheran la...629

26 iun 00:00MapamondNava umanitară Sea-Watch, cu 42 de migranţi blocaţi la bord de 13 zile, e un butoi cu pulbere: Captivii vor să spargă blocada italiană

Tensiunea era în creştere marţi la bordul navei umanitare Sea-Watch, care ameninţă să forţeze blocada italiană...200

26 iun 02:30MapamondLogodnica lui Jamal Khashoggi cere o anchetă internaţională privind moartea jurnalistului ucis

Hatice Cengiz, logodnica jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, a solicitat o anchetă internațională în legătură cu...184

26 iun 00:00MapamondArabia Saudită l-a capturat pe liderul din Yemen al ISIS: Au fost folosite trupele speciale

Abu Osama al-Muhajir, considerat liderul filialei din Yemen a reţelei teroriste Stat Islamic, a fost capturat de...244

26 iun 00:00MapamondConsiliul UE defineşte principiile şi priorităţile pentru viitorul sistemelor energetice în cadrul uniunii energetice

Consiliul UE a adoptat marţi un set de concluzii privind viitorul sistemelor energetice în cadrul uniunii energetice,...173

26 iun 00:00MapamondUn susţinător al Statului Islamic deţinut în Siria dă în judecată statul german pentru a fi repatriat

Un susţinător al grupării Statul Islamic deţinut în Siria dă în judecată guvernul german pentru a fi readus în...201

26 iun 02:31MapamondSituația din Golf stă pe un butoi cu pulbere! Ministrul iranian de Externe acuzații la adresa SUA: 'Echipa-B' vrea război, nu diplomație'

Ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, a declarat luni că președintele american Donald Trump și aliații acestuia...429

26 iun 02:43MapamondAnchetă socială în cazul unui copil român internat într-un centru maternal din Germania

Ambasada României la Berlin are în atenţie cazul minorului de cetăţenie română internat într-un centru maternal...330

26 iun 02:42MapamondAvertizare de călătorie în Grecia

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau doresc să călătorească în Republica...708

Sănătate
21 iun 23:50SănătateJudecătorii au obligat Finanţele Publice să emită o autorizaţie privind transportul medicamentelor în regim de scutire de la plata TVA!

Fundația Baylor Marea Neagră din Constanța are misiunea prevenirii, tratării și îngrijirii bolilor infecțioase,...684

21 iun 19:37SănătateContractele CJAS Constanța cu furnizorii, prelungite până la 31 iulie

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate anunță prelungirea contractele cu furnizorii, prin acte adiționale....539

20 iun 22:17SănătateÎncă un pas spre înfiinţarea Centrului de reumatologie Constanţa!

Curtea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța a fost, mult timp, un focar de infecție, după ce clădirile...1177

18 iun 01:40SănătateAproape 2000 de bolnavi la Urgența Spitalului Județean, de Rusalii

1790 de persoane au ajuns la Unitatea Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sfântul...675

18 iun 01:49SănătateSpitalul de Boli Infecţioase angajează şef laborator analize medicale. Iată ce alte modificări mai pune la cale Primăria!

Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa se află în subordinea primăriei, administraţia locală fiind cea care...948

18 iun 04:10SănătateGRAVIDA LA PLAJĂ. Sfaturi de la medicul ginecolog!

Este vară, temperaturile sunt ridicate și toată lumea ar dori să fie pe plajă, să se bucure de răcoarea apei....1494

15 iun 01:24SănătateEchipamente medicale donate Centrului de Transfuzii Constanța

Echipament nou pentru Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța, ce va contribui la creșterea capacității...591

14 iun 02:13SănătateCJAS Constanța atrage atenția medicilor să nu mai ceară ordinul de plată la eliberarea CONCEDIILOR MEDICALE!

Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanța le atrag atenția medicilor de familie dar...4326

13 iun 02:27SănătateDr. Iuliana Botezatu este director interimar la Spitalul CF Constanţa

Spitalul CF Constanţa are un nou director interimar, în persoana dr. Iuliana Botezatu, fosta preşedinte a Comisiei de...1525

12 iun 00:52SănătateAparatură medicală vitală prematurilor, noua dotare a Spitalului Medgidia

Aparatura medicală insuficientă reprezintă una dintre cauzele majore ale mortalității infantile în România, a...1120