REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Bacalaureat 2014: o elevă de la Liceul Concord Constanţa a luat 9,95 la Matematică

Bacalaureat 2014: o elevă de la Liceul Concord Constanţa a luat 9,95 la Matematică

Replica API 14 iulie 2014 | 00:00 1572

Instituţia de învăţământ îşi propune pe viitor un procent de promovabilitate de peste 68%

Instituţia de învăţământ îşi propune pe viitor un procent de promovabilitate de peste 68%

Promovabilitatea la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie, a crescut cu 1,4% după soluţionarea contestaţiilor, informează Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN). Odată soluţionate contestaţiile, bilanţul la nivel naţional arată că în acest an rata de promovabilitate este superioară cu 4,25% celei din 2013. În acest an, 44.000 de elevi nici nu s-au mai obosit să se prezinte la examen, număr dublu faţă de anul trecut, iar o parte din cei care s-au prezentat au fost excluşi din examen după ce s-au riscat să copieze. În ciuda faptului că numeroşi candidaţii la examenul de Bacalaureat au fost declaraţi respinşi, în Constanţa există şi elevi care au plecat acasă bucuroşi pentru că munca lor şi a cadrelor didactice a fost răsplătită din plin. Nu doar unităţile de învăţământ de stat se laudă cu rezultate bune, ci şi cei care au optat pentru învăţământ particular. Liceul Tehnologic Concord din Constanţa a înregistrat în sesiunea iunie-iulie un rezultat satisfăcător, respectiv 30%.

Oficialii Liceului Concord îşi propun pe viitor să atingă un procent de promovabilitate de peste 68%. În acest sens, pentru a veni în sprijinul absolvenţilor Liceului Tehnologic Concord, Fundaţia cu acelaşi nume organizează ore de pregătire pentru examenul de Bacalaureat în conformitate cu programa elaborată de MEN. Dorinţa Liceului Concord este aceea de a înregistra un procent de promovabilitate la BAC cât mai mare, motivaţi de faptul că încurajează absolvenţii să-şi continue studiile în cadrul Departamentului Învăţământ Universitar, precum şi în cadrul Departamentului Învăţământ Non-Universitar la Şcoala Posliceală Sanitară Fortuna cu specializare asistent balne-fizio-kinetoterapie şi recuperare. În urma absolvirii Şcolii Posliceale există oportunitatea ca 50 de persoane să se angajeze în cadrul instituţiei sau de a lucra în străinătate, prin Departamentul de plasare a forţei de muncă în străinătate.

Pentru cei care nu promovează examenul de Bacalaureat, Concord le oferă oportunitatea de a se califica prin cursurile de specialitate şi perfecţionare: lucrător în turism, lucrător în comerţ, lucrător în construcţii ca dulgher, betonist, faianţar, instalator, peisagist-floricultor. Liceul Concord vă oferă ocazia de a vă înscrie oriunde în ţară, prin intermediul centrelor de înscrieri din: Săvârşin - Arad, Timişoara, Târgu Jiu, Drobeta Turnu Severin, Mediaş, Bistriţa, Suceava, Botoşani, Piatra-Neamţ, Iaşi, Oneşti, Braşov, Buşteni, Nehoiu, Focşani, Pătârlagele, Râmnicu Sărat, Galaţi, Măcin, Isaccea, Tulcea, Baia, Slobozia, Bucureşti, Călăraşi, Băneasa, Medgidia, Năvodari. În cadrul liceelor Concord din aceste oraşe, aveţi şansa de a studia la ZI, FR şi Seral. Învăţământul la ZI se desfăşoară pe durata a 4 ani de studiu. Învăţământul la FR şi Seral se desfăşoară pe durata a 5 ani de studii, iar taxa anuală este de 400 euro.

Despre rezultatele înregistrate la Bacalaureat, Laurenţiu Ciorogaru, directorul Liceului Tehnologic Concord din Constanţa, a ţinut să ne precizeze că eleva Diana-Ştefania Nistor a obţinut 9,95 la Matematică, nota cea mai mare din ţară, înregistrată la unităţile de învăţământ din reţeaua Concord. Când era mică, Diana-Ştefania Nistor vroia să devină savant, iar acum este decisă să urmeze Facultatea de Litere. Elevii Concord, care au susţinut examenul maturităţii, au promovat liceul cu medii peste 7. Elevii au obţinut note peste 8 la Limba şi Literatura Română, dar şi la Geografie. Subiectele alambicate ar fi unul dintre motivele pentru care elevii nu reuşesc să obţină medii bune la BAC. "Este o exprimare aşa alambicată, sofisticată, filozofică, de nu înţelegi nimic. Eu care am terminat două facultăţi, două doctorate, nu înţeleg. Citesc şi din păcate nu înţeleg . Dar copilul acela? Limba română este o limbă logică. Vorbeşte omului pe înţelesul lui, printr-un limbaj accesibil. Din această cauză examenul de Bacalaureat a ajuns să fie mai greu decât licenţa", este de părere Dumitru Costea, preşedintele fondator al Fundaţiei Cultural Ştiinţifice Concord din Constanţa.

Bacalaureatul profesional ar rezolva o mare parte dintre probleme, iar competenţele de evaluare ar trebui schimbate, este de părere Laurenţiu Ciorogaru, cel care ne-a răspuns în cadrul unui interviu la câteva întrebări.

Rep: Vă rugăm să ne prezentaţi rezultatele înregistrate la Bacalaureat 2014.

Laurenţiu Ciorogaru: Procentul de promovabilitate este de 30%, dar nu putem vorbi de un procent final pe acest an şcolar deoarece avem cea de a doua sesiune spre sfârşitul lunii august, începutul lunii septembrie. Doar atunci vom putea da un procent final pentru anul şcolar 2013-2014. Au fost şi procente mai bune, dacă ne raportăm la anii din urmă, unde am început de la 100%. Când vorbim de aceste procente trebuie să ţinem cont de forma de învăţământ pe care o avem, de Frecvenţă Redusă (FR), unde elevii participă la ore de consultaţii şi se pregătesc mai mult singuri.

Rep: Ce înseamnă ore de consultaţii?

L.C.: Orele de consultaţii reprezintă o treime din planul cadru de la învăţământul de ZI şi Seral. Orele de consultaţii nu sunt ore de predare. Elevii studiază în funcţie de materialele pe care noi le oferim în format electronic şi participă la aceste ore unde pun întrebări profesorului referitor la ce nu au înţeles.

Rep: Ce ne puteţi spune despre elevi?

L.C.: Elevii, ca şi vârstă, variază între 20-50 de ani. Doresc să-şi termine liceul deoarece li se solicită la locul de muncă. Nu toţi doresc să meargă mai departe, în mediul universitar.

Rep: Revenind la promovabilitate. Aş dori să ne menţionaţi în ce ani s-au înregistrat rezultate mai îmbucurătoare.

L.C.: Probabil că în anii trecuţi elevilor li se ofereau 100 de variante şi lucrau pe acele variante. Începând cu anul şcolar 2011-2012 nu li se mai dau acele variante, ci două-trei modele pe disciplină.

Rep: Ce s-a schimbat în toată această perioadă? Ministerul Educaţiei nu vine în ajutorul elevilor, sunt subiecte foarte grele?

L.C.: Programele şcolare ar trebui schimbate. Noi nu suntem factori de decizie. Încă Ministerul Educaţiei lucrează la aşa ceva. Şi-au propus o serie de schimbări, dar încă nu au fost aprobate.

Rep: Din ce medii sociale provin elevii?

L.C.: Elevii noştri provin din medii diferite. Avem foarte mulţi elevi din mediul rural, care merg să muncească pentru a-şi întreţine familia, dar apreciem la ei faptul că doresc să-şi completeze studiile, să fie în rând cu ceilalţi, iar după terminarea liceului, aceştia şi-au exprimat dorinţa de a urma în continuare cursuri de calificare.

Rep: Cum ar fi?

L.C.: În cadrul Fundaţiei noastre. Cum ar fi dulgher, tâmplar, Resurse Umane, pentru cei care îşi iau Bacalaureatul. Noi dorim să venim în întâmpinarea lor prin Şcoala Posliceală, aşteptăm vizita ARACIP pentru specializarea balneo-fizio-kinetoterapie, unde ei se pot înscrie fără examenul de Bacalureat. Urmând ca în termen de trei ani, până la finalizarea studiilor, să-şi promoveze şi examenul de Bacalaureat, pentru a putea susţine examenul final în vederea profesării pe specializarea de asistent medical. Noi le oferim în continuare şi locuri de muncă. Avem baza noastră proprie la Eforie Sud şi ţinem legătura şi cu alţi agenţi economici. Concluzia este că noi venim în întâmpinarea lor, dar trebuie să existe şi dorinţa omului. Asta este valabil peste tot.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367