REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.9° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Bacalaureat 2016. Prima probă: „Un fleac, i-am ciuruit”

Bacalaureat 2016. Prima probă: „Un fleac, i-am ciuruit”

Replica API 14 iunie 2016 | 00:00 229

Elevii constănţeni, fără emoţii la proba orală

Elevii constănţeni, fără emoţii la proba orală

Examenul naţional de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie, a început luni, 13 iunie a.c., cu proba orală la Limba Română. Elevii constănţeni s-au pregătit temeinic pentru această probă, astfel cei mai mulţi dintre ei au susţinut că nu au emoţii pentru această probă şi că îşi fac griji pentru proba scrisă. De exemplu, elevii din anii terminali ai liceelor George Călinescu, Mircea cel Bătrân şi Mihai Eminescu au ajuns dis-de-dimineaţă în unităţile de învăţământ. Silitori, aceştia au mers pe holuri şi au continuat să studieze.

Majoritatea a ajuns la liceu pe jos, dar s-au găsit şi câţiva elevi care au dorit să fie... punctuali, aşa că au preferat să vină ori cu maşina proprie, ori cu taxiul. Astfel, pe lângă pixuri şi o sticlă de apă, aceştia aveau grijă cu sfinţenie de cheile de la maşină. Pentru că sunt cunoscuţi pentru aptitudinile lor, elevii mircişti spun că au emoţii în ceea ce priveşte proba orală la limba şi literatura română, întrucât, zic ei, aceasta nu necesită foarte multe cunoştinţe teoretice:

„Nu prea avem emoţii. Este o probă destul de uşoară şi clar treci. Trebuie doar să te prezinţi. De pregătit m-am pregpătit weekend-ul acesta, am făcut mai multe variante. Mi-a fost de ajuns timpul de pregătire pentru că această probă necesită doar puţină teorie despre schema comunicării şi teoria o ştiam dinainte, dar am mai făcut câteva variante în weekend şi mă simt în stare să dau examenul. Am mai repetat pentru această probă şi la clasă. Cred că o dată pe săptămână făceam câte o variantă, două. Pentru această probă mi s-a părut suficientă o oră de pregătire”, a declarat Mihai, un elev al Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân.

Dacă proba orală li se pare un fleac, proba scrisă de la română este cea care a creat cele mai multe emoţii de-a lungul anilor. Astfel, în fiecare an, liceenii constănţeni puneau rămăşag că le va pica ba „Moara cu noroc”, ba „Povestea lui Harap-Alb”, iar cel mai mult se rugau să nu le pice poezia, întrucât acolo treburile se complică puţin. „Nu se compară cu proba scrisă la română, care necesită mai multă pregătire. Pentru aceea am învăţat mare parte din eseuri şi mai am la genul liric de învăţat. Poezia mi se pare mai grea decât epicul sau dramaticul pentru că nu are povestire, nu are naraţiune şi trebuie să înţelegi exact sentimentele autorului”, spune Daniel, un alt elev al Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân din Constanţa.

„Nu avem emoţii. Am făcut exerciţii şi la meditaţii, dar şi la clasă cu profesorul. Ca şi timp cred că ne încadrăm. Avem emoţii mai mari la proba scrisă, dar având în vedere că am recapitulat nu cred că vor fi probleme”, au afirmat Alexandru şi Matei, alţi doi elevii de la Colegiul Mircea cel Bătrân. „Am ceva emoţii, având în vedere că este totuşi o probă, dar nu foarte tare. M-am pregătit şi am făcut şi la clasă câteva modele. În plus cei care am vrut am putut merge la pregătirea suplimentară”, a afirmat Andreea. Elevii de la Liceul George Călinescu au fost şi ei destul de optimişti şi încrezători.

„Nu îmi fac probleme pentru această probă. În primul rând nu ai cum să pici pentru că este cu calificative, iar în al doilea rând am tot făcut astfel de exerciţii la clasă şi ne-am obişnuit”, a spus Mircea. De aceeaşi părere este şi Laura, care afirmă că proba orală este cea mai uşoară. „Consider că probele orale sunt destul de uşoare şi că orice elev poate face faţă. M-am pregătit, pentru că totuşi este o probă care face parte din examen, dar nu am nici un fel de emoţie. „Şi la Liceul Mihai Eminescu, atmosfera a fost destinsă. Elevii au mers pe holuri şi au repetat, deşi mulţi dintre ei au susţinut că este o probă uşoară.

„M-am pregătit pentru această probă. Am câteva emoţii, dar nu foarte mari. Cred că sunt pregătit atât pentru probele orale, cât şi pentru probele scrise”, a declarat Marius. Puţin mai timorat, l-am întâlnit pe Claudiu, care a afirmat că are câteve emoţii. „Oricât de mult m-aş pregătii, tot aş avea emoţii deoarece este prima oară în viaţa mea când susţin aceste examene”, a spus elevul. Precizăm că la sesiunea iunie-iulie 2016 a bacalaureatului s-au înscris 5123 de absolvenţi ai claselor a XII-a/XIII-a, iar 4101 aparţin seriei curente. La prima probă, respectiv cea de competenţe lingvistice de comunicare orală în limba română, sunt aşteptaţi să participe 4149 de absolvenţi înscrişi.

Calendarul examenului de Bacalaureat 2016-Sesiunea iunie-iulie 2016

Calendarul probelor examenului de Bacalaureat este următorul: 13 - 15 iunie, evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A;15 - 17 iunie, evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B, iar în perioada 21 – 24 iunie 2016 este evaluarea competenţelor digitale – proba D; 27 iunie - 1 iulie 2016 Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C. Probele scrise debutează pe 4 iulie cu examenul scris la Limba şi literatura română. Urmează apoi pe 5 iulie, proba la Limba şi literatura maternă, pe 6 iulie, proba obligatorie a profilului, iar pe 8 iulie, proba la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele se afișează pe 12 iunie și tot în aceeași zi se depun și contestațiile.

Mihaela UNGUREANU, Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218