REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Bacalaureat cu dezminţiri: Conducerea Liceului de Informatică zice că nu s-a dat şpagă

Bacalaureat cu dezminţiri: Conducerea Liceului de Informatică zice că nu s-a dat şpagă

Replica API 7 iunie 2011 | 00:00 128

Elevii vor fi puşi să "recunoască" dacă au "mituit" comisia

Elevii vor fi puşi să "recunoască" dacă au "mituit" comisia

Prima zi de bacalaureat a decurs fără probleme pentru cei 2.345 de candidaţi constănţeni programaţi. Elevii nu au fost prinşi copiind şi nici unul nu a fost eliminat din examen. Doar cei de la la Liceul Internaţional de Informatică s-au simţit lezaţi de faptul că presa a scris despre ei că ar fi dat şpagă pentru a fi siguri că iau Bac-ul.

Toţi absolvenţii de liceu din judeţul Constanţa au intrat ieri dimineaţă în febra examenelor. Prima probă a examenului de bacalaureat a fost cea de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Tinerii au avut la dispoziţie doar câteva minute de gândire pentru proba orală. Cu toate acestea, ei au ieşit zâmbitori din clase şi au spus că s-au descurcat cu textele la prima vedere pe care a trebuit să le comenteze. "Eu am vorbit despre idealurile în viaţă", ne-a declarat un elev de la Colegiul Tehnic Tomis. La Colegiul Naţional de Arte Regina Maria susţin zilele acestea bacalaureatul 98 de elevi. Dintre aceştia, trei vor susţine examenele în condiţii speciale, unul fiind hipoacuzic, următorul autist, iar ultimul orb. "Ei vor primi subiecte separate şi vor avea cu zece minute în plus faţă de ceilalţi colegi", ne-a mărturisit directorul unităţii de învăţământ, Nicoleta Heroiu. Şi la Liceul Teoretic Ovidius un elev va susţine examenele în condiţii speciale. Şi la Grupul Şcolar I. N. Roman alţi doi elevi, un hipoacuzic şi altul cu dizabilităţi locomotorii s-au străduit să facă faţă examenului. Per total, în judeţul Constanţa susţin examenul în condiţii speciale 13 elevi. După finalizarea probelor orale, toţi candidaţii vor fi notaţi cu "admis" sau "respins".

Profesorii îi urmăresc pe elevi să nu copieze

Ca să fie siguri că nu copiază, cadrele didactice din unele şcoli au montat chiar camere de supraveghere cu senzori de mişcare. "Noi le-am instalat pentru hoţi, dar acum putem observa îndeaproape şi ce fac elevii", a declarat directorul GRS I. N. Roman, Daniela Flonder. Desigur, camerele nu au fost montate în toate liceele, din lipsă de fonduri. În plus, profesorii au lipit la vedere, la intrarea în unităţi afişe prin care este foarte clar menţionat faptul că în cazul în care sunt prinşi cu diverse copiuţe, vor fi eliminaţi din examen. Chiar şi aşa aceste situaţii vor fi sigur întâlnite şi în zilele următoare.

Examene... cu năbădăi

Şi pentru că reporterii Cotidianului Replica de Constanţa au avut tupeul de a scrie ce ne-au mărturisit câţiva elevi de la Liceul Internaţional de Informatică şi anume că li s-a cerut câte 50 de euro pentru fiecare probă, nu a întârziat nici reacţia din partea conducerii liceului. În urma articolului publicat în ziarul Replica din 6 iunie, cu titlul "Bacalaureat la Constanţa: "La Liceul de Informatică elevii dau şpagă câte 50 de euro de probă", direcţiunea unităţii de învăţământ îşi exprimă punctul de vedere cu privire la conţinutul articolului. "Considerăm că această informaţie denigrează imaginea unei instituţii private de elită a învăţământului constănţean şi o astfel de ştire neverificată vine în contradicţie cu deontologia ziaristului. Pentru noi este surprinzător ca această informaţie să vină de la elevi ai şcolii, în condiţiile în care aceştia, precum şi părinţii lor, şi-au asumat, prin semnătură, conţinutul art. 95 din Metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat. Considerăm că prin publicarea unor asemenea informaţii aduceţi o atingere morală cadrelor didactice şi elevilor implicaţi în acest examen de maturitate. Stăm la dispoziţia redacţiei cu informaţii privitoare la activitatea acestei instituţii şcolare de prestigiu şi la certificarea neimplicării elevilor noştri în astfel de situaţii. În cazul în care demersul nostru nu va primi satisfacţie, ne rezervăm dreptul de a chema în judecată autoarea articolului şi ziarul Replica". Tot directorul liceului a dorit să-i convingă pe ziarişti că elevii nu au dat şpagă la bac aşa că, astăzi, îi va pune pe elevi să "recunoască", în mod oficial, dacă au "mituit" anumiţi profesori. Rămâne însă de văzut cine anume va avea curajul să recunoască public că a dat bani pentru a obţine o diplomă.

Rezultatele: pe 3 iulie

Facem precizarea că proba orală la limba şi literatura română continuă azi şi mâine, apoi, între 8 şi 10 iunie se va desfăşura cea de-a doua probă a examenului, cea de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă. Prima zi a probei D de evaluare a competenţelor digitale se va desfăşura în data de 10 iunie. Mai departe urmează probele scrise, în data de 27 iunie susţinându-se proba E- Limba şi literatura română- scris, 28 iunie- proba E- Limba şi literatura maternă, 29 iunie- proba obligatorie a profilului. Pe data de 1 iulie va avea loc proba la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele vor fi afişate pe 3 iulie.

Mirabela PANFIL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108