REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Bacalaureatul groazei: copii xerox cu subiecte gata rezolvate şi bani puşi în pachetul de şerveţele!

Bacalaureatul groazei: copii xerox cu subiecte gata rezolvate şi bani puşi în pachetul de şerveţele!

Replica API 6 iulie 2013 | 00:00 152

Fraudă pe ultima sută de metri, la Constanţa

Fraudă pe ultima sută de metri, la Constanţa

Bani şi copii xerox cu subiectele deja rezolvate, acestea sunt lucrurile care au fost descoperite, la Constanţa, în timpul ultimei probe a examenului de Bacalaureat, derulată vineri, 5 iulie. Este vorba de Liceul Teoretic George Călinescu din municipiu, unde s-a găsit o sumă de bani, fiind vorba de câteva sute de lei, într-un pachet de şerveţele, şi de Liceul Ion Bănescu din Mangalia, acolo unde s-au găsit subiectele deja rezolvate. Poliţiştii au demarat cercetările.

Neregulile de la Bacalaureat au luat amploare şi la Constanţa, după scandalul care a cutremurat Liceul Bolintineanu din Capitală! Startul a fost dat în urmă cu câteva zile, de către o elevă, eliminată din examen, la Năvodari, la Liceul Lazăr Edeleanu, care a depus plângere la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, cu privire la faptul că i s-au cerut bani. Însă, iată că ultima probă, cea de alegere a profilului, derulată vineri, 5 iulie, a pus pe jar atât reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, cât şi poliţiştii. Nereguli au fost sesizate atât la Liceul Ion Bănescu din Mangalia, cât şi la Liceul George Călinescu din municipiu. Mai exact, la Mangalia, oamenii legii au fost sesizaţi prin 112 de faptul că , într-o bancă a unei săli de clasă, din cadrul respectivei unităţi de învăţământ, au fost găsite două copii xerox ale unor subiecte rezolvate. "Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului, sunt şi criminaliştii. Cercetările au fost demarate pentru a vedea dacă este vorba de o infracţiune sau de o abatere disciplinară", a declarat, pentru "Replica", şeful Poliţiei Mangalia, Nicolae Pescaru. O altă neregulă s-a înregistrat şi la Liceul George Călinescu, din Tomis Nord, într-o sală de clasă găsindu-se o sumă de bani, fiind vorba de aproximativ 650 de lei, la faţa locului deplasându-se poliţiştii din cadrul Secţiei 2. Mai exact, banii au fost zăriţi de un inspector şcolar, pe un dulap, băgaţi într-un pachet de şerveţele. În ambele cazuri, poliţiştii au demarat anchete, trimiţând echipe de cercetare la faţa locului pentru stabilirea cu exactitate a tuturor aspectelor sesizate, urmând a fi făcute propuneri legale în consecinţă. Generalul Inspectoratului Şcolar General din Constanţa a menţionat că organele de poliţie au fost sesizate, iar persoanele găsite vinovate trebuie să răspundă în faţa legii.

Directorii unităţilor de învăţământ nu ştiu nimic

Directorul adjunct al Liceului Teoretic George Călinescu nu ştie despre ce este vorba întrucât nu are voie să intre în incinta şcolii, spune ea. "Noi punem la dispoziţie locaţia. Conform metodologiei de desfăşurare, centrul de examen beneficiază de o comisie desemnată, din care nu fac parte profesori ai liceului. Mai mult decât atât, nu avem voie să fim în incintă până nu se trimit lucrările la controlat", a spus Roxana Andreea Niculae, director adjunct la Liceul Teoretic George Călinescu din Constanţa. De aceeaşi părere este şi directorul de la Ion Bănescu, din Mangalia, Corina Mihalache care a spus: "Nu am fost informată despre existenţa vreunor copii xerox în liceu. Examenul de Bacalaureat se dă în altă clădire, care se află în aceeaşi curte. Duminică l-am primit pe preşedintele comisiei şi conform metodologiei, i-am predat dosarele elevilor cu proces verbal. Am văzut venind maşina poliţiei, dar nimeni nu a venit să mă întrebe nimic". Instituţiile abilitate, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, au deschis o anchetă pentru stabilirea cu exactitate a tuturor aspectelor sesizate, urmând să fie făcute propuneri legale în consecinţă. Mai menţionăm, de asemenea, că de la proba susţinută vineri au fost eliminaţi 21 de elevi, pentru fraudă şi tentativă de fraudă (telefoane mobile, ciorne, notiţe şi însemnări).

Liliana CHIRU,

Marieta ŞTEFAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614