REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
19.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Baconschi: "Chiru a făcut tot ce este posibil ca să distrugă PDL Constanţa şi e onest să admit că a reuşit"

Baconschi: "Chiru a făcut tot ce este posibil ca să distrugă PDL Constanţa şi e onest să admit că a reuşit"

Replica API 9 septembrie 2013 | 00:00 101

Fostul ministru de Externe vede PMP ca o alternativă la actuala clasă politică şi nu-l deranjează eticheta - "partidul lui Băsescu"

Fostul ministru de Externe vede PMP ca o alternativă la actuala clasă politică şi nu-l deranjează eticheta - "partidul lui Băsescu"

Aflat la Constanţa, la Şcoala de Vară a Partidului Mişcarea Populară (partid în curs de înscriere la Tribunal), fostul ministru de Externe Teodor Baconschi a acordat un interviu cotidianului "Replica", el precizând, cu această ocazie, că nu poate fi construită o alternativă la actuala Guvernare, pe care o consideră drept "cea mai proastă de până acum", decât prin unirea Dreptei. "Asta e o condiţie tactică şi de bun simţ, o condiţie pusă şi de electorat pentru că ni se transmit aceste mesaje - depăşiţi orice diviziune, avem nevoie de o alternativă coerentă", a afirmat Baconschi.

Reporter: Susţineţi ideea de unire a României cu Republica Moldova ?

Teodor Baconschi: Susţinem perspectiva europeană a Republicii Moldova, în noiembrie va avea loc un Summit al Parteneriatului Estic din care fac parte Ucraina, Belarus, Republica Moldova, Georgia, Ajerbaijan şi Armenia şi, în cadrul acestui summit, se preconizează parafarea acordului de asociere între Republica Moldova şi UE, e un moment de inflexiune important. Am văzut retorica domnului Rogozin care a început să scoată din sertar diferite ameniţări dar la Chişinău, după o criză eternă, s-a instalat un guvern care are ca bază tot Alianţa pentru Integrare Europeană şi suntem convinşi că premierul Iurie Leancă va merge pe această linie proeuropeană. Acordul de Asociere este completat printr-un şi mai interesant acord cuprinzător şi aprofundat de liber schimb care ar permite accesul mărfurilor din Republica Moldova practic nestânjenit pe piaţa internă a UE deci o oportunitate uriaşă pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova.

Rep.: Revenind la unirea României cu Moldova- este vreo posibilitate?

T.B.: Păi, există posibilitatea de a ne regăsi ca popor care trăieşte în două state, în aceeaşi construcţie politică - UE. Nu se poate face treaba asta în doi ani, dar e clar că odată ce se parcurg paşii şi se respectă criteriile de la Copenhaga, conform tratatelor, orice stat care respectă aceste criterii şi face parte din aria geografică europeană are şi vocaţia integrării.

Rep.: Vă luaţi şi dumneavoastră cetăţenie moldovenească, aşa cum spunea preşedintele României că intenţionează să facă?

T.B.: Nu am nevoie să îmi iau cetăţenia, am relaţii foarte bune în Republica Moldova - ultima mea carte, o cronică diplomatică, "Legătura de chei", care a apărut anul acesta, a fost lansată şi acolo. Am mers la Chişinău, mă duc şi revin acolo cu mare plăcere de multe ori, deci sunt conectat şi cu elita intelectuală locală şi cu politicienii, e dialogul firesc dintre nişte oameni pe care istoria i-a separat şi tot istoria îi va reuni.

Rep.: Să trecem la Partidul Mişcarea Populară, din care faceţi parte. Cui se adresează acest nou partid? Se adresează celor care îl susţin pe Traian Băsescu şi atât, sau cui altcuiva?

T.B.: Se adresează tuturor românilor care vor să contribuie prin implicare personală la naşterea unei alte clase politice, pentru că cu cea de tranziţie nu mai putem merge mai departe. Nu putem provoca o breşă în această clasă politică de tranziţie decât creând un partid politic care respectă alte principii, are, în majoritate, membri şi lideri nou intraţi în politică şi oameni care vor să ieşim din aceşti 24 de ani în care toate combinaţiile politice au fost încercate, dar în care dezvoltarea ţării nu a fost atât de puternică pe cât am fi putut. Şi ce am obţinut prin tranziţie? Efortul dreptei româneşti anticomuniste după 1990 - CDR, Alianţa DA, care a permis totuşi atingerea UE şi NATO ca obiective naţionale. Post integrare, avem nevoie de un proiect de societate şi cred că PMP are vocaţia de a defini acest proiect cu oameni noi. Votează 42%, printre ceilalţi 58% cu siguranţă că sunt cetăţeni români care n-ar mai vota partidele apărute în tranziţie, ci vor încuraja o forţă politică nouă. Eu cred foarte mult în asta. Şi eu am fost 2 ani în PDL, am intrat acolo de dragul preşedintelui, dar mai ales de dragul reformelor pe care le-a demarat. S-au opus acestor reforme foarte mulţi politicieni care n-aveau interes ca justiţia să fie legată la ochi, nu la mâini, au încercat să le stopeze, ori eu cred că avem nevoie de o primenire, de oameni politici responsabili. Partidele şi-au închis uşa, nu mai lasă pe nimeni să intre, şi când vin la guvernare sunt alese ca răul cel mai mic şi nu sunt în stare să producă un Guvern competent. Câştigă cu tam tam USL, perfect, e democraţie, dar 13 miniştri părăsesc executivul din motive de corupţie, incompatibilitate şi aşa mai departe.

Rep.: Ei susţin că sunt dosare făcute la comandă politică...

T.B.: Păi da, bineînţeles că ăla prins cu mâna în sac va spune că i s-a pus sacul în mână, dar nimeni nu e atât de naiv încât să nu constate că justiţia s-a emancipat gradual sub presiunea europeană, dar şi sub presiunea societăţii civile care vrea asta pentru că, dacă n-ai justiţie liberă, n-ai prosperitate - jocul este inechitabil - unii câştigă permanent şi alţii pierd întotdeauna dacă justiţia nu este liberă.

Rep.: La câte dosare au fost făcute în ultima perioadă şi aţi spus că sunt miniştri anchetaţi, justiţia înseamnă că este în regulă, liberă.

T.B.: Ei (reprezentanţii USL - n.r.) n-au soluţii de guvernare, n-au oameni competenţi, n-au o viziune, n-au un program politic, au avut o tonă de promisiuni care s-au făcut praf şi pulbere - nu-mi spuneţi că dacă acum cumperi pâinea cu 2,80 în loc de 3 lei cineva e fericit şi simte că a intrat în Epoca de Aur, din nou. E nevoie să fie continuate reformele şi asta este ceea ce îşi propune PMP.

Rep: Cu oameni care sunt veniţi de la PDL, de exemplu?

T.B.: Da, v-am spus, eu am considerat ca PDL este cel mai frecventabil partid când am făcut pasul (de ai intra într-un partid politic - n.r.), eu nu am ajuns ministru pus de PDL. Eram diplomat de carieră, tehnocrat, dar, după aceea am făcut pasul în politică. Când am văzut că PDL se rupe de Traian Băsescu, se dezice de propria guvernare, se câştiga nişte alegeri interne cu mesajul "Băsescu ne bagă la puşcărie corupţii" , m-am dezis de acest partid care, de altfel, îşi propusese să mă excludă.

Rep: De ce n-a venit şi doamna Udrea în PMP?

T.B.: Cred ca îi puteţi trimite o întrebare la orice oră... Eu socotesc că Elena Udrea are forţă în PDL, s-a văzut la ultima Convenţie - a luat aproape jumătate din voturi. Asta înseamnă că are o susţinere puternică în acel partid. Cred că PDL s-ar putea salva numai dacă formula Blaga încetează.

Rep: Şi dacă ar prelua conducerea doamna Udrea?

T.B.: Mai sunt oameni de valoare pe acolo, politicieni cun sunt Monica Macovei, Cristian Preda, Theodor Paleologu, Sever Voinescu, Cătălin Predoiu - un om pe care îl respect -, deci dacă aceşti oameni reuşesc să reformeze partidul acolo unde noi n-am reuşit. Asta ar întări frontul de dreapta.

Rep.: O vedeţi pe Elena Udrea ca pe un candidat cu şanse la preşedinţia României?

T.B.: Tot ce contează pentru PMP este ca dreapta renovată, dar încă divizată, să se unească pe o platformă comună, dacă se poate, în aceeaşi formaţiune politică, nu într-un curcubeu de formaţiuni politice şi, totodată, să sprijine un candidat puternic. Dacă ce li se propune românilor este să aleagă între Ponta şi Antonescu, eu cred că dreapta reunificată are destule resurse umane pentru a spijini un singur candidat capabil să câştige alegerile.

Rep.: Deci nu veţi avea pretenţia să fie neapărat cineva de la Mişcarea Populară candidatul la Preşedinţia României?

T.B.: Noi suntem acuma la o lună şi jumătate de la depunerea actelor la tribunal, suntem într-un efort de construcţie, dar iată, la Şcoala de Vară de la Costineşti, organizată de PMP împreună cu liderii partidului şi cu liderii de filială din toată ţara, am constatat că, într-un timp scurt, am făcut deja reţeaua de bază la nivel naţional. Acuma sigur că trebuie să construim până la comună şi sat dar asta va mai dura. Pentru moment, efortul acesta ne costă energie, timp, merg cu colegii din Comitetul Naţional de Iniţiativă să inaugurăm filiale şi să ne constituim cât mai solid acolo. Am fost la Iaşi, Suceava, Botoşani, Oneşti, Bacău, Vaslui, Focşani, Constanţa, Braşov, Deva, Hunedoara. Urmează să mergem în toate organizaţiile să ne întâlnim cu oamenii, să vorbim cu presa locală şi să punem pe picioare filiale cât mai dinamice.

Rep.: Legat de dreapta, aţi văzut că s-a semnat Alianţa DA - FC + PNŢCD, cu Mihai Răzvan Ungureanu...

T.B. Foarte bine, îi cunosc şi îi stimez ambii lideri...

Rep.: Dar Alianţa DA? Nu vi se pare că este o uzurpare a unui nume?

T.B.: Putem vorbi de un acces de nostalgie sau de lipsă de fantezie, dar în continuare putem spune că setea principală a cetăţeanului normal e de dreptate şi adevăr - eu le urez succes.

Rep.: Constanţa cum vi se pare, ce aţi găsit aici? - ca organizaţie mă refer.

T.B.: Claudiu Palaz a pus pe picioare un nucleu puternic aici - chiar pe bulevardul Mamaia au sediul -, văd că se mişcă foarte bine organizaţia Constanţa. PDL este legat prin afaceri de actualul establishment de notorietate româno-braziliană şi PMP chiar reprezină o alternativă la această lungă domnie.

Rep: La ce vă referiţi? Ce legături între PDL şi primar?

T.B.: Nu pot să vă spun ce ştiu, dar ştiu că domnul Chiru (senatorul PDL Christian Gigi Chiru - n.r.) a făcut tot ce este posibil ca să distrugă PDL Constanţa şi e onest să admit că a reuşit.

Rep: Având afaceri cu Radu Mazăre? Păi liderul PDL Constanţa are dosar pentru că PSD Constanţa i-a făcut plângere în campania de la locale.

T.B.: Da, e un "erou" al dreptei româneşti... Astea sunt problemele lor, noi construim o forţă politică nouă care va lucra şi pentru constănţeni. Nu cred că nu este loc de mai bine pentru cel mai mare port la Marea Neagră. Am impresia ca unii şi-au făcut mâna, averile, controlează, cred ei, definitiv, dar în democraţie pregăteşti o alternativă - e dreptul fiecărui cetăţean, al elitei locale. Le propun alegătorilor din Constanţa - municipiu şi judeţ - o altă cale de dezvoltare, poate mai eficientă, poate mai onestă, poate mai transparentă, poate mai diversă.

Rep: Aţi fost vara asta în Mamaia?

T.B.: Nu, de ce?

Rep.: Pentru o opinie.

T. B.: Am fost doar în Costineşti - m-am bucurat că s-a încheiat autostrada şi că Bucureştiul e conectat acuma, poţi să ajungi pe litoral mai bine - asta cred că va stimula într-adevăr turismul. Cât despre Mamaia, Constanţa, domnul Mazăre e un personaj de un pitoresc nebun, dar nu ştiu cât este de bun edil şi dacă putem spune că acest oraş, care putea să fie un plămân economic al întregii regiuni, cum este Rotterdamul în Marea Nordului, dacă s-a atins acest obiectiv. Sunt convins că se putea mai mult şi constănţenii resimt acest lucru. Nu poţi face dezvoltare urbană fără o viziune, fără bani atraşi, fără investiţii majore, fără infrastructura portuară adusă în secolul XXI, fără să sufoci cu bună ştiintă, cu armele legii, tot ce ţine de contrabandă. Eu cred că viitorul Constanţei trebuie să arate diferit.

Rep.: Ce părere aveţi despre proiectele Roşia Montană şi exploatarea gazelor de şist?

T.B.: PMP socoteşte că o ţară trebuie să îşi pună în valoare resursele, inclusiv minerale, geologice, hidrocarburi etc., pentru că i le-a dat Dumnezeu tocmai în logica dezvoltării economice. Această dezvoltare însă, nu se poate face oricum, şi noi am pus câteva condiţii apropo de Roşia Montană. Am zis: nu e rău, avem aceste resurse care să ajute mai rapid dezvoltatea mai rapidă a economiei româneşti, dar e nevoie să fim convinşi că se respectă nişte standarde de mediu, e nevoie de un beneficiu al acestei exploatări pentru toţi cetăţenii, adică nu să ni se spună că se creează pentru 15 ani 400 de locuri de muncă, trebuie să vedem ce revine părţii române - redevenţă plus acţiuni -, trebuie să avem garanţie din contract şi un angajament al Guvernului că va pune acei bani în investiţii. Trebuie să avem, de asemenea, transparenţă - nu ştim cum arată contractul, iar ce "transpiră" prin presă arată prost, deci noi ar trebui să ştim totul cap - coadă, nu cum a făcut domnul Şova care ne-a spus că nu mai găseşte contractul cu Bechtel. Cu aceste condiţii, suntem pentru şi, slavă Domnului, avem resurse de aur, argint, nichel, cupru, uraniu etc., care se exploatează în toată lumea, inclusiv în statele foarte dezvoltate.

Rep.: Iar referitor la gazele de şist?

T.B.: Sunt un instrument prin care ne-am creşte autonomia energetică - un factor esenţial pentru libera şi susţinuta noastră dezvoltare economică. Deocamdată se fac prospecţiuni, trebuie să vedem ce ne spun studiile. Gândiţi-vă ce impact au gazele de şist în economia americană - au creat perspectiva totalei dependenţe energetice până în 2040 şi posibilitatea de a exporta, de asemenea, masiv. Fără să fiu expert, gazele de şist ar aduce echilibrul geopolitic în materie de hidrocarburi odată cu trecerea la economia verde.

Rep.: Dar sunt şi riscuri legate de mediu.

T.B.: Aici trebuie să cerem un aviz neutru internaţional, aşa cum cred ca ar trebui să recurgem la astfel de expertiză neutră internaţională în toate cazurile discutate.

Rep.: Să vorbim puţin şi despre subiectul zilei - câinii maidanezi. Cum comentaţi iniţiativa referendumului de la Bucureşti?

T.B.: Subiectul zilei a pornit de la o tragedie care parcă i-a trezit pe toţi oamenii şi critic de la Constanţa iniţiativa acestora zadarnică a primarului Sorin Oprescu care propune o soluţie locală, printr-un referendum. Nu se pot exprima doar bucureştenii în chestiunea aceasta şi nu poate nici domnul Oprescu să se spele pe mâini de faptul că n-a făcut nimic atâta timp, ci de-abia după ce a murit un copil.

Rep.: În încheiere: nu vă deranjează că sunteţi percepuţi ca "partidul lui Traian Băsescu"?

T.B.: Deloc. Am lucrat 8 ani cu preşedintele, nu m-am simţit nici o secundă ruşinat. E un om politic pe care îl admir şi simpatizez şi, deşi avem un temperament diferit, un parcurs diferit, am pus interesul naţional în faţă - cu anumite costuri şi pentru mine, în termeni de vânătăi politice. Ar fi păcat ca România să eşueze - pentru că suntem în cel mai norocos moment al istoriei noastre în UE şi NATO -, din cauza unor politicieni uşor iresponsabili şi, sigur, incompetenţi, şi să nu putem să reducem decalajul între noi şi fondatorii UE.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218