REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Baconschi: "Rusia are mai multă nevoie de pieţele UE, decât invers. Rusia riscă un colaps economic"

Baconschi: "Rusia are mai multă nevoie de pieţele UE, decât invers. Rusia riscă un colaps economic"

Replica API 10 martie 2014 | 00:00 101

Efectele invaziei lui Putin în Ucraina pot fi catastrofale, crede fostul ministru de Externe

Efectele invaziei lui Putin în Ucraina pot fi catastrofale, crede fostul ministru de Externe

Situaţia din Ucraina, aflată la un pas de dezmembrare, după ce Rusia a ocupat peninsula Crimeea, sub pretextul protejării intereselor etnicilor ruşi, stârneşte îngrijorări serioase în Occident. Mai mult, există voci care spun că România va fi, mai devreme sau mai târziu, afectată, în contextul în care situaţia din Crimeea s-ar putea repeta în Transnistria din Republica Moldova. Deocamdată, asistăm la un nou Război Rece, cu Rusia ocupând de facto teritoriul unui stat vecin, pe baza unui plan gândit de preşedintele Vladimir Putin, dar care pare însă sortit eşecului. Şi asta pentru că, dincolo de ambiţiile expansioniste ale lui Putin, există o interdependenţă economică între Rusia şi Uniunea Europeană, în care Rusia are, până la urmă, mai mare nevoie de Europa, decât invers. Fostul ministru de Externe Teodor Banconschi a prezentat în exclusivitate pentru "Replica" de Constanţa considerente asupra situaţiei din Ucraina şi care sunt riscurile pentru România.

Reporter: Cu privire la situaţia din Ucraina, pentru că este un subiect fierbinte pentru toţi, inclusiv cu implicaţii pentru România. Ce credeţi că se va întâmpla? Crimeea va rămâne a Ucrainei?

Teodor Baconschi: România şi-a exprimat punctul de vedere în contextul UE şi NATO: integritatea teritorială a Ucrainei, ca şi independenţa şi suveranitatea ei, sunt indiscutabile. Noul guvern de la Kiev este legitim, va organiza alegeri pe 25 mai şi toată comunitatea internaţională are acum datoria de a sprijini acest guvern, care este un guvern pro-european şi reformist. Sigur că provocările din Crimeea îngrijorează pe toată lumea, par să conducă spre o anexare de facto a peninsulei, însă, după cum s-a văzut, reacţia promptă a Statelor Unite şi a Consiliului European a pus în discuţie eventualitatea adoptării de sancţiuni economice şi financiare contra Rusiei. Ministrul de externe rus, Lavrov, şi secretarul de stat american John Kerry s-au văzut la Paris, s-au văzut la Roma, ca-n vremea Războiului Rece şi nu au ajuns, deocamdată, la o concluzie, n-au avut loc nici contacte între Federaţia Rusă şi noul guvern de la Kiev. Deocamdată, însă, decizia parlamentului local, din Simferopol, de a se alipi la Rusia şi de a organiza în acest scop un referendum, pe 16 martie, a fost declarată ilegală, de către parlamentul naţional de la Kiev. Prin urmare, avem obligaţia de a ne concerta cu toţi partenerii noştri din UE şi NATO şi de a menţine această linie vigilentă şi fermă pentru ca integritatea teritorială a Ucrainei să nu fie pusă în discuţie.

Rep.: În acest context, Rusia poate spune că se va trezi cu Crimeea în braţe şi să spună că nu are nici o vină, n-a făcut nimic, cei de acolo au cerut asta...

T.B.: Rusia pare să acţioneze, unii spun ca Hitler în 1938, alţii o compară cu acţiunea din Georgia, din 2008. Vrea să anexeze Crimeea şi, totodată, să creeze un conflict îngheţat, deci să spună "de aici nu plecăm". Autorităţile de la Kiev au fost foarte reţinute până acum, foarte prudente, n-au făcut nici un gest care să ducă la escaladarea tensiunilor, însă există mişcări de trupe navale în Marea Neagră şi mingea e la ruşi, în sensul că Putin are obligaţia de a menţine calea dialogului diplomatic, pentru o soluţie negociată. În această negociere, trebuie să intre şi acceptul Rusiei pentru observatorii OSCE, care au fost blocaţi până acum. Au încercat să pătrundă în Crimeea şi nu au fost lăsaţi. Iar dacă Rusia are cu adevărat îngrijorări cu privire la minoritatea rusă din Ucraina, în general, n-are decât să se adreseze acestor organizaţii internaţionale, ONU şi Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care pot, foarte bine, să monitorizeze situaţia. Până acum, nu s-a semnalat nici un caz de încălcare a drepturilor colective sau individuale ale etnicilor ruşi de pe teritoriul Ucrainei.

Baconschi: Nu putem accepta revizuirea de facto, prin acţiuni militare, a frontierelor existente

Rep.: Toată povestea asta, legată de Crimeea, este un răspuns, o demonstraţie de forţă a lui Putin, faţă de imixtiunile Occidentului în Ucraina, pornind de la Revoluţia portocalie până în prezent?

T.B.: Sunt două interpretări care se bat cap în cap. Ruşii văd căderea lui Ianukovici ca pe o lovitură de stat. Occidentul euro-american vede evoluţiile de la Kiev ca pe o expresie a voinţei populare, după câteva luni de proteste publice, reprimate în sânge. Ianukovici este oricum un capitol politic închis, el a fost demis în mod legal de parlamentul său, a fost repudiat de propriul partid, se află în refugiu la Moscova, probabil, unde, se pare că ar fi făcut un infarct şi, până una alta, este pus sub urmărirea Interpolului, acuzat de crimele pe care regimul său le-a comis. Deocamdată, Uniunea Europeană a blocat conturile şi vizele demnitarilor din jurul lui Ianukovici, trebuie întoarsă foaia şi deschis un nou capitol din istoria Ucrainei independente. Dar, sigur că, fiind un conflict apropiat de România, avem obligaţia de fi în alertă, de a fi foarte atenţi la ce se întâmplă.

Rep.: Vom putea vorbi despre un precedent, dacă ne gândim şi la situaţia Transnistriei din Republica Moldova?

T.B.: Nu putem accepta revizuirea de facto, prin acţiuni militare, a frontierelor existente.

Rep.: Şi-a pierdut Putin simţul realităţii, aşa cum spunea Angela Merkel?

T.B.: Greu de spus. Deocamdată, acţiunea aceasta pare calculată, dar contraproductivă, nu e cazul ca Rusia să se autoizoleze. 75% din tot ce exportă Rusia merge pe piaţa internă a Uniunii Europene, Rusia are nevoie de tehnologia europeană şi are nevoie de dialog: diaologul politic UE- Rusia, dialogul structurat UE- NATO, prezenţa Rusiei în G 7 ca al optulea stat important al lumii.

Rep.: Dar şi UE are nevoie de gazul rusesc...

T.B.: Şi UE are nevoie de gazul rusesc, dar are şi alternative şi trebuie să ne gândim că, dacă aceste contracte de export de gaze ar fi suspendate sau blocate, Rusia n-ar mai avea cu ce să-şi completeze Produsul Intern Brut şi de aici perspectiva unui colaps economic. Chiar dacă ameninţă cu acest lucru (suspendarea livrării de gaze în Europa- n.red.), nu are pieţe alternative: Southstream nu există, piaţa chineză are nevoie de energie, dar nu există rute, deci notăm, în mod obiectiv, o interdependenţă între UE şi Rusia, în care Rusia are mai multă nevoie de pieţele UE, decât invers. Pentru că, în foarte multe state membre, există alternative. Angela Merkel a spus că până şi Germania, care consumă destul de mult gaz din Rusia, poate operaţionaliza alternative energetice, într-un timp foarte scurt.

Rep.: Deci nu ar trebuie să existe temeri legate de Republica Moldova?

T.B.: Republica Moldova e, până acum, singurul stat din cele şase state ale parteneriatului estic care are un guvern reformist şi pro-european- asta s-a văzut prin parafarea acordului de asociere de la Vilnius- şi, totodată, prin liberalizarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova. Acum, şi guvernul de la Kiev a spus că e gata să semneze acordul de asociere pe care Ianukovici l-a respins în ultima clipă. Deci, avem cel puţin două state din parteneriatul estic care au voinţa politică de a continua drumul spre UE.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920