REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Bădin: Resursele de gaze din Marea Neagră ar trebui să fie o resursă importantă care ar ajuta economic România

Bădin: Resursele de gaze din Marea Neagră ar trebui să fie o resursă importantă care ar ajuta economic România

Replica API 24 august 2018 | 00:00 364

Dan Bădin

Resursele de gaze naturale din Marea Neagră ar trebui să fie o resursă importantă care ar ajuta economic România, a declarat, joi, Dan Bădin, partener coordonator Servicii Fiscale şi Juridice la Deloitte România, în cadrul unei întâlniri cu presa, acesta menţionând că subiectul redevenţelor este unul arzător, scrie Agerpres.

"Zona redevenţelor este un subiect destul de arzător şi avem declaraţii contradictorii, inclusiv de la membri importanţi ai partidului de guvernământ. Unul zice într-un fel, unul zice în alt fel. Acum ce se va întâmpla exact nu ştim. Dacă noi ne dorim investiţii în Marea Neagră, tehnologia asta nu o avem, da, cu forarea la mari adâncimi. Sunt vreo 4 companii la nivel global care o au. Dacă vrem să-i convingem să vină aici probabil trebuie să fie o negociere. Dacă vrei să ai sacul de aur îngropat în curte şi să nu faci nimic cu el este una, vrei să-l dezgropi şi să-l foloseşti şi să-l pui în circulaţie, este altceva. Este o decizie politică. Eu sper că până la urmă resursele de gaze naturale din Marea Neagră ar trebui să fie o resursă importantă care ar ajuta economic România, să se ajungă la acea înţelegere prin care să se deblocheze lucrurile acestea şi să înceapă investiţiile deja spre zona de exploatare", a spus Dan Bădin.

Potrivit estimărilor Asociaţiei Române a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră (RBSTA), extracţia gazelor din Marea Neagră ar putea tripla nivelul redevenţelor curente primite de statul român, generând încasări suplimentare de 230 de milioane de euro pe an.

Aceasta în condiţiile în care veniturile la bugetul de stat din redevenţe sunt estimate în 2018 la 140 de milioane de euro.

Companiile arată că există un potenţial de peste şase miliarde de dolari în investiţii pe termen scurt pentru proiecte offshore noi şi în infrastructura aferentă, pe lângă cele două miliarde de dolari deja investite în aceste proiecte în ultimii 10 ani.

În februarie, Sorin Gal, director general în cadrul Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale (ANRM), anunţa că rezervele de gaze din Marea Neagră se ridică la 200 de miliarde de metri cubi în perimetrele unde au fost efectuate foraje, ceea ce ar însemna ca producţia totală a ţării să se dubleze timp de 20 de ani.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
230 de milioane euro pe an? Inseamna mai putin de 1% din veniturile totale la bugetul statului. Nici n-o sa se simta. In schimb daca se intampla vreun accident grav, catastrofa ecologica va avea consecinte pentru un secol.
0
0
Padurile ce ar fi trebuit sa asigure materie prima pentru fabrici de mobila romanesti sunt folosite de altii,iar noi cumparam mobila de multe ori proasta de afara,foarte scumpa. Petrolul a fost mereu sursa de imbogatire sau folosit in timpul razboaielor tot de altii,romanii platind azi la pompa cel putin la fel ca cei din tarile ce nu au petrol. Despre ce vorbim? Despre traditionala tradare de tara,practicata inca inainte de nasterea lui Dragnea,asta ca sa contrazicem un pic schizofrenicii paranoizi. Da,tradatori grupa mare,civili sau cu epoleti. Romania a fost vanduta de romani pe mai nimic.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218