REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Bădrăgan cere alocarea urgentă de fonduri pentru un spital de pediatrie: În sezonul turistic, în Dobrogea sunt 500.000 de copii

Bădrăgan cere alocarea urgentă de fonduri pentru un spital de pediatrie: În sezonul turistic, în Dobrogea sunt 500.000 de copii

Replica API 7 mai 2015 | 00:25 233

La o populaţie de 900.000, se adaugă 1,5 milioane de turişti pe an

La o populaţie de 900.000, se adaugă 1,5 milioane de turişti pe an

Dumitru Bădrăgan

Dobrogea este singura provincie în care nu există un Spital Regional de Pediatrie, iar subiectul este tratat de toţi actorii locali, fie că vorbim de putere, fie că vorbim de opoziţie. Cei aflaţi la putere ne-au lămurit recent: construirea unui spital, misiune imposibilă; reabilitarea Secţiei din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU), misiune posibilă.

„Necesitatea construirii unui Spital Regional de Pediatrie este dată atât de situaţia dificilă existentă şi supusă analizei în Consiliul Judeţean Constanţa la presiunea părinţilor nemulţumiţi, dar şi de factorii cumulativ întâlniţi: jud. Constanţa – populaţie stabilă: 684.082, jud. Tulcea – populaţie stabilă: 218.083 locuitori”, susţine preşedintele PRU Constanţa, Dumitru Bădrăgan, într-o analiză pe care a conceput-o pentru a atrage atenţia că nu reabilitarea Secţiei din cadrul SCJU este o soluţie, ci construirea unui nou spital.

Pe lângă populaţia stabilă, Bădrăgan a amintit şi de turiştii care vin în zonă: „În sezonul turistic regăsim o creştere a numărului de persoane care se află în regiune: peste 1,5 milioane de turişti au vizitat litoralul românesc în sezonul 2014, dintre care 5% au fost străini şi dintre care circa o treime, copiii care au stat în cameră cu părinţii, respectiv prezenţa a 300.000 de copii în sezon”, susţine Bădrăgan, folosind datele Institutului Naţional de Statistică.

„Considerăm că după activitatea dusă de către vechile guvernări care au desfăşurat o acerbă operaţiune de desfiinţare a unităţilor spitaliceşti, după o acalmie a guvernării USL în Dobrogea, se impune alocarea urgentă a fondurilor necesare construirii unui Spital Regional de Pediatrie care să cuprindă atât unitatea de primire cât şi servicii specifice necesare într-o zonă în care anual regăsim prezenţa a 500.000 de copii”, a mai spus Bădrăgan, care propune şi o îmbinare a activităţilor autorităţilor, o cooperare din care să reiasă modelul occidental de organizare şi eficientizare a serviciilor în domeniu.

„Având în vedere şi suprafaţa regiunii, totodată având în vedere componenta urbană şi rurală în care regăsim beneficiarii proiectului unui Spital Regional de Pediatrie proiectat, construit şi dotat conform cerinţelor activităţii cuprinde şi alte elemente posibil necesare – specialiştii fiind cei care pot stabili concret utilitatea: dotarea cu ambulanţe şi elicopter pentru situaţii de urgenţă (incluzând accesul în zone fără infrastructură rutieră, Delta Dunării) şi clinică mobilă pentru a se realiza activităţile impuse periodice în zonele rurale spre a se putea verifica/monitoriza în mod real starea de sănătate a copiilor, acoperind nevoile privind prevenţia, identificarea şi evaluarea stării de sănătate a acestei categorii de vârstă în mediul lor social”, a mai spus Bădrăgan.

Constănţenii sunt lipsiţi de ani buni de un spital de pediatrie, iar singura secţie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Constanţa necesită reparaţii în regim de urgenţă, numărul paturilor fiind insuficiente în condiţiile în care unitatea de tratament acoperă o populaţie reală de un milion de locuitori. Toate oraşele din ţară, cu sute de mii de locuitori, au un spital de pediatrie. Însă, Constanţa este singurul judeţ care nu dispune de o astfel de unitate, deşi suntem pe locul patru pe ţară, raportând la populaţie.

În luna februarie, vicepreşedintele CJC, Cristinel Dragomir, susţinea că fondurile existente în bugetul naţional nu permit construirea din temelii a unui nou spital, însă au demarat procedurile de renovare a actualei Secţii de Pediatrie, pentru care ministerul Sănătăţii a alocat deja 12 milioane lei.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614