REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Bădrăgan: "Trebuie schimbat acest mod de acţiune a guvernanţilor, care nu ţin cont de voinţa cetăţenilor"

Bădrăgan: "Trebuie schimbat acest mod de acţiune a guvernanţilor, care nu ţin cont de voinţa cetăţenilor"

Replica API 11 noiembrie 2013 | 00:00 224

PER acuză reacţia refractară a puterii faţă de protestele opiniei publice

PER acuză reacţia refractară a puterii faţă de protestele opiniei publice

PER cere Guvernului să-şi schimbe de urgenţă atitudinea faţă de cetăţeni în problema gazelor de şist şi statul să arate că este unul responsabil, capabil să prezinte obiectiv toate implicaţiile politice şi să lase decizia finală în seama oamenilor, a spus ieri Dumitru Bădrăgan, preşedintele Consiliului Naţional al partidului. De asemenea, Bădrăgan a solicitat demiterea prefectului din Vaslui, care a suspendat referendumul din Pungeşti legat de problema gazelor de şist. "PER solicită schimbarea de urgenţă a percepţiei Guvernului asupra problemei gazelor de şist. De asemenea, PER cere demiterea prefectului de Vaslui, după ce acesta a suspendat referendumul aprobat de Consiliul Local din Pungeşti privind explorarea şi exploatarea gazelor de şist. În măsura în care un stat este capabil să prezinte obiectiv toate aspectele, atât a celor cu păreri contra, cât şi a celor cu păreri pentru, cu toate implicaţiile economice, sociale, de mediu, atunci este un stat responsabil", a spus Bădrăgan.

"Asistăm la o reacţie extrem de puternică a societăţii civile referitoare la Roşia Montană şi gazele de şist. Guvernanţii au anunţat că vor să obţină totul în 2014, din punct de vedere politic, dar au o atitudine refractară la reacţia societăţii civile, care protestează paşnic. Trebuie să se acorde o mai mare atenţie opiniei cetăţenilor. În acest moment, sesizăm modalitatea inadmisibilă a a Guvernului de a promova problema gazelor de şist, fără a ţine cont de opinia publică", susţine liderul naţional PER. "În programul de guvernare al celor de la USL, ei spun: respectăm statul de drept, promovarea intereselor se face prin consultare. În realitate, în toate discuţiile pe care le-am avut cu cei din Pungeşti, din Izvoarele, din Constanţa, vedem că nu există o astfel de consultare", a adăugat Bădrăgan. Autorităţile statului ignoră sau iau în derâdere solicitările cetăţenilor cu privire la problema exploatării resurselor naturale, reiese din afirmaţia liderului ecologist. "În Vaslui, sondele urmează a fi amplasate la câteva sute de metri distanţă de locuinţele oamenilor. Reacţia acestora nu este cea a unora care nu ştiu despre ce vorbesc, după cum spunea, acum 48 de ore, un onorabil rector. Nu sunt reacţii emoţionale, aşa cum zic unii de prin Constanţa. Se vor emite gaze şi metale grele în jurul acestor sonde, sunt studii oficiale, ale autorităţilor de mediu, nu reacţii emoţionale. Trebuie schimbat acest mod de acţiune a guvernanţilor, care nu ţin cont de voinţa cetăţenilor", a mai spus Bădrăgan. PER Constanţa a abordat şi alte probleme ecologice locale, precum cea a salubrizării din zona Medgidia. Potrivit vicepreşedintelui PER Constanţa, consilier local din Medgidia, Elvis Sorin Radu, comunitatea se confruntă cu o problemă inedită, firma spaniolă care se ocupa de salubritate şi-a întrerupt activitatea pentru că nu şi-a încasat redevenţa pe 3 ani, datorii în valoare totală de 2,1 milioane de euro. În prezent, salubrizarea din zona Medgidia şi împrejurimi este asigurată în regim de avarie, de către Iridex. La rândul său, Ştefan Mihai, din partea PER Lumina, a arătat că se fac presiuni asupra autorităţilor locale să rezolve problema carierelor de piatră din Sibioara.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218