REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
20.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

BAFTA 2021: „Nomadland“ a dominat gala, cu patru trofee obţinute. Lista completă a câştigătorilor celei de-a 74-a ediţii

BAFTA 2021: „Nomadland“ a dominat gala, cu patru trofee obţinute. Lista completă a câştigătorilor celei de-a 74-a ediţii

Replica API 13 aprilie 2021 | 18:19 1030

Lungmetrajul ''Nomadland'', povestea unei comunităţi de nomazi moderni care străbat vestul Statelor Unite în rulote, a câştigat patru premii - printre care ''cel mai bun film'', ''cea mai bună regie'', acordat cineastei de origine chineză Chloe Zhao, şi ''cea mai bună actriţă'', primit de Frances McDormand - în cadrul galei BAFTA 2021, cele mai importante distincţii ale industriei de film britanice, decernate de Academia britanică de film şi televiziune, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

În contextul pandemiei de COVID-19, ceremonia s-a desfăşurat virtual în două seri, nominalizaţii fiind prezenţi prin videoconferinţă.

Cu toate acestea, vedetele Hugh Grant şi Priyanka Chopra Jonas şi-au făcut apariţia în persoană la Royal Albert Hall din Londra, în timp ce Renee Zellweger şi Anna Kendrick s-au alăturat galei dintr-un studio din Los Angeles pentru a prezenta câştigătorii.

''Nomadland'', care a obţinut deja recompense importante în sezonul de premii aflat în desfăşurare, o are drept protagonistă pe McDormand (63 de ani) în rolul unei văduve care, după recesiunea din 2008 în Statele Unite, îşi transformă rulota în locuinţă mobilă şi porneşte la drum, câştigându-şi existenţa din slujbe sezoniere.

''Dorim să dedicăm acest premiu comunităţii de nomazi care ne-au primit cu atât de mare generozitate în vieţile lor'', a spus Zhao, câştigătoarea premiului pentru cea mai bună regie, în discursul de mulţumire.

''Vă mulţumim că ne-aţi arătat că îmbătrânirea este o parte frumoasă a vieţii, pe care trebuie să o preţuim şi să o celebrăm cu toţii. Felul în care ne tratăm vârstnicii spune multe despre noi ca societate şi trebuie să fim mai buni'', a mai spus cineasta.

''Nomadland'' a câştigat totodată în categoria ''cea mai bună imagine''.

Premiul pentru ''cel mai bun film britanic'' a fost obţinut de ''Promising Young Woman'', o poveste despre răzbunare în epoca #MeToo, peliculă premiată şi în categoria ''cel mai bun scenariu original''.

Academia britanică de film şi televiziune i-a adus un omagiu prinţului Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a, care a decedat vineri, la vârsta de 99 de ani. Philip a fost primul preşedinte al BAFTA, în 1959. Nepotul lui, prinţul William, este în prezent preşedintele Academiei britanice de film.

După controversele de la ediţia de anul trecut când BAFTA a prezentat o listă de concurenţi formată în exclusivitate din persoane albe, mai mult de jumătate dintre cei 24 de nominalizaţi din acest an au fost actori de culoare.

Veteranul Anthony Hopkins a fost desemnat cel mai bun actor în rol principal graţie interpretării unui bărbat afectat de demenţă în pelicula ''The Father''.

''Sunt într-un moment al veţii mele când nu mă mai aşteptam să primesc aşa ceva'', le-a declarat reporterilor actorul, în vârstă de 83 de ani, făcând referire la premiu, adăugând că vârsta sa a făcut ca filmul sã fie ''uşor'' de făcut.

Yuh-Jung Youn a fost recompensată cu premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar graţie interpretării din ''Minari'', în care joacă rolul unei bunici care călătoreşte din Coreea de Sud în Statele Unite pentru a avea grijă de nepoţi.

Actriţa sud-coreeană în vârstă de 73 de ani, care a câştigat un premiu al Sindicatului Actorilor Americani şi a fost nominalizată la Oscar pentru interpretarea din ''Minari'', a stârnit râsete cu prilejul discursului de mulţumire când a spus, în glumă, că are o importanţă deosebită faptul de a fi apreciată de ''britanici, cunoscuţi pentru snobismul lor''.

Daniel Kaluuya, răsfăţatul acestui sezon al premiilor graţie interpretării activistului Fred Hampton, liderul grupului Black Panther, în ''Judas and the Black Messiah'', a fost desemnat cel mai bun actor în rol secundar.

Regizorul peliculelor ''Brokeback Mountain'' şi ''Life of Pi'', cineastul Ang Lee, a primit BAFTA Fellowship, cea mai importantă distincţie acordată de Academia britanică de film şi televiziune pentru contribuţii deosebite în domeniul filmului.

Iată lista trofeelor atribuite în cadrul galei BAFTA 2021:

Cel mai bun film: ''Nomadland'' (regia Chloe Zhao)

Cel mai bun film britanic: ''Promising Young Woman'' (regia Emerald Fennell)

Cel mai bun regizor: Chloe Zhao ( ''Nomadland'')

Cel mai bun actor în rol principal: Anthony Hopkins (''The Father'')

Cea mai bună actriţă în rol principal: Frances McDormand (''Nomadland'')

Cel mai bun actor în rol secundar: Daniel Kaluuya (''Judas and the Black Messiah'')

Cea mai bună actriţă în rol secundar: Yuh-Jung Youn (''Minari'')

Cel mai bun scenariu original: ''Promising Young Woman'' (Emerald Fennell)

Cel mai bun scenariu adaptat: ''The Father'' (Christopher Hampton, Florian Zeller)

Cel mai bun film străin: ''Another Round'' (Thomas Vinterberg)

Cel mai bun documentar: ''My Octopus Teacher'' (Pippa Ehrlich, James Reeda)

Cel mai bun lungmetraj animat: ''Soul'' (Pete Docter, Dana Murray)

Cel mai bun debut al unui regizor, scenarist sau producător britanic: ''His House'' (Remi Weekes)

Cea mai bunã coloană sonoră: ''Soul'' (Jon Batiste, Trent Reznor, Atticus Ross)

Cea mai bunã imagine: ''Nomadland'' (Joshua James Richards)

Cel mai bun montaj: ''Sound of Metal'' (Mikkel E.G. Nielsen)

Cea mai bună scenografie: ''Mank'' (Donald Graham Burt, Jan Pascale)

Cel mai bun design de costume: ''Ma Rainey's Black Bottom'' (Ann Roth)

Cel mai bun machiaj/cele mai bune coafuri: ''Ma Rainey's Black Bottom'' (Matiki Anoff, Larry M. Cherry, Sergio Lopez-Rivera, Mia Neal)

Cel mai bun sunet: ''Sound of Metal'' (Jaime Baksht, Nicolas Becker, Phillip Bladh, Carlos Cortés, Michelle Couttolenc)

Cele mai bune efecte vizuale: ''Tenet'' (Scott Fisher, Andrew Jackson, Andrew Lockley)

Cel mai bun scurtmetraj britanic de animaţie: ''The Owl and the Pussycat''

Cel mai bun scurtmetraj britanic: ''The Present''

Cea mai bunã distribuţie:''Rocks'' (Lucy Pardee)

Rising Star Award (trofeu votat de public): Bukky Bakray.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102