REPLICA ONLINE CONSTANTA

14° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Băiatul deştept al CFR-ului constănţean primeşte miliarde pentru reparaţia unei locomotive

Băiatul deştept al CFR-ului constănţean primeşte miliarde pentru reparaţia unei locomotive

Replica API 3 mai 2012 | 00:00 2626

Soţia şefului CFR, cenzor la firma cu lipici la banii statului

Soţia şefului CFR, cenzor la firma cu lipici la banii statului

România Euroest SA Constanţa, firmă înfiinţată de un fost angajat CFR, este una din favoritele companiei naţionale feroviare când vine vorba de contracte din bani pu-blici. De fapt, cam tot ce ţine de sistemul feroviar românesc are de-a face, la un moment dat, şi cu România Euroest. Aşa se face că, pe 27 aprilie, i-a fost atribuit un contract de peste 5 miliarde de lei vechi pentru reparaţia unei locomotive de la uzina de prelucrarea a uraniului de la Feldioara. Astfel, Compania Naţională a Uraniului a desemnat firma constănţeană drept câştigătoare a unei licitaţii la care au mai fost înscris alte două societăţi, pentru "servicii de reparare cu ridicare locomotivă LDH", locul de prestare fiind Sucursala Feldioara. Valoarea contractului este de 517.853,3 lei, fără TVA, interesant fiind faptul că, deşi a existat o licitaţie, nu s-a obţinut nici un ban mai puţin, aceasta fiind şi suma iniţială pusă la bătaie de compania de stat, la care trebuiau să-şi adapteze ofertele firmele participante.

România Euroest SA este o firmă foarte discretă, chiar dacă, potrivit rezultatelor sale financiare, este printre cele mai mari din Constanţa. Din ultimul bilanţ depus la Ministerul Finanţelor în 2008 de firma transportatoare de marfă pe calea ferată, dar care deţine şi un hotel în Eforie Sud, reiese o cifră de afaceri de 16.706.504 lei şi un profit net impresionant, de 4.914.177 lei, cu 183 de angajaţi. Societatea a fost înfiinţată în 1998 de un fost angajat al CFR Constanţa, Constantin Străin, în prezent administrator şi acţionar majoritar al firmei, alături de Constantin Damian, Viorel Jaja, (doi venerabili afacerişti, de 74, respectiv 64 de ani), Ioan Anghel şi Vasile Simion. În vârstă de 52 de ani, Străin mai deţine alte trei firme, toate în domeniul feroviar: Euro Construct SA, Eurofer Trans SRL şi Tehnotrans Feroviar SRL, ultimele două cu sediul în Portul Constanţa. Un detaliu foarte interesant despre aceste firme car4e fac afaceri de milioane de euro cu CFR şi alte companii de stat este legat de identitatea unuia dintre cenzorii de la România Euroest SA, care este şi acţionar în Eurofer Trans, alături de Constantin Străinu. Este vorba despre Daniela Ţăranu, de 52 de ani, nimeni alta decât soţia lui Horia Gabriel Ţăranu, directorul CFR Călători Constanţa.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218