REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Băieţii care se vor lideri şi nu mai încap unii de alţii la proteste

Băieţii care se vor lideri şi nu mai încap unii de alţii la proteste

Replica API 9 noiembrie 2015 | 00:00 285

Mesajul „Făgădău demisia” a încăierat vocalii Constanţei

Mesajul „Făgădău demisia” a încăierat vocalii Constanţei

Manifestaţiile în stradă, în memoria victimelor de la Club Colectiv şi împotriva „corupţiei care ucide”, au condus, inevitabil, şi la un lung şir de speculaţii, teorii ale conspiraţiei, la tentative mai mult sau mai puţin reuşite ale unor speculanţi dornici să acapareze mesajul mulţimii pentru a aduna notorietatea de care au nevoie la momentul alegerilor de anul viitor. Cei mai vocali dintre constănţenii din aceste zile - care au distribuit masiv pe Facebook mesaje de mobilizare a oamenilor în stradă - au ajuns să-şi împartă acuzaţii, după un protest care a adunat vineri un număr impresionant de oameni.

Tinerii care au plecat în marş, vineri seara, de la stadionul Farul, au ţinut să atragă atenţia că în faţa grupului lor s-au postat câţiva „copii” cu un banner prin care se cerea demisia primarului interimar al municipiului, Decebal Făgădău. „Nu vreau să dau nume, că nu ştiu sigur cine le-a dat mesajul, dar e clar că e pus de oameni politici. La protest s-a aflat şi Cătălin Anghel, Andrei Popescu etc… Noi nu am ieşit în stradă pentru ca politicienii dornici de afirmare să ne fure mesajul! Noi am ieşit în stradă în memoria victimelor de la Club Colectiv. Nu facem propagandă pentru un politician sau altul, suntem apolitici şi suntem împotriva întregii clase politice”, a spus un membru al galeriei Farul, care a mărşăluit joi seara pe străzi.

„Copiii din faţă nici nu ştiau ce banner ţin şi ce scrie pe el, a fost băgat cu japca în faţă. Băieţii din galeria Farului au observat problema şi au îndepărtat bannerul”, a mai spus membrul galeriei, care susţine că i-a întrebat pe respectivii ce fac acolo, iar răspunsul ar fi fost că au fost plătiţi să afişeze mesajul mai-sus menţionat. „Scandări precum "O dorinţă sinceră , România liberă” sau " Suntem Români si ne vom apăra Pământul , Neamul şi Istoria, Jos toate Partidele" nu vor să modifice cursul protestului sau să incite.

Sunt lucruri de bun simţ şi orice Român / Constănţean, ar trebui să le simtă”, au mai transmis băieţii din galeria Farul. Imediat după aceste comentarii, un protestatar ne-a contactat, pentru a susţine că cel care a scris bannerul ar fi Andrei Chivu, arhitectul care în urmă cu câteva luni „bruia” şedinţa Consiliului Local Constanţa, solicitând insistent înfiinţarea unei piste de biciclete în municipiu. Nici Cătălin Anghel nu a rămas indiferent în faţa comentariilor care îl vizau, aşa că a ţinut să transmită că nu mai participă sâmbătă la proteste, dacă tot i se impută ceva ce nu a făcut! Ulterior, încurajat de mesajele unor constănţeni, Anghel a revenit asupra deciziei. În ceea ce-l priveşte pe Andrei Chivu, acesta a declarat că îşi asumă bannerul „Făgădău demisia”.

„Da, a fost bannerul meu. După părerea mea, este primul banner cu care trebuia să se iasă la proteste, atâta timp cât ştiţi ce s-a întâmplat la culture Pub. Un minut a lipsit ca la Culture Pub să moară oameni ca la Bucureşti. Noi trebuie să aşteptăm să moară oameni ca să cerem demisia, ca în Bucureşti, în sectorul 4?”. „Iniţial, eu cu prietenul meu Daniel am ţinut bannerul, după care l-am dat unor tineri”, a explicat Chivu, adăugând faptul că, până una-alta, protestul a fost autorizat în baza solicitării pe care el a depus-o la Primăria Constanţa.

Totdată, el a mai menţionat, în replică la acuzaţiile membrilor galeriei Farul, că: „Este protestul unui oraş, dar fiecare îşi exprimă ce nemulţumire consideră el, problema pe care el o consideră cea mai importantă”. De asemenea, Chivu a respins speculaţia că s-ar fi dat bani pentru ca oamenii să iasă în stradă. Pe lângă aceste comentarii, şi elevi din Constanţa s-au simţit „obligaţi” să spună ceva, mai exact Asociaţia Elevilor, care a transmis că se delimitează de organizarea manifestaţiilor. Vicepreşedintele asociaţiei, Andrei Eduard Burghelia, a ţinut chiar să posteze pe Facebook că... el nu mai merge la protest! Între timp, bilanţul nenorocirii de la Club Colectiv a ajuns la 44 de persoane decedate.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218