REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.6° Constanța Sâm., 12 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6880
14.6° Constanța Sâmbătă, 12 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6880
 

Băieții deștepți din Energie, sub lupa Consiliului Concurenței. Cum fac zilnic milioane de euro pe spatele românilor!

Băieții deștepți din Energie, sub lupa Consiliului Concurenței. Cum fac zilnic milioane de euro pe spatele românilor!

Mirela PASCAL 13 septembrie 2024 | 00:00 1276

Consiliul Concurenței monitorizează piața energiei. Măsura a fost luată în contextul în care electricitatea a ajuns să coste 68.000 de lei pe MWh pe piața de echilibrare, echivalent cu 13.600 de euro pe MWh.

Baietii destepti din Energie, sub lupa Consiliului Concurentei. Cum fac zilnic milioane de euro pe spatele romanilor!

Analizăm ce se întâmplă pe piața de echilibrare a energiei electrice: verificăm dacă Hidroelectrica și-a îndeplinit angajamentele asumate în cadrul investigației privind un posibil abuz de poziție dominantă pe piața producerii și comercializării energiei electrice. Angajamentele Hidroelectrica se referă la energia comercializată pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU), dar comportamentul vizat avea impact și pe Piața de Echilibrare (PE)“, a transmis Conciliul Concurenței.

În același timp, dacă există manipulări ale pieţei, va interveni ANRE, responsabilă în România de aplicarea REMIT, regulamentul european privind integritatea și transparența pieței angro de energie. De altfel, ANRE a sancționat în acest an mai multe companii pentru manipularea pieței, a declarat președintele Consiliului Concurenței Bogdan Chirițoiu pentru Realitatea PLUS.

În România, circa 80% din energia de echilibrare este furnizată de Hidroelectrica, care poate deschide rapid baraje și poate compensa necesarul, în vreme ce un alt mare jucător este Petrom, care deține o termocentrală pe gaze la Brazi.

Surse din piață au declarat că pe această piață a energiei se fac milioane de euro în fiecare zi. Prețurile uriașe nu au fost generate de Hidroelectrica, ci o serie de companii mici, însă din cauza modului în care funcționează piața de echilibrare toți producătorii ce participă la echilibrare primesc aceleași prețuri mari.

În această vară a fost secetă, ca atare producțiile de energie hidro și eoliană au fost mai mici. Din această cauză există un necesar în sistem care trebuie compensat. Energia de echilibrare este plătită de companiile care creează dezechilibrele, fie de producătorii care spun că produc o cantitate anume, dar nu livrează, fie de furnizorii care notifică un anumit consum, dar fără să îl atingă. Energia de echilibrare acoperă astfel situație de avarie, fie un exces de producție.

În principal, dezechilibrele se produc din cauza instalării de capacități tot mai mari în energie eoliană și solară, din cauză că nu tot timpul bate vântul și nu mereu este soare. Transelectrica a avertizat deja în această vară că energia regenerabilă duce la instabilitatea sistemului și risc de pene, plus creșteri de prețuri, ca urmare a prețului mare al energiei de echilibrare. Partea bună este că pe piața de echilibrare se tranzacționează puțină energie raportat la total, însă odată cu creșterea producției de energie regenerabilă se va ajunge la creșterea ponderii pieței de echilibrare.

Consiliul Concurenței a cerut transparentizarea datelor din piața de echilibrare, pentru a se vedea exact care sunt prețurile și care sunt companiile care le ofertează.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a analizat varianta trecerii de la modelul actual, cu preț marginal, la un preț de ofertă. Acesta ar fi presupus ca fiecare producător să primească prețul pe care îl licitează, nu cel mai mare preț ofertat. Mai departe acest lucru ar fi dus teoretic la scăderea prețurilor.

Președintele ANRE, George Niculescu, a declarat însă la începutul lunii august că instituția a renunțat la această idee, argumentând că „trecerea de la preț marginal la preț de ofertă s-ar putea să nu aibă efectul pe care ni-l doream, și anume acela de a înregistra scăderi pe piața de echilibrare”.

Baietii destepti din Energie, sub lupa Consiliului Concurentei. Cum fac zilnic milioane de euro pe spatele romanilor!George Niculescu

În final, costurile mari ajung în facturi În final însă costurile cu energia de echilibrare ajung în facturile oamenilor și firmelor. Momentan, prețurile la consumatorii casnici și industriali sunt plafonate de stat până la finalul lunii martie 2025, însă odată ce acestea vor expira vor mai primi subvenții doar consumatorii vulnerabili, iar restul vor primi energie la prețul pieței.

În România, energia se tranzacționează pe piața spot, pe bursa controlată de OPCOM. Prețul mediu de pe piața pentru ziua următoare operată de ale operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România a ajuns la 153,77 euro/Mwh. La nivel european, prețul din România este cel mai mare din Europa, aproape dublu față de Germania și de aproape trei ori mai mare decât în Franța. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
A liberalizat pretul imbecilul ala de v****l popescu si s-a dublat imediat, numai intr-o tara de lumea a 3 a se putea intampla hotia asta si dupa 3 ani chipurile s-a trezit consiliul concurentei care nu o sa faca nimic
6
0
Si la energie este cam la fel ca in cazul unor producatori agricoli unde pretzul la poarta fermei este de un leu apoi intermediari vand cu 3 lei in pietze,ba chiar mai mult in energie pretzurile pe care le platesc consumatori finali fiind si de 20 de ori mai mari decat cel de productzie si aici baietzi ashtia deshteptzi declara ca 60%din profitul lor merge la stat sub forma de taxe,exact cum declara si patroni salilor de pacanele sau cazinouri. Numai interese intre afacerishti ashtia shpaga pe care le-o dau nu shtiu cui si justificari de genul:"e adevarat ca noi ii tzepuim pe romani dar 60%din cashtigul nostru il dam la stat,ce este si mai rau este ca pretzul energiei se regaseshte in toate produsele iar unele fabrici ishi inchid portzile pentru ca produsele lor numai sunt competitive pe piatza.
7
0
un motiv de "gindire" ptr romanii care voteaza cu curul. cum sa liberalizezi energia electrica, pe care tu ca stat o produci. dar avem la energie pe burduja, curat, frumos, etc.
8
0
vrajeli si frectii , amarasteanu de romanas ...plateste! restul au bani care vin din toate partile si alimenteaza politicul, asta i interesul!
8
0
Scurt,statul are un așa zis controlor pentru corectitudine în domeniul energiei,adică anre.Ce a uitat statul e că proprietarul de drept al țării este r*mânul,de la mic la mare.Nu e nici statul,nici anre,nici toate mafiile create de ei pentru a prăda,nu pentru a apăra r*mânul,adică proprietarul de drept, de la Doamne Doamne. Ce se tot învârte în jurul unui stat neștiutor ori răuvoitor este ori prostia ori furtul.Furt legalizat sau prostie legalizată.Orice urcare de preț la orice produs aduce mai mulți bani la bugetul statului prin taxe,accize,etc.Deci nimic nu este negândit din partea statului,e negandire din partea proprietarilor ce se pare că nu au habar ce statut au.Asa că somnul rațiunii naște multe chestii. Chiar și scumpiri fără end.Noroc,mult noroc ne doresc.
22
0

REPLICA


LOTO

6/49
3125143822
5/49
193462335
joker
1942212358