REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
12.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Băieţii "răi" ai IPJ - din culisele SAS, un serviciu în care se încearcă schimbarea regulilor

Băieţii "răi" ai IPJ - din culisele SAS, un serviciu în care se încearcă schimbarea regulilor

Replica API 27 martie 2014 | 00:00 1508

Mascaţii au călcat pe bec

Mascaţii au călcat pe bec

Descinderi, percheziţii, uşi sparte, antrenamente zilnice - sunt detaliile pe care cei mai mulţi dintre noi le asociem cu "mascaţii" Poliţiei. Serviciul pentru Acţiuni Speciale are următoarele atribuţii, după cum indică pagina oficială a IPJ Constanţa: execută, independent sau la ordin, intervenţii şi acţiuni poliţieneşti pe timp limitat, în zone şi medii cu potenţial criminogen ori cu infracţionalitate ridicată pentru prevenirea şi combaterea săvârşirii infracţiunilor cu violenţă; participă cu efective la întărirea dispozitivelor de ordine de pe raza localităţilor judeţului, în zone cu criminalitate ridicată; la ordin, intervine operativ în zonele şi cartierele în care s-au comis infracţiuni flagrante grave (răpiri, omucideri, atacuri armate, evadări), completând măsurile iniţiale ale poliţiilor municipale şi orăşeneşti din cadrul inspectoratului; participă împreună cu alte efective la executarea raziilor şi acţiunilor poliţieneşti etc.

Aşadar, vorbim despre băieţii cu muşchi ai inspectoratului, antrenaţi să intervină în situaţii dificile. Despre ei, se vorbeşte însă nu doar în contextul acţiunilor delicate, ci şi în situaţii care au ajuns să facă inclusiv deliciul presei de peste Ocean. În acest "registru" se înscriu fotografiile care au condus la pensionarea fostului şef SAS, Emanoil Moraru. Nu mai insistăm asupra subiectului, şi continuăm cu un alt incident care a atras atenţia, şi nu la modul admirativ: în luna februarie a acestui an, conducerea IPJ Constanţa dispunea o anchetă la nivelul SAS, după ce un poliţist de la Serviciul de Acţiuni Speciale aflat la antrenament a susţinut că a fost bătut de şeful lui. La acea dată, Codrin Petrache a ajuns la Spitalul de Urgenţă Constanţa, medicii stabilind că a suferit un traumatism cranio-facial acut închis, dar nu l-au internat. "Nu se impunea, a primit doi pumni în faţă, de la superiorul lui, a fost un moment de tensiune între ei, Adrian Cerneagă, adjunctul şefului Serviciului de Actiuni Speciale la acea dată, a avut o ieşire violentă. Dar s-a exagerat mult. În orice caz, s-au luat măsurile care se impuneau", au comentat surse din cadrul IPJ Constanţa. De cealaltă parte, există şi persoane care declară că atmosfera din cadrul SAS nu este tocmai una "normală" şi că s-ar impune reguli mai stricte şi schimbarea programului de lucru. "Se lucrează la schimbarea programului celor de la SAS", susţin anumite surse din cadrul IPJ. Adjunctul şefului IPJ Constanţa, Adrian Rapotan, consideră însă că programul celor de la SAS este cel normal, în conformitate cu regulile stabilite la nivelul întregii ţări, de comun acord cu sindicatul: "Ei nu au program de 8 ore. Ei funcţionează după un orar ca cel al pompierilor, ca să vă dau un exemplu, iar asta pentru că nu se ştie niciodată când au intervenţii, când sunt solicitaţi la o acţiune. Acesta este motivul pentru care nu sunt la 8 ore, ci la 24. Din punctul meu de vedere, SAS este o unitate de elită, sunt nişte băieţi serioşi, au misiuni delicate şi foarte grele şi sunt foarte bine pregătiţi. Sunt sportivi, au participat la diverse competiţii...", a spus Rapotan. În ceea ce priveşte incidentele de la nivelul SAS, Rapotan a precizat că a fost vorba de situaţii izolate. Referitor la bătaia din luna februarie, adjunctul şefului IPJ Constanţa a adăugat că au fost luate măsurile corespunzătoare şi că a fost urmată procedura, "ca la carte". Mai exact, Adrian Cerneagă a fost retrogradat şi mutat la grupa pirotehnică - o anexă a SAS. În ceea ce-l priveşte pe Codrin Petrache, el a solicitat mutarea la Poliţia Tuzla, iar în acest sens a fost semnată şi decizia, începând cu data de 1 aprilie.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614