REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Dum., 3 Dec. 2023
Anul XX Nr. 6566
13.4° Constanța Duminică, 3 Decembrie 2023 Anul XX Nr. 6566

Banca Mondială dă vestea zilei: Economiei României va crește în 2023 peste media UE

Banca Mondială dă vestea zilei: Economiei României va crește în 2023 peste media UE

Virgil STOIAN 24 ianuarie 2023 | 14:47 503

Alfonso Garcia Mora, vicepreşedinte International Finance Corporation (IFC), divizia de investiţii a Băncii Mondiale, responsabil pentru Europa şi America de Sud, a spus, în cadrul unui interviu acordat ZF, că economia României va livra cifre mai bune decât economia europeană în 2023.

 

Banca Mondiala da vestea zilei: Economiei Romaniei va creste in 2023 peste media UE

„Prin comparaţie cu economia europeană, cred că economia românească va livra cifre mai bune. Suntem într-o conjunctură complicată şi ştim asta. Există un risc ridicat de recesiune la nivel mondial, dar deschiderea Chinei poate ajuta. China a fost închisă până în decembrie“, a spus el.

Este nevoie însă de mobilizarea capitalului privat, spune el: „Sectorul privat trebuie să fie mai relevant ca oricând. Avem nevoie să mergem cu toţii în aceeaşi direcţie. Capitalul privat este mare, dar trebuie mobilizat.“

Alfonso Garcia Mora este născut în Madrid şi are un doctorat obţinut la Universidad Autonoma de Madrid, universitate unde a şi predat. A deţinut mai multe funcţii de director la Banca Mondială, înainte să se alăture diviziei de investiţii IFC. IFC a investit în România, până în acest moment, circa 1,5 mld. de dolari.

Este un context economic dificil, a spus Mora în cadrul interviului, dar România are potenţial: „Cred că România are un potenţial uriaş şi este bine să spunem asta pentru că eu chiar cred că şi acesta este un potenţial care nu a fost încă depăşit. Este adevărat că contextul nu este cel mai prietenos. Avem un război în Europa, în nordul ţării. Am văzut că acestea nu sunt distorsiunile pe care aceasta le creează pe multe fronturi diferite. Avem inflaţie, inflaţie cu două cifre cu impact, desigur, asupra ratelor dobânzilor.“

El a adus aminte şi de criza alimentară şi de criza energetică, care a lovit mai ales Europa. Pe de altă parte, a adăugat el, contextul naşte oportunităţi: „Dar, pe de altă parte, este o mare oportunitate de a profita la maximum de situaţie. Şi cred că România are mijloacele pentru a face asta. Intrarea pe piaţa unică din Uniunea Europeană este un impact uriaş pentru ţară. Această ţară trebuie încă să se gândească mai bine cum să maximizeze cât mai mult sprijinul din partea Uniunii Europene în ceea ce priveşte finanţarea, în ceea ce priveşte fondurile.“

Este nevoie însă de un sector privat puternic, fără de care economia României nu poate trece la alt nivel, a mai spus Mora. Mobilizarea capitalului privat este obligatorie, atât pentru depăşirea unei posibile recesiuni, cât şi pentru creşterea economică ulterioară, a repetat el.

„Aducerea României la următorul nivel nu se va face fără un sector privat puternic şi trebuie să vedem cum să maximizăm cât putem mobilizarea capitalului şi a capitalului privat pentru a ajunge acolo. Trebuie să transformăm unele sectoare ale economiei care trebuie să se adapteze la noua situaţie.“, potrivit stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
nu incalzeste pe nimeni crestera peste medie la inflatia asta foarte mare si preturile explodate la toate din cauza exploziei preturilor la energie si gaze; toti romanii astepata de la guvernul asta de idioti masuri antiinflatie si reglementarea preturilor la energie si gaze pentru ca de liberalizare unii dintre noi isi vor da duhul in curand criminalilor
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
21491054326-11-2023
5/49
32195312716
joker
2 4 8 6 8 3134232633