REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Băncile, "obligate" să negocieze cu clienții care au luat credite în alte valute

Băncile, "obligate" să negocieze cu clienții care au luat credite în alte valute

Replica API 27 ianuarie 2015 | 00:05 254

Un parlamentar european invocă o Directivă Europeană

Un parlamentar european invocă o Directivă Europeană

Referindu-se la criza creditelor în franci elvețieni, parlamentarul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) a declarat că băncile comerciale care au acordat credite în alte valute decât moneda națională sunt obligate de o Directivă Europeană să negocieze cu clienții care au dificultăți de plată, scrie cotidianul.ro.

Winkler a preciazat însă că documentul emis de Comisia Europeană trebuie adoptat și în România.

Directiva Europeană, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2014, trebuie adoptată de statele membre în 24 de luni și stabilește cadrul legislativ ce poate fi aprobat la nivel național.

"Avem un anumit război al declarațiilor, în ultima săptămână, care nu toate sunt responsabile. Eu cred că trebuie să stabilim exact faptul că atât băncile comerciale, cât și Banca Națională — ca reglementator în domeniu, dar și Guvernul și Parlamentul, ca legislativ al României, trebuie să împartă răspunderea soluției cu cei care au luat credite și care au luat o anumită decizie personală", a afirmat europarlamentarul, într-o conferință de presă.

Intervenția statului în problema creditelor în franci elvețieni nu trebuie să afecteze banul public, a atras atenţia politicianul.

"(...) Intervenția statului înseamnă buzunarul nostru, al tuturor, al fiecărui cetățean al României. Dacă din bani publici se execută o intervenție pentru cei care acum sunt într-o criză reală — și eu împărtățesc această criză și o înțeleg — care au credite în franci elvețieni, atunci de ce nu s-ar face același lucru pentru cei care au credite în euro? Și atunci, în cele din urmă, de ce nu s-ar face același lucru pentru cei care au credite în lei? Că și ei o duc greu când trebuie să returneze credite. (...) Hazardul moral înseamnă că dacă azi fac un pas pentru francul elvețian, mâine fac un pas pentru euro, iar poimâine trebuie să fac un pas pentru toți. Pentru că sunt banii noștri, cu care se fac acești eventuali pași", a arătat Winkler.

Parlamentarul european şi-a exprimat speranţa ca o anumită decizie favorabilă în acest sens să fie luată, astfel încât să ducă la renegocierea acestor credite, care acum nu pot fi susținute și care să ducă, oarecum, și la rezolvarea problemei creditorilor, notează cotidianul.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102