REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.1° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Băncile pierd din nou irevocabil: BCR la Constanţa, Volksbank, în agonie

Băncile pierd din nou irevocabil: BCR la Constanţa, Volksbank, în agonie

Replica API 14 aprilie 2014 | 00:00 445

Cafteli pe bandă rulantă

Cafteli pe bandă rulantă

Băncile comerciale continuă seria înfrângerilor pe bandă rulantă, în instanţe, unde clienţii îşi recâştigă banii pe care i-au pierdut prin aplicarea deja vestitelor clauze abuzive în contracte. De data aceasta, în cauza Ghimpeţeanu vs. BCR (dosarul nr. 14284/118/2010), demarată la Tribunalul Constanta, Înalta Curte a respins miercuri, 2 aprilie a.c., recursul BCR împotriva deciziei civile nr. 46 din 22 aprilie 2013 pronunţată de Curtea de Apel Constanţa, decizie care confirmase soluţia Tribunalului Constanţa, care a constatat caracterul abuziv al clauzei 2.10.a. din Condiţiile generale BCR. Clauza respectivă prilejuia dreptul băncii la modificarea unilaterală a dobânzii, în raport de costurile resurselor de creditare.

De partea cealaltă, Voksbank se apropie de colaps. Numai anul acesta, a pierdut 102 cauze la Înalta Curte, în cauza Butnaru vs. Volksbank (dosarul nr. 5098/99/2011), Vîlcu vs. Volksbank (dosarul nr. 5079/90/2012) şi Brezoeanu vs. Volksbank (dosarul nr. 49601/3/2011), toate trei în aceeaşi zi: sâmbătă, 11 aprilie. Anul trecut, Volksbank a pierdut irevocabil peste 1.600 de procese, potrivit unui recensământ realizat de organizatorii proceselor naţionale colective împotriva Volksbank şi din care reiese că la Constanţa, de exemplu, sunt doar şase astfel de hotărâri, la Tribunal, într-o primă fază a bilanţului. Grupul austriac Volksbank a contractat banca Rothschild ca intermediar pentru vânzarea subsidiarei din România, ceea ce înseamnă demararea oficială a procesului de vânzare a Volksbank România SA. Potrivit planului de restructurare aprobat de Comisia Europeană, Volksbank trebuie să vândă până la sfârşitul anului 2017 subsidiara din România. Procese colective au demarat în toată ţara, BCR, cea mai mare bancă din România, este instituţia financiară cu cele mai multe clauze contestate de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), însă vizate sunt şi alte instituţii financiare, printre care compania de creditare în regim rapid, Cetelem, care ar putea fi "invitată" în instanţă de avocaţii Urban şi Asociaţii, plecând de la clauzele abuzive din contractul încheiat între companie şi Laura Olteanu, din localitatea Eforie Nord, Constanţa. Între timp, creditele neperformante stabilesc noi recorduri în România. Aproape o treime din creditele în lei contractate de populaţie şi de firmele din Sălaj au ajuns în restanţă, nivelul fiind dublu comparativ cu media naţională, în timp ce în Vâlcea, Brăila şi Suceava întârzierile la plată reprezintă un sfert din împrumuturile totale. La polul opus se află judeţul Gorj, unde mai puţin de 7% din creditele în lei sunt restante. Valoarea totală a creditelor restante în lei ale populaţiei şi firmelor înregistrată în luna februarie 2014 se cifrează la circa 13,457 miliarde de lei, cu aproape 2% peste cea raportată în ianuarie, în timp ce restanţele la creditele în valută se ridică la 20,424 miliarde lei (echivalent), în creştere cu 1,25%, conform unui raport al BNR, publicat la sfârşitul lunii martie.

Clienţii băncilor asediază Parlamentul

După mai mulţi ani de lupte, legea 193/2000, a intrat în vigoare de la 1 octombrie 2013. Practic, consumatorii puteau, în sfârşit, să denunţe clauzele abuzive din contractele cu băncile sau de prestări servicii şi îşi puteau recupera banii, pe care i-au pierdut. Minunata situaţie ar putea fi însă spulberată, întrucât un grup parlamentar şi-a propus modificarea şi completarea Legii nr.193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori. 18 deputaţi şi senatori, printre care Niculescu Duvăz, Mihai Sturzu sau Constantin Adăscăliţei, au intrat "în gura" Asociaţiei de Consiliere a Clienţilor Bancari din România (ACCBAR), condusă de av. Anamaria Stan, formaţiune care s-a făcut remarcată prin victorii de răsunet în instanţele de judecată, împotriva băncilor, a asociaţiei Asistenţă pentru Consumatori, prezidată de av. Iulian Urban sau a Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor, condusă de conf. univ. dr. Costel Stanciu şi cărora, după toate probabilităţile, li se vor alătura şi alte formaţiuni. Practic, iniţiatorii bat din bocanci la apelul Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi care a făcut un lobby puternic pentru a convinge că este de datoria clientului să dovedească faptul că, la momentul acordării creditului, el a fost încurajat de către angajaţii băncii să semneze contractul chiar dacă anumite clauze i-au fost prezentat diferit faţă de ceea ce scria în contract. Mai mult, clauzele abuzive nu ar mai putea fi eliminate, ci doar "coafate", după chipul şi asemănarea ARB. Ca urmare a propunerii de modificare a grupului parlamentar social-democrat, clienţii care au avut sau au de furcă cu băncile se mobilizează pentru o acţiune de protest. Astfel, la iniţiativa av. Anamariei Stan, a demarat un protest simultan, în mai multe oraşe mari din ţară: Bucureşti, Cluj, Iaşi, Constanţa, Braşov, Alba Iulia sau Craiova, aşa cum se arată pe pagina de socializare, intitulată "Protest împotriva modificării legii 193/2000, împotriva abuzului legislativ". Potrivit iniţiatorilor, acţiunea va avea loc pe 28 aprilie a.c., de la ora 18:00, iar protestul din Bucureşti are loc, la aceeaşi oră, la sediul Parlamentului României.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614