REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Banias: Pentru România, Statele Unite prin intermediul NATO reprezintă o garanție a siguranței naționale

Banias: Pentru România, Statele Unite prin intermediul NATO reprezintă o garanție a siguranței naționale

Replica API 18 iunie 2015 | 23:13 219

Mircea Banias, senatorul PC de Constanța, a susținut miercuri 17 iunie, în plenul Senatului, declarația politică ”135 de ani de relații diplomatice româno-americane”.

Data de 14 iunie 1880 marca debutul relațiilor diplomatice bilaterale oficiale între România, stat ce își obținuse recent independența, și Statele Unite ale Americii. În declarația sa politică, senatorul trece în revistă această istorie de 135 de ani de relații diplomatice, menționând atât aspectele pozitive cât și partea mai puțin discutată a relațiilor româno-americane: Declarația de război din decembrie 1941, însoțită de ruperea relațiilor diplomatice cât și distanța dintre cele două state în timpul Războiului Rece.

După revoluția din 1989, România s-a orientat definitiv către occident și a stabilit ca obiectiv integrare euro-atlantică. Declarația politică a senatorului subliniază aceste aspecte, menționând importanța NATO și a Statelor Unite în asigurarea siguranței naționale a României, cât și importanța României ca stat membru la granița NATO și aliat de încredere al americanilor.

Textul complet al declarației:

Declarație Politica: 135 de ani de relații diplomatice romano-americane.

"Domnule Președinte,

Stimate colege, stimați colegi,

Am avut cu toții onoarea ca în timpul mandatului nostru să asistăm la un moment istoric. Ziua de duminică, 14 iunie, a marcat 135 de ani de relații diplomatice bilaterale între Romania și Statele Unite ale Americii. Cu acest prilej merită realizată o scurtă trecere în revistă a evoluției relațiilor între țările noastre, pentru a nu uita drumul anevoios pe care l-am străbătut ca națiune pentru a ajunge în acest punct.

Statele Unite aveau o prezență consulară în România încă din 1866, însă relațiile bilaterale între România ca stat independent și Statele Unite ale Americii au debutat prin numirea lui Eugene Schuyler pe funcția de Consul General în Iunie 1880. În 1882 acesta a fost numit în funcții diplomatice și în Grecia și Serbia, mutându-și rezidența la Atena. Pe 15 ianuarie 1918, România a stabilit prima misiune diplomatică la Washington, prin delegația condusă de Constantin Angelescu iar 1921 a marcat prima misiune diplomatică americană destinată exclusiv relației cu România prin numirea lui Peter Augustus Jay.

Nu putem, însă, uita petele negre din istoria relațiilor diplomatice între statele noastre. În Decembrie 1941, România a fost pusă în situația ingrată de a rupe relațiile diplomatice cu SUA printr-o declarație de război, o declarație forțată de o alianță cu state ce au ciuntit teritoriul național al României pentru a ajunge mai târziu colegi de suferință sub jugul comunist.

După sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, relațiile diplomatice româno-americane s-au reluat, păstrând, însă, distanța impusă de Războiul Rece. Deși pe măsură ce România se distanța de politicile URSS-ului relațiile țărilor noastre se detensionau, putem vorbi despre o revenire la relațiile diplomatice amicale din perioada antebelică de-abia după Revoluția din 1989, când România s-a orientat definitiv către Occident și a stabilit ca țeluri atât integrarea în Uniunea Europeană cât și intrarea în Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.

Cum putem rezuma 135 de ani de relații diplomatice? Din țară de importanță secundară la granița Europei, devenind inamic fără voia sa iar apoi un stat izolat de o cortină de fier, România a ajuns unul din principalii aliați ai Statelor Unite în cadrul NATO la granița Alianței în zilele noastre. România și Statele Unite ale Americii, unite printr-un Parteneriat Strategic pentru secolul XXI într-o relație privilegiată de prietenie și respect reciproc și-au luat asupra lor angajamente pentru promovarea valorilor democrației, a libertății și a statului de drept, rămânând totodată vigilente în apărarea intereselor strategice ale ambelor popoare în acest secol XXI plin de provocări și amenințări.

Pentru România, Statele Unite prin intermediul NATO reprezintă o garanție a siguranței naționale, o garanție ce ne permite să ne canalizăm eforturile spre consolidarea democrației și statului de drept în interiorul propriilor granițe, spre creștere economică și bunăstarea țării noastre. La rândul lor, Statele Unite beneficiază prin sprijinul României de unul din cei mai devotați aliați NATO pe granița estică a alianței, linia I de apărare a spațiului European membru NATO.

În ciuda unei istorii pe alocuri tumultoase, România post-decembristă se dovedește a fi dedicată prieteniei și bunelor relații cu Statele Unite, și de curând și-a reafirmat angajamentul de a acționa și în viitor ca partener, aliat de încredere și prieten al Statelor Unite ale Americii, în scopul asigurării securității, stabilității și prosperității atât a României cât și a celorlalte state aflate sub umbrela NATO.

Vă mulțumesc".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218