REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Banias, Pilcă, Mironescu şi Bogatu, trimişi în judecată de procurorii Anticorupţie

Banias, Pilcă, Mironescu şi Bogatu, trimişi în judecată de procurorii Anticorupţie

Replica API 3 aprilie 2012 | 00:00 624

Dosarul "Portul" a fost trimis la Înalta Curte

Dosarul "Portul" a fost trimis la Înalta Curte

După aproape un an de la deschiderea dosarului denumit sugestiv "Portul", în care sunt cercetaţi 39 de inculpaţi "de seamă", aceştia au fost trimişi în judecată, ieri, de procurorii DNA. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Printre inculpaţi se află Eugen Bogatu, fostul director al Direcţiei Domenii Portuare din Constanţa, Liviu Adrian Durbac, fost şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Claudiu-Constantin Olteanu, fost adjunct al şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, comisionarii vamali Dragoş Iulian Tudoran şi Valentin Ţiripan, Sunai Cadîr, director al Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Constanţa, Aurelian Pilcă, fost vameş, Laurenţiu Mironescu - fost secretar general al MAI.

Între cei 39 de inculpaţi se mai numără şi: Liviu Bratu - fost adjunct al şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Adrian Pătraşcu - ofiţer de poliţie, comandant al Grupului de nave Constanţa din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, Corneliu Păun şi senatorul Mircea Banias. În sarcina lor s-au reţinut infracţiuni de dare şi luare de mită, traficul de influenţă, evaziunea fiscală, contrabanda, falsul în înscrisuri sub semnătură privată, falsul material în înscrisuri oficiale, falsul intelectual, uzul de fals, folosirea de documente falsificate la autoritatea vamală, infracţiuni contra drepturilor de marcă industrială înregistrată.

Ce zice DNA

Potrivit procurorilor DNA, în perioada mai 2010 - martie 2011, la nivelul instituţiilor vamale şi portuare din Constanţa, s-a constituit un grup infracţional organizat având ca scop controlul activităţilor de import - export de mărfuri, prin birourile vamale de pe raza Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (D.R.A.O.V.) Constanţa. Astfel s-a creat o reţea de taxare ilicită a containerelor cu mărfuri introduse în ţară prin punctele vamale, mărfuri care erau contrafăcute, interzise, care nu corespundeau calitativ sau, pur şi simplu, nu erau însoţite de avizele sau autorizaţiile necesare. În cadrul reţelei cu un mecanism bine stabilit de colectare şi redistribuire a banilor, erau percepute sume de bani ilicite, inclusiv pentru deblocarea din vamă a mărfurilor introduse licit care, în caz contrar, erau amânate de la controlul vamal. Sumele de bani erau cerute cu o frecvenţă zilnică, în cuantum cuprins între 250 şi 13 mii de dolari pentru fiecare transport.

Ce se reţine în sarcina lui Banias

De exemplu, conform DNA, pe 22 octombrie 2010, senatorul Mircea Banias a pretins şi a primit de la Eugen Bogatu, care era director al Direcţiei Domenii Portuare, mai multe produse provenind din mărfurile confiscate şi aflate în gestiunea Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, pretinzând că ar avea influenţă asupra unor funcţionari publici care îşi vor încălca atribuţiile de serviciu pentru susţinerea intereselor grupului. Bunurile respective au fost puse la dispoziţia lui Banias prin intermediul lui Dragoş-Iulian Tudoran, comisionar vamal, şi Horia-Dan Tudoran, fratele acestuia, lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, responsabil de confiscările vamale.

Ce zice senatorul

În legătură cu trimiterea sa în judecată, Mircea Banias ne-a declarat că este o înscenare a procurorilor. "Este un nou act din înscenarea celor de la DNA. Am explicat de o mie de ori până acum că nu am absolut nici o legătură cu acest grup. Singura aşa-zisă ilegalitate care mi s-a reţinut în sarcină este faptul că în 2010 am participat, de Crăciun, la un eveniment organizat de o asociaţie a surzilor, unde am împărţit nişte cadouri. Atât", ne-a declarat senatorul. De remarcat că din tot lotul de 39 de inculpaţi, Mircea Banias a fost singurul cercetat în libertate încă de la început, având interdicţie de a părăsi ţara. Restul şi-au petrecut câteva luni bune în arest, ulterior "lotul" fiind eliberat pe bucăţi.

Legătura Mironescu-Pilcă

În ceea ce-l priveşte pe Laurenţiu Mironescu, iată ce spun procurorii în dosar: "La data de 3 iunie 2010, în calitate de preşedinte al organizaţiei municipale Constanţa a unui partid politic, inculpatul Mironescu Laurenţiu i-a cerut inculpatului Pilcă Aurelian Cătălin suma de 8.000 lei pentru câştigarea alegerilor interne la nivelul organizaţiei. Inculpatul Pilcă Aurelian-Cătălin i-a promis că îi va da suma de bani cerută. La data de 5 iunie 2010, cu ocazia alegerilor interne desfăşurate la organizaţia municipală Constanţa a acelui partid, inculpatul Mironescu Laurenţiu a fost ales prim-vicepreşedinte al organizaţiei. În schimbul sumei de bani, Mironescu Laurenţiu a promis să îşi folosească influenţa politică pe care pretindea că ar avea-o asupra ministrului Transporturilor, pentru ca inculpatul Pilcă Aurelian-Cătălin să fie numit director în cadrul Companiei Naţionale Administrarea Porturilor Maritime Constanţa S.A., ulterior acesta urmând să lase locul unei persoane alese de inculpatul Pilcă Aurelian-Cătălin şi de ceilalţi membri ai grupului infracţional. În pofida acestei promisiuni, Pilcă Aurelian-Cătălin nu a ocupat funcţia respectivă". Procurorii mai precizează că, în vederea confiscării averii ilicite, s-a instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor: Ţiripan Valentin, Tudoran Dragoş Iulian, Scrioşteanu Ionuţ, Roşculeţ Valentin, Pilcă Aurelian, Păun Lucian, Olteanu Claudiu, Mohamad Rouchdi, Mironescu Laurenţiu, El Haj Ahmad, Culea Mihai, Ciobanu Mihai, Budăi Sorin, Bogatu Eugen, Ali Amer, Akram Nasser Abdel Rahman Bani Mustafa.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614