REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Banias şi Mironescu, "îngropaţi" de Vama Agigea şi afacerile din port

Banias şi Mironescu, "îngropaţi" de Vama Agigea şi afacerile din port

Replica API 24 mai 2011 | 00:00 360

Senatorul - urmărit penal, asociatul fost prieten - demis de la MAI

Senatorul - urmărit penal, asociatul fost prieten - demis de la MAI

Senatorul PDL Mircea Banias, fostul secretar general al MAI şi lider al organizaţiei municipale a PDL Constanţa, Laurenţiu Mironescu, şi încă 28 de vameşi din Portul Constanţa-Sud Agigea şi Bucureşti sunt suspectaţi de procurorii DNA de evaziune fiscală prin intermediul mai multor firme care îşi derulează activitatea în port. Banias este urmărit penal pentru trafic de influenţă, procurorii DNA acuzându-l că ar fi intervenit pe lângă vameşii constănţeni pentru a permite intrarea în port a mai multor vase încărcate cu motorină fără verificarea corespunzătoare a mărfii, pentru evitarea accizării, spun anumite surse, potrivit cărora prejudiciul se ridică la peste 1 milion de euro. Alte surse, confirmate şi de oficiali ai Poliţiei de Frontieră Constanţa, spun că navele respective ar fi introdus ilegal containere cu produse contrafăcute aduse din China, zeci de TIR-uri ajungând la firme din Bucureşti şi Ilfov, unde s-a descoperit că marfa nu a trecut legal prin Vama Constanţa. Sesizarea ar fi pornit, de altfel, chiar de la Poliţia de Frontieră Constanţa, încă din octombrie 2010, spun poliţiştii de la malul mării.

"Nu vreau să fac nici o legătură între acest caz şi contextul politic. Numele meu e vehiculat în această anchetă, dar nu am nici o legătură cu activităţile pe care le-au desfăşurat vameşii din Portul Constanţa. Nu am atribuţii legate de asta. Am înţeles că a început urmărirea penală inclusiv în cazul meu, pentru trafic de influenţă. Sunt persoane pe care nu le cunosc. Pe Mironescu îl cunosc. Avem o firmă împreună. Acea societate nu este administrată de nici unul dintre noi. Firma are ca obiect se activitate prestări de servicii portuare", a declarat ieri, la ieşirea din sediul DNA, senatorul Mircea Banias. Procurorii nu au efectuat percheziţii la domiciliul lui Banias, pentru că era nevoie de avizul Senatului. Tot ieri, senatorul a declarat, pentru "Replica" de Constanţa, că nu ştie exact la ce trafic de influenţă s-au referit oamenii legii întrucât în faza actuală a cercetărilor nu se comunică astfel de informaţii. De asemenea, a spus senatorul, el nu a oferit declaraţii întrucât avocatul său nu a ajuns la timp la sediul DNA. "Voi face declaraţii în prezenţa avocatului, zilele următoare", a completat Banias.

Mironescu, săltat de mascaţi din vila sa din Eforie

Lucrurile sunt mai complicate şi, se pare, chiar mai grave, în cazul lui Laurenţiu Mironescu. Fostul deputat şi fost lider PDL a fost demis din funcţia de secretar general al MAI, a doua funcţie în minister, la cererea ministrului Traian Igaş şi a fost săltat din casa sa din Eforie de către mascaţi pentru a fi dus la audieri, la DNA Bucureşti. Oamenii legii au ridicat din vila lui Mironescu şi de la firmele acestuia sute de saci cu documente, inclusiv de la scanerul vămii Agigea şi câteva zeci de calculatoare. "Când l-am numit pe Mironescu, nu aveam semnale de la DGIPI (Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă - n.r.) cu privire la anumite probleme pe care le-ar avea acesta. Aveam informaţii bune, aveam o părere bună despre dnul Mironescu, urmează să vedem exact ce fel de acuzaţii i se aduc. Nu aveam niciun fel de semnale în sensul că domnia sa ar avea anumite probleme cu legea, cu instituţii ale statului. Sunt oarecum surprins şi aşteptăm să vedem finalul, care va fi acesta", a spus Igaş despre fostul său subaltern. Tot în acelaşi dosar au fost aduşi la audieri adjunctul şefului Grupului de Nave din Poliţia de Frontieră, comisarul şef Adrian Pătraşcu şi 28 de vameşi de la Agigea, Constanţa, Slobozia şi Bucureşti. Printre aceştia s-a aflat inclusiv şeful Regionalei Vamale Constanţa, Cadîr Sunai, fostul şef al Biroului Vamal Constanţa, Liviu Durbac, dar şi Eugen Bogatu, fostul şef al Direcţiei Porturilor Maritime. Numărul vameşilor duşi la audieri a fost atât de mare, încât activitatea vămii Agigea a fost blocată timp de mai multe ore, fiind nevoie de detaşarea de urgenţă a câtorva zeci de lucrători vamali de la alte puncte.

29 de ordonanţe de reţinere

Până la închiderea ediţiei, DNA nu a oferit nici o explicaţie oficială asupra demersurilor sale, astfel încât, în cursul nopţii trecute, nu se ştia care variantă stă la baza acuzaţiilor aduse lui Banias şi Mironescu: mărfurile chinezeşti contrafăcute sau contrabanda cu motorină, ori poate amândouă. În cursul nopţii, unul din avocaţii acuzaţilor a spus, la ieşirea din sediul DNA, că 29 dintre suspecţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore. Potrivit unor surse citate de România Liberă, senatorul Banias şi secretarul Mironescu "au picat pe tehnică instalată pe calculatorul adjunctului directorului Grupului de Nave Constanţa, comisarul şef Adrian Pătraşcu". În cursul serii trecute, tot surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, că Pătraşcu este acuzat de două infracţiuni de luare de mită în ancheta ce-l vizează pe Mircea Banias, fiind suspectat că ar fi urmat să divulge unor persoane informaţii clasificate ca secret de serviciu, în schimbul unor produse din China şi băuturi alcoolice. Prima acuzaţie are la bază conţinutul unor interceptări telefonice din care ar reieşi că Pătraşcu ar fi discutat cu o persoană care dorea să introducă produse de contrabandă din China şi care i-ar fi cerut ajutorul prin divulgarea unor informaţii. Procurorii ar fi descoperit că informaţiile pe care Pătraşcu ar fi acceptat şi ar fi urmat să le furnizeze ar fi fost informaţii clasificate ca secret de serviciu, fapt ce contravine legii penale, au susţinut sursele judiciare citate. Directorul adjunct al Grupului Nave al Poliţiei de Frontieră Constanţa ar fi acceptat în mod tacit primirea foloaselor promise telefonic. O a doua faptă de care este acuzat Pătraşcu are la bază tot o interceptare telefonică, potrivit căreia acesta ar fi acceptat sau nu ar fi refuzat primirea unor sticle de băutură atunci când o persoană i-a solicitat să-i pună la dispoziţie o barcă. Sursele menţionate au precizat că Pătraşcu avea în subordine cel puţin 13 ambarcaţiuni pe care le putea folosi oricând dorea.

Laurenţiu Mironescu, asociat în 10 firme. În două dintre acestea, e partener cu Banias

Alte surse judiciare, citate de Realitatea TV, au prezentat lista completă a celor verificaţi în dosarul în care sunt implicaţi Mircea Banias şi Laurenţiu Mironescu. Astfel, Sorin Budăi a fost vizat de o percheziţie, pentru Akram Naser Abdel Rahman Bani Mustafa a fost emis un mandat de aducere şi unul de percheziţie. Rauchidi Mohamad a fost căutat la trei adrese cu mandat de aducere. Vameşul Laurenţiu Catargiu a primit de asemenea mandat de aducere. Alte nume vizate de vasta operaţiune au fost: Ali Amer, Dodu Marian, Durbac Liviu (fost şef la Vama Agigea), Zhang Qing, Radu Zamfir Adrian, Li Shiping, Zuo Li, Zhang Ziang, Iulian-Dragoş Tudoran, Valentin Ţiprian, Marian Ionuţ Iordănescu, Corneliu Păun, Cătălin Aurelian Pilcă, Constantin Claudiu Olteanu, Costel Liviu Bratu, Mihai Ciobanu, Adrian Milea, Valentin Roşculeţ, Marius Scrioşteanu, Adrian Sorin Pătraşcu, Guo Ning, Mihai Culea, Dan Ioan Didilescu, Lucian Păun, Dan Horia Tudoran, Sunai Cadîr. Percheziţii au mai fost la Asociaţia pentru Promovarea Porturilor Dunărene şi la Marea Neagră, la Fundaţia Safe Haven şi la Vama Agidea. Revenind la Laurenţiu Mironescu, trebuie precizat că acesta apare ca asociat direct sau indirect în 10 firme, din Constanţa şi Bucureşti. Fostul lider PDL şi secretar general al MAI deţine, alături de senatorul Mircea Banias şi fostul director general al Portului Constanţa, în SC Euro Shipping Services şi SC Euro Shipping Operator SRL, ambele cu sediul în port. Prin Euro Shipping Services, Mironescu mai controlează SC Euro River Transport SRL, de asemenea, cu sediul în Portul Constanţa, cu domeniu de activitate în transportul pe căi navigabile interioare, deţine părţi sociale în SC Titan Container România SRL, alături de operatorul Romtrans SA, printre alţii, dar şi la SC Safe Port SRL, prin Marseq Consultants. În nume propriu, Laurenţiu Mironescu mai figurează ca asociat la Impromex SRL Constanţa (firmă de telecomunicaţii), Interprest Trading SRL (specializată în depozitări), cu sediul în Portul Agigea, în clădirea Vector International, SC Kanara Print SRL Bucureşti, care se ocupă de comerţul cu ridicata nespecializat, SC Quadro Civil Construct SRL Constanţa (firmă de construcţii) şi SC Marseq Consultants SRL din Eforie Sud, o agenţie de plasare a forţei de muncă, unde este asociat cu Adriana Carmen Mironescu. Interesant este că aproape toate firmele în care Mironescu apare ca asociat merg rău din punct de vedere financiar. Astfel, cu excepţia Impromex Bucureşti, unde a raportat în 2009 un profit net de 125.904 lei şi Euro Shipping Services Constanţa, cu un profit de 298.274 lei, toate celelalte firme au raportat pierderi. De precizat că, în ciuda afcerilor pe care Banias şi Mironescu le derulează împreună, cei doi au rupt relaţiile de prietenie.

Vom reveni.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367