REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Banii Constanţei se duc în 2015 pe subvenţii şi creşteri salariale. Licitaţia pentru asfaltări, abia în toamnă. Mazăre: Lucrurile merg bine

Banii Constanţei se duc în 2015 pe subvenţii şi creşteri salariale. Licitaţia pentru asfaltări, abia în toamnă. Mazăre: Lucrurile merg bine

Replica API 14 februarie 2015 | 08:23 226

Gigacaloria ne va mânca iar zilele

Gigacaloria ne va mânca iar zilele

Consilierii locali s-au întrunit, vineri, pentru stabilirea bugetelor pentru regiile subordonate Primăriei Constanța, dar și pentru cel local de venituri și cheltuieli. Cu o opoziție mai degrabă absentă, liderul de grup al PNL, Iustin Roman, beneficiind doar un coleg, Sorina Tușa, celălalt prezent, Radu Matei, votând în bloc alături de PSD, n-a deranjat prea mult socotelile. Astfel, proiectele de hotărâre privind bugetele de venituri și cheltuieli ale RADET, RAEDPP, SCIL Confort Urban SRL sau celelalte privind asistența socială, au trecut ca „prin brânză”.

Veniturile proprii bugetului local, în 2014, au fost de peste 430.000.000 lei, veniturile prognozate pentru anul acesta fiind de 513.895.000 lei. Există o creștere de 17,6% pe buget, pe venituri proprii (peste 76.000.000 lei), aceasta fiind datorată sumelor alocate de la CJC prin cotele defalcate (peste 16.000.000 lei), cote și sume defalcate pe venitul în plus de peste 92.000.000 lei, dividente (peste 10.000.000 lei), excedent mai mic la finalul anului 2014 față de 2013 etc. De asemenea, cheltuielile de funcționare, în 2014, în afară de subvenționarea energiei termice venită de la bugetul de stat, au fost de peste 538.000.000 lei, iar pentru 2015 sunt prognozate la peste 561.000.000 lei, adică o creștere de 4,26%.

Creșterea de cheltuieli se datorează suplimentării posturilor aparatului administrativ, creșterii salariului minim de la 900 la 975 lei din ianuarie 2015 și la 1.050 din iunie a.c., alocației de hrană pentru polițiști, creșterii salariului cu 100 lei în domeniul asistenței sociale și unor plăți către RAJA. Per ansamblu, primarul Constanței, Radu Mazăre, este mulțumit de cifre.

„În principiu, pentru dezvoltarea orașului, cred că este bine și, vedeți, suntem în al 15-lea an de când sunt primar și Constanța nu a avut nici o sincopă să nu poată să plătească salarii, angajamentele ș.a.m.d. Lucrurile merg bine. Începem un amplu program de reînnoire a tuturor locurilor de joacă, pe o perioadă de doi ani de zile. Schimbăm absolut toate locurile de joacă și mai facem și altele noi”, a spus Mazăre.

Asfaltarea, cuvântul de ordine

În cadrul ședinței de vineri, Mazăre a vorbit despre un amplu proiect de asfaltare la care Primăria se va angaja începând din acest an.

„Tot ceea ce înseamnă programe sociale, de la ajutoare și pachete de alimente, până la subvenția la energia termică vor rămâne exact așa cum sunt. Pentru asta ar trebui să facem o cruce, pentru că de obicei, în momentul în care primiți informații de la autorități sunt înspre rău și nu spre binele oamenilor, am alocat bani pentru drumuri, aproape dublu față de anul trecut. O să începem licitația după votul de astăzi, numai că pe programul mare de asfaltare, în estimarea noastră, vom termina licitația pe undeva prin august – septembrie, asta dacă va veni vreo firmă și dacă nu vor fi contestații până atunci. Am pus bani suficienți pentru plombe și pentru a acoperi gropile. Astea sunt procedurile, le respectăm ad-literam. Pentru reparații, discutăm de aproximativ patru milioane de euro, ca atare este o sumă considerabilă. Sperăm să poată consuma această sumă societatea Primăriei, iar pentru programul mare, discutăm de o asfaltare de 12 milioane de euro, parte plătibilă cu bilete de ordin peste câțiva ani de zile”, a spus Mazăre, care a precizat că programul include și mult așteptatele piste de biciclete. „În momentul în care se va termina licitația mare, pentru că o pistă de biciclete necesită o investiție, vom face aceste piste. Banii sunt. Discutăm doar de procedură și de firmele care mai au curajul să participe la licitații și să lucreze”, a mai spus primarul.

„Henri Coandă”, episodul doi

18 blocuri intenționează Mazăre să ridice în următoarea perioadă, continuând astfel programul de asistență pentru persoanele nevoiașe, umplând „peisajul” de locuințe sociale pentru care a crescut prețul construcției.

„Sunt șase imobile, de unde trebuia să primim bani de la Guvern și pe care sperăm să le începem în aprilie și, pentru celelalte 12 blocuri, banii sunt alocați și o să facem cea de-a treia licitație, să vedem, poate se prezintă vreo firmă. Pentru cele șase, s-a organizat un fel de achiziție mai scurtă decât licitația, pentru că așa prevede legea. Pentru celelalte 12, trebuie să facem licitație. Cât durează licitația, dacă s-o prezenta vreo firmă... Anul trecut am construit cu 270 euro mp, acum, probabil c-or mai fi crescut costurile, omul a mai și pierdut, am discutat de 290 – 300 euro mp, cifre de genul ăsta”, a mai spus primarul.

Gigacaloria ne va mânca iar zilele

Subiectul prețului la gigacalorie revine și, evident, cu vești proaste. Prețul ar putea crește din nou, iar Mazăre arată cu degetul spre București. Între timp, prețul la gigacalorie a crescut și la Constanța cu 6% pentru agenții economici și există posibilitatea să crească și pentru populație, începând din luna martie.

„Au crescut prețul cei de la București. Nu înțeleg de ce. Prețul petrolului scade și a ajuns aproape la jumătate din prețul pe care-l avea pe baril. Gazul, în mod normal cu o remanență de 5-6 luni de zile, scade și el. Nu înțeleg de ce în România crește gazul. I-am întrebat pe cei de la CET, au început să îmi spună: Distrigaz, Congaz, Romgaz, toți au crescut și au aprobat și ăștia de la București majorarea tarifului. Deocamdată, am aprobat și noi această majorare cam cu 6% pentru consumatorii non-casnici. O să vedem ce-o să facem pentru consumatorii casnici, dar asta în ședința viitoare. Banii, ca să acoperim această creștere a celor de la București, sunt suficienți până la 10 martie. În ședința viitoare, o să vedem ce-o să facem. Tăiem de undeva din buget și mai acoperim sau această creștere de 5-6% se va reflecta în prețul către populație, față de ceea ce este acum”, a spus Mazăre.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108