REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.7° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.7° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Banii Directiei de Sanatate, tocati pe cartele magnetice inutile

Banii Directiei de Sanatate, tocati pe cartele magnetice inutile

Replica API 28 ianuarie 2011 | 00:00 323

In timp ce aparatura de testare a calitatii apei zace nefolosita,

In timp ce aparatura de testare a calitatii apei zace nefolosita,

Analizele în vederea depistării substanţei cancerigene trihalometan care rezultă din formarea unor legături chimice a clorului din apa potabilă cu diverşi compuşi organici nu pot fi efectuate de către Direcţia de Sănătate Publică Constanţa întrucât aparatul gazcromatograf nu este funcţional. Conform directorului Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Constantin Dina, pentru aparatul în cauză se impune un contract de service anual de 450 de milioane lei vechi. Medicul spune că gazcromatograful a fost achiziţionat în 2009, dar la scurt timp s-a defectat, aşa că acum este ţinut pe post de muzeu. De ce s-a ajuns la această situaţie? Ei bine, pentru că un director al DSP s-a opus încheierii unui contract de service pentru aparatul în cauză, aşa cum ar fi fost normal.

"Doamna Klara Graţiela Junc, fostul director economic, la momentul în care putea să încheie contractul de service s-a opus, pe motiv că întreţinerea aparatului ar costa foarte mult şi atunci s-a decis ca analizele de acest tip să fie trimise la Bucureşti. De la sine putere doamna Junc a apreciat că suma de 450 milioane lei este prea mare pentru semnarea unui contract de service şi din acest motiv aparatul nu a mai putut fi utilizat", a declarat, pentru "Replica", dr. Constantin Dina, managerul DSP. De atunci aparatul DSP nu a mai fost reparat. Interesant este faptul că deşi Klara Junc a invocat că întreţinerea aparatului de care medicii se foloseau pentru efectuarea anumitor analize de apă era prea mare, aceasta şi-a permis, fără aprobarea managerului, să implementeze un sistem electronic de acces în instituţie, pe bază de cartele magnetice - o achiziţie scumpă, nejustificată, decizie care a contribuit în cele din urmă la demisia sa din funcţie. "Aşteptăm să se stabilească bugetul şi apoi vom încheia şi contractul de service", susţine dr. Dina. Cu toate acestea, punerea în funcţiune a aparaturii de specialitate va mai dura, întrucât angajaţii DSP urmează să fie instruiţi în sensul folosirii lui. Până atunci, dr. Constantin Dina dă asigurări că instituţia pe care o manageriază poate efectua toate tipurile de analize fizice şi chimice ale apei. "În afară de această analiză a trihalometanului, DSP poate efectua orice probă de apă. Putem depista toate elementele care există în apă: clor, fier", a precizat dr. Dina.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614