REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Barna: Decizia CCR poate desfiinţa instituţia angajării răspunderii; aşteptăm motivarea

Barna: Decizia CCR poate desfiinţa instituţia angajării răspunderii; aşteptăm motivarea

Replica API 30 ianuarie 2020 | 00:00 486

Dan Barna

Decizia conform căreia asumarea angajării răspunderii Guvernului pe legi aflate în dezbaterea Legislativului este neconstituţională poate desfiinţa instituţia angajării răspunderii, dacă argumentul care stă la baza acesteia este acela că în procesul legislativ există legi similare, a declarat, miercuri, preşedintele USR, Dan Barna, care a precizat însă că aşteaptă motivarea CCR, scrie Agerpres.

"Aşteptăm să vedem motivarea. Înţeleg, din informaţiile pe care le am deocamdată, că argumentul ar fi construit pe ideea că există în procesul legislativ legi similare. Asta, dacă o privim strict din acest punct de vedere, practic desfiinţează complet instituţia angajării răspunderii. Practic, în momentul în care vrei să blochezi un guvern să îşi poată angaja răspunderea pe ceva, introduci o lege, o ţii în sertar şi când guvernul vrea să-şi angajeze răspunderea, invoci legea respectivă. Deci, dacă ăsta e temeiul, avem o problemă foarte mare de funcţionare instituţională a guvernului şi a ceea ce înseamnă şansa de a guverna în România, pentru că, în logica aceasta, în care ai un Parlament cu o majoritate temporară poate diferită de cea a Guvernului, practic guvernul acela este legat la mâini şi la şireturi şi făcut să sară în sac. Cam aşa arată perspectiva de guvernare în anul care urmează, dacă nu ajungem la anticipate", a afirmat Barna la Parlament.

Liderul USR a spus că "se ridică semne de întrebare" şi la asumarea de miercuri privind alegerea primarilor în două tururi, chiar dacă este 'un pas important' care s-a întâmplat şi care era cuprins în pactul semnat cu premierul Ludovic Orban.

Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea PSD asupra proiectului pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea. CCR a admis şi sesizarea PSD asupra proiectului referitor la Institutul Naţional al Magistraturii, pentru care Guvernul Orban şi-a asumat, de asemenea, răspunderea.

Parlamentul s-a reunit, miercuri, în şedinţă comună, în sesiune extraordinară, pentru angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Social-democraţii au anunţat că depun moţiune.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Usrplus fara profesori spagari pe liste de la locale, fara makidonime cu interese pt contracte, fara oameni cu fata de betivi, fara hotie ajungem departe
1
0
Sica mandolina nu stie altceva decat asumarea raspunderii. Sper sa ai dreptate si sa dispara fraza asta din vocabularul muistilor liberali care formeaza guvernul betivului
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108