REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Basarabenii care au mărşăluit pe jos au ajuns la Constanţa. Bădrăgan: „Şi românii vor Unirea!”

Basarabenii care au mărşăluit pe jos au ajuns la Constanţa. Bădrăgan: „Şi românii vor Unirea!”

Replica API 18 iulie 2015 | 08:59 127

Preda: „Neamul nostru, pe lângă multe alte drame, trăieşte şi drama Basarabiei”

Preda: „Neamul nostru, pe lângă multe alte drame, trăieşte şi drama Basarabiei”

Arhiepiscopia Tomisului împreună cu SC Arimex Comexim 2000 SRL, alături de preşedintele partidului România Unită, Dumitru Bădrăgan, au refăcut vineri un nou Pod de flori, „peste Prutul sângelui şi lacrimilor vărsate de România şi Basarabia”. În semn de solidaritate cu tinerii basarabeni care au pornit „Marşul lui Ştefan cel Mare”, Podul de flori a fost realizat la Catedrala Sf. Apostoli Petru şi Pavel din Constanţa, unde fraţii basarabeni au fost primiţi cu dragoste, cu bucurie şi cu speranţa sub Drapelul României.

Podul de flori a fost realizat la Catedrala Sf. Apostoli Petru şi Pavel din Constanţa, unde fraţii basarabeni au fost primiţi cu dragoste, cu bucurie şi cu speranţa sub Drapelul României. IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisul, i-a binecuvântat şi le-a rosti un cuvânt duhovnicesc, iar reprezentanţii asociaţiei ,Suflete deschise” i-au întâmpinat cu zâmbete, cu pâine şi cu sare, le-au oferit flori şi iconiţe, steguleţe tricolore dar şi merinde sfinţită pentru drum.

,,De mai bine de două secole, neamul nostru, pe lângă multe alte drame, trăieşte şi drama Basarabiei. Basarabenii sunt fraţi ai noştri şi îi susţinem în acest demers. Sperăm că acest Pod de flori, să reactiveze în toţi românii constiinţa patriotică, a faptului că avem o obligaţie faţă de înaintaşii noştri, faţă de noi înşine şi mai ales faţă de urmaşii noştri. Indiferent pe care parte a Prutului trăim, aparţinem unui singur neam”, a declarat Preda Petre, deţinătorul firmei de catering care asigură hrana zilnică bolnavilor din spitale.

PRU şi M10 bat palma la Constanţa!

După acţiunea de duminică, din Bucureşti, basarabenii s-au „împrăştiat” în mai multe tabere din ţară, iar 102 dintre aceştia au ajuns în Eforie. Vineri, grupul tinerilor unionişti au vizitat Muzeul de Istorie Naţională si Arheologie Constanţa şi Filiala Constanţa a Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I“, iar ulterior au ajuns la Arhiepiscopia Tomisului.

„Sunt oameni care vor să arate că vor să se implice, oameni din judeţ care au venit alături de românii din Basarabia. Dacă unii dintre colegii noştri au fost alături de marşul unionist încă de la Chişinău, dacă unii au fost alături la Iaşi, iată că şi Constanţa a dorit să se alăture. (…) Am vrut să arătăm, cei care ne-am implicat în acest moment, faptul că trebuie să trecem la fapte şi să lăsăm vorbele de-o parte, să încercăm să arătăm tinerilor din Moldova faptul că şi românii din România gândesc la fel. (…) E o impresie excepţională (faţă de tinerii basarabeni – n.r.), am văzut optimismul lor la Iaşi, am văzut optimismul lor în Constanţa, i-am văzut în Eforie. Dincolo de marşul acela extrem de greu, ei cred cu adevărat în Unire. I-am văzut la Muzeul Infanteriei, i-am văzut la Muzeul de Arheologie, îi vedem astăzi aici în faţa Arhiepiscopiei. Toţi au arătat acelaşi lucru: dorinţa de Unire! Am văzut şi oameni care au venit şi îşi caută rudele printre eroii neamului. Chiar m-a emoţionat o persoană, care ne-a spus că de ani de zile merge prin tot ce înseamnă muzee în România şi caută printre listele eroilor numele rudelor care au murit pe front”, a spus Bădrăgan, care susţine că Unirea dintre România şi Basarabia este realizabilă.

„Ţine de români, de voinţa populaţiei şi ţine şi de ceea ce se poate face la nivel geopolitic”, a mai spus Bădrăgan.

Deşi discursul unionist se regăseşte la toate partidele politice, singura formaţiune politică prezentă la iniţiativa de vineri a fost M10. Preşedintele M10 Constanţa, Mihai Petre, şi-a exprimat la rândul său mesajul unionist.

„Am venit să susţin cel puţin cu prezenţa mişcarea unionistă. Sunt un om politic unionist, care visează la România “de la Nistru pân` la Tisa”, dar care este la fel de realist, că nu se mai poate reuni Ţde la Nistru pân` la Tisa”, dar care este la fel de realist că se poate o unire cu Republica Moldova, pentru o Românie care să nu mai fie despărţită de o graniţă arbitrară. Din punctul meu de vedere, nu ar trebui să existe. Cred că fiecare politician, mai mare sau mai mic, trebuie să aibă acest deziderat în suflet: România şi Moldova într-o singură ţară, cu numele România. (…) Înaintaşii nu au militat pentru România de astăzi, care este cel puţin incompletă. E bine să restabilim nişte graniţe care au fost ale noastre, care ar trebui să mai fie ale noastre”, a spus Petre, care susţine că, la Constanţa, colaborarea dintre PRU şi M10 merge „şnur” şi nu exclude şi un parteneriat oficial.

„Nu sunt adversar politic cu iniţiatorul acestui demers. Dimpotrivă, ne cunoaştem de foarte mult timp, avem o relaţie de colaborare şi de comunicare şi îl felicit pentru această iniţiativă şi îi urez cât mai multe. Poate să conteze pe M10 la Constanţa! Contează ceea ce doresc locuitorii, iar dacă locuitorii municipiului Constanţa doresc o colaborare o să aibă o colaborare!”, a mai spus Petre.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614