REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
15.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Băsescu a promulgat legea ce stabileşte că generalii din Armată vor putea fi pensionaţi mai uşor

Băsescu a promulgat legea ce stabileşte că generalii din Armată vor putea fi pensionaţi mai uşor

Replica API 1 iunie 2013 | 00:00 157

Traian Băsescu a semnat, vineri, legea ce completează Statutul cadrelor militare. Conform respectivului act normativ, generalii din Aramată şi Interne vor putea fi pensionaţi mai uşor decât în prezent, legea protejându-i, însă, pe generalii din serviciile secrete, care vor putea rămâne în sistem până la 60 de ani. Actuala formă a respectivei legi a fost aprobată de Parlament, în urma unei reexaminări care a venit la solicitarea preşedintelui republicii. Traian Băsescu a avut, în luna martie, o ieşire publică extrem de dură la adresa proiectului, acuzându-i pe iniţiatori de "prostie" şi chiar "trădare". Potrivit proiectului reexaminat de parlament, vârsta de pensionare a generalilor din Armata Română va fi diferită în funcţie de gradul la care au ajuns aceştia. Compromisul a fost propus de către Ministerul Apărării Naţionale după ce preşedintele Traian Băsescu a cerut reexaminarea noii forme a Statutului cadrelor militare despre care şeful statului a spus că denotă "ori trădare, ori prostie". Comisia de apărare a Camerei Deputaţilor a modificat Statutul cadrelor militare la propunerea MApN în articolele care privesc vârsta de pensionare a generalilor şi condiţiile în care aceştia pot rămâne în continuare ofiţeri activi şi după ce au atins această vârstă.

Oficialii ministerului au propus, iar deputaţii comisiei au aprobat ca generalii să se pensioneze în trepte de vârstă. Astfel, generalii de brigadă sau cu o stea se vor putea pensiona la 56 de ani, ajungându-se ca generalii cu patru stele să se pensioneze la 59 de ani. Ei vor putea rămâne totuşi în serviciul activ până la 60 de ani, dacă depun o cerere în acest sens care să fie aprobată de comandantul ierarhic superior. Serviciile speciale precum STS, SPP, SRI vor funcţiona în baza Legii 80, care prevede pensionarea la 60 de ani, iar prelungirile se vor face în funcţie de ierarhia care subordonează acele instituţii. Preşedintele Traian Băsescu a declarat în urmă cu trei luni, la Palatul Cotroceni, că speră ca legea privind cadrele militare, pe care a trimis-o spre reexaminare, să nu mai plece niciodată din Parlament. În opinia şefului statului, modificarea statutului cadrelor militare reflectă "ori un act de trădare naţională, ori un act care trădează o vădită prostie". Preşedintele Băsescu a spus că, în opinia sa, 60 de ani este vârsta potrivită pentru pensionarea generalilor şi a prezentat motivele pentru care a trimis legea înapoi spre reexaminare.

Sursa:RTV.net

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102