REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
10.8° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Băsescu a promulgat Legea de aprobare a OUG prin care Ministerul Sănătăţii devine unitate de achiziţii centralizată

Băsescu a promulgat Legea de aprobare a OUG prin care Ministerul Sănătăţii devine unitate de achiziţii centralizată

Replica API 22 iunie 2013 | 00:00 176

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, vineri, Legea de aprobare a OUG 71/2012 privind desemnarea Ministerului Sănătăţii ca unitate de achiziţii publice centralizată, după ce, miercuri, Curtea Constituţională a respins sesizarea PDL, UDMR şi PPDD asupra acestui act normativ. Conform unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale, preşedintele Băsescu a semnat, vineri, Decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 71/2012 privind desemnarea Ministerului Sănătăţii ca unitate de achiziţii publice centralizată.

Curtea Constituţională a respins, miercuri, sesizarea formulată de partidele din opoziţie asupra proiectului de lege de aprobare a OUG 71/2012.

Liderul grupului PDL din Cameră, Mircea Toader, a anunţat în 22 mai că PDL, UDMR şi PPDD au depus la CC sesizarea asupra proiectului de lege de aprobare a OUG nr. 71/2012 privind desemnarea Ministerului Sănătăţii ca unitate de achiziţii publice centralizată.

El a arătat atunci că în sesizarea depusă la Curte s-a contestat faptul că printr-un proiect de lege din categoria legilor ordinare, care aprobă Ordonanţa 71, se modifică două legi organice, respectiv Legea bugetelor locale şi Legea reformei în sănătate.

"Orice achiziţie trebuie să aibă în spate un suport financiar, ori Ministerul Sănătăţii nu are suport financiar pentru a deschide o astfel de licitaţie publică", a spus Toader.

El a susţinut că prin această ordonanţă Ministerul Sănătăţii nu mai este obligat, contrar prevederilor Constituţiei, să specifice sumele în baza cărora realizează achiziţii, urmând să le preia de la administraţia publică.

Fostul ministru al Sănătăţii Cseke Attila a declarat, în 14 mai, corespondentului MEDIAFAX, că, la iniţiativa UDMR, PDL, PPDD şi Uniunea vor ataca la Curtea Constituţională legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă privind desemnarea Ministerului Sănătăţii ca unitate de achiziţii publice centralizată, deoarece "contravine mai multor legi, principii şi prevederi constituţionale".

Camera Deputaţilor a adoptat, în 14 mai, legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă privind desemnarea Ministerului Sănătăţii ca unitate de achiziţii publice centralizată, deputaţii opoziţiei criticând ordonanţa pe motiv că "centralizează resursele la minister, cu efecte negative asupra pacienţilor şi medicilor".

Ordonanţa a fost adoptată cu 226 voturi "pentru", 78 "împotrivă" şi 6 abţineri.

Ordonanţa 71/2012 prevede desemnarea Ministerului Sănătăţii ca unitate de achiziţii centralizată pentru sistemul sanitar, care încheie contracte de achiziţie publică cu acorduri-cadru, în numele şi pentru unităţile sanitare publice cu paturi din reţeaua ministerului şi a autorităţilor administraţiei publice locale. Guvernul susţine că scopul acestei măsuri îl reprezintă gestionarea eficientă a resurselor financiare alocate, achiziţionarea de produse şi servicii de calitate şi stabilirea unor variaţii mai mici de preţuri.

sursa: mediafax.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369