REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.2° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.2° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Băsescu: Avem ministru în funcţie condamnat. Justiţia nu mai are frică de politicieni

Băsescu: Avem ministru în funcţie condamnat. Justiţia nu mai are frică de politicieni

Replica API 18 iulie 2013 | 00:00 186

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Chişinău, că faptul că în România a fost condamnat "un ministru în funcţie", precum şi un fost prim-ministru, arată că justiţia nu mai are frică de politicieni şi a început să funcţioneze corect de câţiva ani. "Sunt foarte mulţi politicieni care nu îşi dau seama ce înseamnă independenţa şi corectitudinea justiţiei. Şi în România nu suntem sfinţi din punctul ăsta de vedere. Încă există tendinţe de a controla tronsoane din justiţie sau oameni din justiţie. Dar, perioada în care justiţia era sub control politic în România a trecut, sper să nu se mai întoarcă niciodată", a declarat Băsescu, la o întâlnire cu reprezentanţi ai societăţii civile din Republica Moldova.

El a argumentat că aceste condamnări ale unor politicieni de vârf arată şi populaţiei că se respectă principiul constituţional referitor la egalitatea în faţa legii.

"Avem un ministru în funcţie condamnat zilele trecute. Deci, justiţia nu mai are frică de politicieni, ceea ce este foarte bine şi arată populaţiei că ceea ce scrie în Constituţie nu este vorbă goală, adică nimeni nu este mai presus de lege", a subliniat preşedintele.

Băsescu a arătat şi că subordonarea politică a justiţiei sau corupţia din sistemul juridic sunt cel mai mare risc în parcursul european al R.Moldova, adăugând că acest risc a fost şi încă mai este prezent şi în România.

"Este un risc în R.Moldova, şi pe care l-a avut şi România şi încă îl are, încă nu este exclus să se întoarcă lucrurile înapoi şi consolidarea independenţei justiţiei este cel mai mare efort al meu", a afirmat şeful statului.

De asemenea, el a mai susţinut că dacă justiţia funcţionează corect şi se respectă principiul separaţiei puterilor în stat, atunci "societatea poate merge mai departe, chiar dacă are politicieni mai slabi".

În 12 iulie, Relu Fenechiu, ministru al Transporturilor, a fost condamnat de instanţa supremă la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul "Transformatorul", pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.

El a demisionat, în locul PNL propunându-l pe Ovidiu Silaghi.

sursa: mediafax

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614