REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.1° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
26.1° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Băsescu: Cadrul de Reglementare Temporar UE oferă tuturor societăţilor şansa de a se relansa; totul depinde de hotărârea Guvernului

Băsescu: Cadrul de Reglementare Temporar UE oferă tuturor societăţilor şansa de a se relansa; totul depinde de hotărârea Guvernului

Replica API 31 martie 2020 | 00:00 711

Traian Băsescu

Cadrul de Reglementare Temporar adoptat la nivelul Uniunii Europene, ce va funcţiona până la sfârşitul acestui an, oferă tuturor societăţilor, fie că sunt mici sau mari, şansa de a se relansa, iar pentru ţara noastră "totul depinde de hotărârea, abilitatea şi inteligenţa" cu care va acţiona Guvernul României, susţine fostul preşedinte Traian Băsescu.

"Este esenţial ca România să reacţioneze rapid ştiind bine ce vrea. Lumea se mişcă, domnule premier. Renunţaţi la 'pas cu pas' la 'gradual' şi la 'progresiv' că-i prea încet pentru vremurile astea", a scris Băsescu, pe Facebook.

Potrivit acestuia, acţiunile "rapide, masive şi coordonate" au fost şi sunt necesare atât în domeniul sănătăţii, cât şi în economie.

"Începând de luni, 23.03.2020, toate statele membre (UE - n.r.) au primit permisiunea de a cheltui cât au nevoie şi cât doresc peste limita de 3% a deficitului bugetar. Guvernele naţionale vor trebui să salveze întreprinderile de la faliment, prin acordarea de sprijin financiar şi subvenţii", a adăugat Băsescu, europarlamentar PMP.

În opinia sa, Guvernul ar trebui să garanteze firmelor credite care să le asigure şi lichidităţile pentru reluarea producţiei, dar şi resursele necesare lansării unor programe majore de investiţii şi dezvoltare durabilă, respectiv "25 - 30 miliarde de euro cu o structură puternic orientată spre investiţii".

Fostul preşedinte a mai recomandat calibrarea garanţiilor guvernamentale "care sunt limitate la 80 - 90% din valoarea creditului angajat de companie, astfel încât să fie viabile iar creditele rambursabile de către companie".

Ajutoarele de stat solicitate de Guverne sunt aprobate de Comisia Europeană în 48 de ore, lucru care este valabil şi pentru România, cu condiţia ca Executivul să elaboreze proceduri simple pentru aprobarea dosarelor înainte de a fi trimise la Bruxelles, a explicat Băsescu.

"Pentru aprobarea dosarelor de ajutor de stat, Comisia Europeană a elaborat criterii foarte simple. Este esenţial ca, la rându-i, Guvernul României să elaboreze instrucţiuni similare pentru aprobarea dosarului, fără să complice procedurile inutil, astfel ca România să poată beneficia de oportunitatea creată de Bruxelles. Comisia Europeana aprobă ajutoarele de stat solicitate de Guverne în 48 ore. Oare putem şi noi să avem proceduri simple, putem şi noi să aprobăm dosarele înainte de a le trimite la Bruxelles, în 24 - 48 ore", a completat Traian Băsescu, potrivit Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369