REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Băsescu: Cer revocarea lui Motoc din funcția de ambasador

Băsescu: Cer revocarea lui Motoc din funcția de ambasador

Replica API 20 noiembrie 2014 | 00:09 237

Președintele României, Traian Băsescu, a susținut, miercuri seara, la Palatul Cotroceni, prima declarație oficială de presă de la încheierea alegerilor prezidențiale din acest an. Alegeri încheiate prin plasarea lui Klaus Iohannis - de la Alianța Creștin-Liberală Partidul Național Liberal-Partidul Democrat Liberal - drept candidatul care a înregistrat mai multe voturi decât Victor Ponta. Dacă pașii juridici se vor derula conform uzanțelor, Iohannis urmează să fie desemnat ca președinte al României, după validarea alegerilor de către Curtea Constituțională și, mai apoi, după depunerea jurământului de credință în fața plenului reunit al Parlamentului României. Miercuri, conform anunțului oficial al Administrației Prezidențiale, urma să aibă loc ceremonia depunerii jurământului de credință față de țară, de către cei doi noi miniștri: cel al culturii, cultelor și patrimoniului cultural și cel al afacerilor externe. Până la ora începerii declarației de presă nu avusese loc această ceremonie și nici nu fusese anunțată progrmarea ei.

Principalele declarații ale lui Băsescu:

”În momentul de față avem chestiuni de ordin legal, care trebuie derulate înainte de numirea ministrului de externe. Am vorbit cu Mihnea Motoc, am toata deschiderea fata de el. Dar trebuie facute niște demersuri, pentru a preveni incompatibilitatea prin demisia din corpul diplomatic și din funcția de ambasador. In momentul de față, el este si ambasador, pentru a elimina incompatibiliatea trebuie sa existe decretul de chemare din fucntia de ambasador. Aceste decret trebuie sa fie constrasemnat de premierul Victor Ponta. Dupa ce va fi semntam decretul si publicat in Moniorul Oficial, voi semna decretul de numire. Am discutat cu Mihnea Motoc şi l-am asigurat de sustinerea mea. Este un excelent ambasador, care va fi un excelent ministru de Externe. În conformitate cu art.84, trebuie ţinut cont că funcţia de membru al guvernului este incompatibilă cu orice altă funcţie de demnnitate. Deci, în momentul de faţă, domnul Mihnea Motoc este şi ambasador. Pentru a elimina incompatibilitatea, trebuie emiterea decretului de chemare din funcţia de ambasador. Imediat, vom publica în MO rechemarea sa şi apoi trebuie publicat în MO decretul de numire. Eu am trimis proiectul de decret la Camcelaria prim-ministrului.

Nu pot avea obiecţii cu privire la propunerea ministrului Culturii. CCR mă obligă să semnez decretul pentru a doua propunere. Responsabilitatea este a celor care au făcut a doua propunere. Imediat ce vor fi îndeplinite condiţiile asupra domnului Motoc, le voi trimite pe amândoua la MO.

Apoi, în cursul zilei de astăzi, la solicitarea MaPN, a ministrului Fianţelor, a Bugetului şi a prim-ministrului, am aprobat un memorandum prin care pentru anul 2015, România îşi măreşte contribuţia în Afganistan cu maximum 450.000 de militari.

Vreau să vă spun că un alt subiect este legat de solcitarea pe care am făcut-o astăzi, de începere a urmăririi penale a lui Cristian David. Dânsul ar fi suspect pentru încasarea unei mite de 500.000 de euro. Decizia mea nu înseamnă că domnul Cristian David este vinovat. El va merge în faţa procurorilor. În cursul zilei de astăzi, la solicitarea MaPN, a ministrului Fianţelor, a Bugetului şi a prim-ministrului, am aprobat un memorandum prin care pentru anul 2015, România îşi măreşte contribuţia în Afganistan cu amximum 450.000 de militari. În total, se măreşte prezenţa noastră începând din martie cu 450.000 de militari.

Fac un apel la Guvern, bugetul este o urgență majoră. Faptul că premierul nu este în București, nu este o scuză. Fac un apel la Guvern, inclusiv la premierul Gabriel să prezinte proiectul de buget.

Vreau sa salut procesele de accelerare a respingerii grațierii și amnistiei, dar si arestarea sau perchezițiile unor membri ai Parlamenului. Mă bucur mult ca in urma votului de pe 16 noiembrie, parlamentarii au înțeles că nu ei sunt stăpânii legii. Este un regret al meu ca in 10 ani de mandat nu a reușit să îi conving de asta”.

Sursa transcrierii: REALITATEA.NET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614