REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Băsescu: De Şantierul Naval Constanţa sunt legat sufleteşte, aici am simţit responsabilitatea

Băsescu: De Şantierul Naval Constanţa sunt legat sufleteşte, aici am simţit responsabilitatea

Replica API 5 octombrie 2012 | 00:00 180

Preşedintele Băsescu a spus, la ceremonia de celebrare a 120 de ani de la înfiinţarea Şantierului Naval Constanţa, că pentru el aceasta "nu reprezintă doar un obiectiv industrial", ci "este o societate de care se simte legat sufleteşte", afirmând că aici a simţit, mai mult ca niciodată, responsabilitatea. În discursul ţinut pe şantier, în faţa a zeci de invitaţi, Traian Băsescu a afirmat că ceremonia este o mare onoare pentru el. Preşedintele a amintit faptul că acum 120 de ani, şantierul era un simplu atelier de reparaţii, dar acum a ajuns unul dintre marile şantierele navale ale lumii. "Pentru mine, Şantierul Naval Constanţa nu înseamnă doar un obiectiv industrial, ci este mult mai mult. Este o societate de care mă simt legat sufleteşte. Aici am simţit, poate mai mult ca niciodată, responsabilitatea. Sigur, când am venit în şantierul naval pentru a începe recepţia petrolierului Biruinţa, aveam experienţa de comandă a două alte petroleire, Argeş şi Crişana, dar nava de 150.000 tone Biruinţa, mai exact 157.000 tdw, m-a făcut să simt responsabilitatea cum probabil de atunci nu am mai simţit-o niciodată în viaţă. tiam ca preiau o navă grea, o navă dificilă", a spus acesta. Traian Băsescu a mai spus că s-a bucurat când "41 de oameni au spus că merg cu el pe Biruinţa", subliniind că "a fost momentul în care s-a convins că oamenii preferau siguranţa". Cât despre persoanale cu care a navigat de-a lungul timpului, Traian Băsescu a arătat că "perioada de recepţie a Biruinţei l-a făcut să îndrăgească oamenii" de pe şantier, "navaliştii", iar "ani de zile dupa aceea, relaţia cu oamenii aceia a ramas foarte bună". De asemenea, preşedintele României a ţinut să-i mulţumească şi celui care "a avut o contribuţie în destinul său", directorului Navrom din acea vreme, dl Buzatu, căruia spune că "îi datorează foarte multe" pentru încrederea avută în el. Traian Băsescu a povestit cum a ajuns comandant pe Biruinţa. El spune că acostase cu nava Crişana când a fost chemat de directorul de atunci al Navrom, domnul Buzatu. "M-a întrebat: Comandante, pleci pe Biruinţa?. Am spus: Domnule director, preiau nava, iar dolmnul director mi-a spus Ai dreptul să iti alegi echipaj din toată flota. Din tot echipajul de 42 de oameni, cu excepţia unui ospătar, 41 de oameni au spus Mergem cu dumneavoastră, pe Biruinţa. M-am convins că, deşi eram un comandat cunoscut pentru exigenţă, oamenii preferau siguranţa navei şi siguranţa plecării şi a întoarcerii", a spus Băsescu. El a adăugat că a avut o relaţie strânsă cu oamenii din Şantierul Naval Constanţa mult timp după aceea, pentru că ei verificau echipamentele Biruinţei când nava ajungea în ţară.

Traian Băsescu a subliniat "contribuţia extraordinară" a fostului director Navrom în destinul său, director care i-a încredinţat Biruinţa în ciuda faptului că, într-unul din voiajele pe petrolierul Argeş, în calitate de comandant, nava a luat foc. "Am mai întâlnit aici tot un om care a avut o contribuţie extraordinară în destinul meu, acelaşi domn Buzatu. La prima mea comandă, cu petrolierul Argeş, am făcut câteva voiaje, după care nava a luat foc. Ne-am întors cu nava, ne-am aşteptat să fie repercusiuni acasă. M-a chemat după acostare şi i-am spus că mi-aş lua concediu. Mi-am luat concediu trei luni. Mă aşteptam să mă trimită la o navă mică", a spus preşedintele. "Perioada aceea de recepţie a navei Biruinţa m-a făcut să-i îndrăgesc pe navalişti. i eu şi echipajul care am plecat pe nava Biruinţa le datoram siguranţa", a conchis Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat joi, un decret de decorare a Şantierului Naval din Constanţa, a informat Administraţia Prezidenţială. "Cu prilejul aniversării a 120 de ani de existenţă, în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia deosebită la dezvoltarea economică şi creşterea prestigiului României în domeniul construcţiei, întreţinerii şi exportului de nave, domnul preşedinte Traian Băsescu conferă Ordinul "Meritul Industrial şi Comercial" - în grad de Mare Ofiţer Şantierului Naval din Constanţa". Şantierul Naval Constanţa este acum în proprietatea omului de afaceri Gheorghe Bosânceanu. SNC poate construi şi repara nave de până la 200.000 tdw, fiind astfel unul dintre cele mai mari şantiere navale din Europa. În prezent aici lucrează peste 2.300 de angajaţi.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218