REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.7° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.7° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Băsescu, de vorbă cu internauţii: OBICEIURILE cu care vin islamicii din Orientul Mijlociu şi Africa nu pot fi CONCILIATE

Băsescu, de vorbă cu internauţii: OBICEIURILE cu care vin islamicii din Orientul Mijlociu şi Africa nu pot fi CONCILIATE

Replica API 20 noiembrie 2015 | 00:06 369

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a declarat joi, la televiziunea UNDE tv, că în momentul de faţă spaţiul Schengen "trebuie să treacă printr-un proces de reformă" şi că "în termen mediu nu cred că se poate vorbi despre noi membri".

Întrebat când crede va intra România în Schengen, fostul preşedinte a precizat "tentaţia statelor este să abandoneze spaţiul Schengen" prin reintroducerea controalelor la graniţă.

"Voi fi foarte sincer. În momentul de faţă trebuie să treacă printr-un proces de reformă. E foarte clar că în acest an sistemul Schengen este incapabil să-şi protejeze propriile frontiere. Sunt atâtea state care şi-au introdus controalele la graniţă, însă tentaţia statelor este să abandoneze spaţiul Schengen. Acesta era consolidat prin tratatul de la Dublin, care s-a făcut ţăndări. S-a demonstrat că statele nu pot respecta tratatul şi nici regulile Schengen. În termen mediu nu cred că se poate vorbi despre noi membri. Putem vorbi despre refomarea acestuia", a declarat Traian Băsescu la televiziunea UNDE TV.

Totodată, Traian Băsescu precizează că speră că legea Educaţiei, formulate în 2011, va fi modificată de Guvernul Cioloş pentru a fi una eficientă.

"Am speranţa că Dacian Cioloş înţelege perfect importanţa corectării legii Miclea sau Funeriu şi o va aduce în parametri iniţiali cu cât mod se referă la învăţământul superior. Ceea ce ar fi greşit ar fi să apară ambiţiile unor politicieni, fie ei preşedintele României sau ministrul Educaţiei să facă o altă lege. Vă asigur că este o lege modernă, însă va fi una ineficientă dacă nu se face în paralel şi reforma curiculară, care să ţină cont de interesele elevului, studentului. Speranţa mea e că Dacian Cioloş va corecta intervenţiile brutale ale PSD şi că Guvernul va începe reforma curiculară de la clasele primare, până la nivelul universitar, respectând nivelul de autonomie universitară", a precizat Traian Băsescu.

Întrebat despre criza refugiaţilor, Traian Băsescu a precizat că "obiceiurile cu care vin în Europa musulmanii din Orientul Mijlociu şi Africa nu pot fi conciliate".

"România, în opinia mea, face o mare greşeală acceptând cotele, care nu au niciun fel de realism în stabilirea lor. S-au întâlnit nişte funcţionari la Bruxelles şi au spus atât revine fiecărei ţări. Ca să repartizezi grupuri de populaţii într-o ţară sau alta în mod artificial este o mare greşeală. Nu se ţine cont de specificul ţării noastre. Noi trăim foarte bine cu musulmanii din Dobrogea, dar nu ei au venit peste noi, ci noi ne-am dus peste ei acum câteva sute de ani şi trăim în bună înţelegere. (...) Obiceiurile cu care vin musulmanii din Orientul Mijlociu şi Africa nu pot fi conciliate. (...) Eu aş vrea ca nepoţii mei să trăiască într-o Europă creştină", a adăugat fostul preşedinte.

Liderul MP a precizat că noul Cabinet este format din miniştri recomandaţi de partidele politice.

"Trebuie să admitem că domnul Cioloş nu a venit cu acest Cabinet în buzunar. Acesta a fost recomandat de partidelele de la care a avut nevoie de voturi", a precizat Traian Băsescu.

Fostul şef de stat consideră că votul prin corespondenţă va continua, "cu certitudine", dacă Poşta Română va gestiona corect acest proces.

"Dacă nu vor fi discuţii, dacă Poşta Română va reuşi să gestioneze pe întreg mapamondul acest proces, pentru că Poşta Română va primi sarcina să asigure distribuirea scrisorilor cu buletul de vot şi reprimirea scrisorilor, dacă vom reuşi acest experiment, cu certitudine va continua. (...) În privinţa votului electronic, încă nu am certitudinea că putem securiza votul electronic", a menţionat fostul preşedinte.

Preşedintele MP a precizat că Raed Arafat va face "mult rău sistemului de urgenţă din România dacă nu îşi schimbă mentalitatea sau dacă nu este schimbat".

"În ceea ce priveşte decizia luată de judecător indiferent că îmi place sau nu trebuie să o accept. Această realitate a avut-o în vedere judecătorul. Noi am avut presiuni mari de la comunitatea de afaceri pentru a reduce avizele de la diverse instituţii. (...) Atunci a apărut faptul că să te prezenţi la Primărie în care să spui că îndeplineşti toate condiţiile. Aceasta a fost o lecţie. Este clar că legislaţia se va modifica. (...) Raed Arafat dacă nu îşi schimbă mentalitatea sau dacă nu este schimbat va face mult rău sistemului de urgenţă din România. Este un etatist convins care nu înţelege resursele societăţii", mai spune fostul preşedinte.

Citeşte mai mult pe Rtv.net

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614