REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Băsescu despre liderii USL: M-am săturat de feţele lor la televizor

Băsescu despre liderii USL: M-am săturat de feţele lor la televizor

Replica API 27 februarie 2013 | 00:00 195

Preşedintele a afirmat, marţi, că există riscul ca România să înregistreze un nou eşec la Consiliul JAI datorită neîndeplinirii condiţiilor din scrisoarea trimisă premierului şi preşedinţilor Camerelor. "Nu o să placă multor ţări că miniştri cu dosare pe rol sunt în guvern, că selectarea procurorilor e o mare poveste în România şi că parlamentarii îşi consolidează imunitatea", a spus şeful statului, în cadrul unei declaraţii de presă.

Principalele declaraţii:

Este foarte greu să-i faci pe partenerii moştri din UE să înţeşeagă de ce în România nu poţi să desemnezi cu uşurinţă un procuror general, de ce nu poţi să te lipseşti de un ministru. Acest joc "Noi suntem patrioţi dar nu face ce trebuie să facem pentru ţară" arată cât de jos a ajuns responsabilitatea acestor lideri. Ceea ce fac nu are nimic cu interesel României. Nu vor reuşi să acoepre la nesfârşit prin apariţii la televiziuni modul în care nu îşi servesc ţara.

-La fiecare Consiliu al Uniunii, la care participă strict guvernele, la Consiliul Afaceri Generale din 7 septembrie 2012 s-a discutat raportul MCV pentru România. În prezenţa reprezentatnului României s-a scris foarte clar "independenţa sistemului judiciar este indispensabilă pentru asigurarea accesului cetăţenilor la toate oportunităţile oferite de apartenenţa la Uniune". Acest lucru s-a scris în prezenţa ministrului de Externe. Vreau să sesizaţi formularea expresă. Schengenul este o oportunitate a apartenenţei la UE, dar la Palatul Victoria nu se poate citi asta.

-Nu ştiu de ce şi domnul Ponta şi domnul Antonescu fac ochii mari când le spui "Uitaţi-vă şi la MCV", dar voi reprezentanţii Guvernului acceptaţi toate legăturile făcute de Schengen cu justiţia. Minciuna trebuie să înceteze. Declaraţiile lor au fost urmărite de toate ambasadele. Nu ştiu cum îşi imaginează că aceste mesaje în care nu recunosc ce au acceptat, că nu se ia notă de acest linbaj dublu. Acest lucru ne plasează tot mai mult în zona unor ţări impredicitibile.

-Pe 7 este JAI-ul. Dacă se ndeplineşte ceva până pe 3 se poate comunica tuturor cancelariilor, este posibil să se ţină cont de ele şi să nu se aştepte până la raportul din decembrie. Este clar că preferăm demagogia în defavoarea acţiunii în interesul naţional.

-Nu lipseşte comunicarea oficială a preşedinţiei cu alte instituţii, dar anul acesta deocamdată nu se pot deconta pe fondurile europene nici facturile pe anul trecut, cu excepţia POSDRU.

-Fac o atenţionare publică a factorilor responsabili că declaraţiile de la TV cum absorb ei bani mulţi atâta vreme cât nici facturile de anul trecut nu sunt decontate ca urmare a nerespectării procedurilor. Mi-aş dori ca Guvernul să utilizeze ce am obţinut la Consiliu, anume asistenţă tehnică pentru fondurile europene. Barroso este pregătit să trimită o echipă de asistenă tehnică. Guvernul să valorifice un succes consistent de la ultimul Consiliu, anume ca anul acesta să nu aibe loc alte angajări decât cele pentru 2012. Este doar un semnal public. Eu sper ca şi presa să iasă din capcana marii dezbateri depsre Constituţie şi a reorganizării administrative şi să uite că nu tragem banii europeni.

-În sfârlit, un apel la Guvern: Atenţie la Oltchim! Aţi promis multe acolo, încercaţi să găsiţi locuri de muncă pentru oamenii de acolo şi atenţie la Mechel că s-ar putea să ne trezim cu industria siderurgică tăiată la fier vechi.

-(interese străine Macovei şi Tokes?) Este greu de evaluat cum afectează, prima afectată este imaginea premierului pentru că nu poţi să spui despre Monica Macovei care are o reputaţie excepţională în PE că este un om plătit din altă parte. Probabil, premierul are impresia că e la fel cum e cu Fenechiu. Macovei nu este un om care să fie condus de nimeni. pe dl. Tokes nu-l cunioscm dar pentru amândoi atacul este nejustificatt pentru că nu poţi să faci astfel de afirmaţii fără probe, pe dl. Tokes cred că l-am văzut de două ori în viaţa mea. Este jenantă declaraţia despre Monica Macovei.

-Scrisoarea se referă precis la ministrul Transporturilor. Este un caz trimis în instanţă cu rechizitoriu. pentru orice om funcţionează prezumţia de nevinovăţie, dar problema este legată de standardul politic al acestui Guvern. În politica la vârf sunt nişte standarde peste care nu trece nimeni în UE. Vedeţi cât au demisionat pentru plagiat.

-Am avut mai multe discuţii cu ministrul Justiţiei înainte de prima desemnare şi i-am spus "Îl aveţi pe Morar, are dreptul să crească în carieră, a avut rezultate* Dar după eşecul primei desemnări, nu am mai făcut nici o propunere. Nu vrea, doamna ministru, nu vrea...

-Subiectul Schengen la JAI este trecut cu menţiunea "posibil". Când am aflat cum este menţionată problema Schengen, am trimis scrisoarea.

-Discuţia despre Fenechiu a fost. I-am, spus să nu-l pună că îl suspend a doua zi după ce se numeşte guvernul, dar a fost o eroare a mea, dar apoi am citi exat Legea răspunderii ministeriale. Dacă îmi trimite în noaptea asta o propunere de revocare a lui Fenechiu, nu-l găseşte răsăritul soarelui ministru.

-Sunt sătul de feţele lor la televizor, ce să-i mai văd şi faţă în faţă? Nu par să domine interesul politic şi au subordonat acesuita interesul naţional. Dacă au o pauză de la televizor, ne putem vedea.

-Ştiam că preferatul dumneai e de la Camera de Comerţ. Credeţi că Vlasov ajunge procuror general?

Şeful statului a trimis o scrisoare premierului Victor Ponta şi preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, în care solicită adoptarea unor măsuri concrete până la data de 3 martie, pentru "reinstaurarea respectului pentru statul de drept şi independenţa sistemului judiciar" astfel încât România să poată accede în spaţiul Schengen.

Prima este desemnarea procurorului general al Parchetului de pe lângă ICCJ şi a procurorului-şef al DNA.

A doua este "îndepărtarea imediată din Guvern a miniştrilor care au dosare penale pe rolul instanţelor precum şi asigurarea că niciun ministru declarat incompatibil de ANI nu va fi menţinut în Guvern".

În al treilea rând, Băsescu solicită rediscutarea în Parlament a Statutului deputaţilor şi senatorilor. "Statutul trebuie să consacre condiţii egale pentru persoanele vizate de rapoarte ale ANI, independent de calitatea lor, inclusiv în ceea ce priveşte termenele de contestare", apreciază preşedintele României.

Sursa:RTV.net

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614