REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Băsescu, în Slovacia: Nu vom accepta să vină cineva din afară să ne spună cum să ne organizăm

Băsescu, în Slovacia: Nu vom accepta să vină cineva din afară să ne spună cum să ne organizăm

Replica API 29 august 2013 | 00:00 138

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Bratislava, că România nu va accepta "niciodată teoria drepturilor colective" pentru minorităţi sau să vină altcineva din afara ţării "să ne spună cum să ne organizăm administrativ". "Spun şi aici ce spun şi la Bucureşti, anume că nu vom accepta niciodată teoria drepturilor colective şi nu vom accepta să vină altcineva din afara României să ne spună cum să ne organizăm administrativ", a spus Băsescu, într-o declaraţie comună de presă cu omologul slovac, Ivan Gaparovi.

De asemenea, şeful statului a arătat că a discutat cu preşedintele slovac despre poziţiile în privinţa Kosovo ale celor două ţări, care fac parte, alături de Cipru, Spania şi Grecia, din grupul celor cinci state UE care nu au recunoscut independenţa Priştinei.

Totodată, întrebat dacă s-a discutat şi despre situaţia minorităţilor maghiare din cele două ţări, preşedintele Gaparovi a răspuns: "Am constatat că de fapt am luat şi luăm atitudine faţă de acea minoritate ca faţă de oricare alţi cetăţeni ai ţărilor noastre".

"Când se încearcă depăşirea unor limite, statele reacţionează politicos, cu vorba bună, dar reacţionează", a afirmat şi preşedintele Băsescu.

Traian Băsescu a mai arătat că România şi Slovacia şi-au adaptat legislaţia şi au garantat standarde europene pentru minorităţi.

Băsescu a ţinut să arate că minoritatea slovacă din România este bine integrată şi formată din "oameni harnici" şi să îi mulţumească în numele statului român. "Dacă veniţi în România, puteţi vedea cât de frumoase sunt localităţile locuite de etnicii slovaci", a afirmat preşedintele.

Potrivit preşedintelui Băsescu, cei doi şefi de stat au mai discutat şi despre Strategia UE pentru Regiunea Dunării, dar şi despre situaţia de criză din Siria.

Preşedintele Traian Băsescu face, miercuri şi joi, o vizită oficială în Slovacia, urmând să mai aibă o întrevedere şi cu preşedintele Parlamentului, Pavol Paka, să depună o coroană de flori la Cimitirul Militar al Armatei Române din Zvolen şi să participe în oraşul Bansk Bystrica la o ceremonie la monumentul din cadrul Muzeului Eliberării Slovaciei.

La evenimentul de la Bansk Bystrica va fi prezent şi preşedintele Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, Serghei Narîşkin.

sursa: mediafax

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102