REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Băsescu intervine în scandalul Iohannis-Guvern. Președintele pus la punct: 'O reacție țâfnoasă'. Ce spune despre propunerea Finlandei

Băsescu intervine în scandalul Iohannis-Guvern. Președintele pus la punct: 'O reacție țâfnoasă'. Ce spune despre propunerea Finlandei

Replica API 16 noiembrie 2018 | 00:00 153

Traian Băsescu a declarat, joi la Româniai Tv, că reacția președintelui Klaus Iohannis a fost una "țâfnoasă", atunci când a spus că România nu e pregătită să preia Președinția Consiliului UE, iar premierul finlandez a luat în serios această afirmație.

"Aș începe cu reacția domnului președinte. Vă spuneam că reacția țâfnoasă a oamenilor politici de la București. Reacția Finlandei a fost firească și a fost un gest de a ne lua în serios, omul acela a luat în serios afirmația noastră că nu suntem pregătiți pentru preluarea președinție. Premierul finlandez a avut o reacție `fiți liniștiți că o putem prelua noi`. Pur și simplu a rezolvat o problemă tot printr-o reacție publică", a declarat Traian Băsescu, joi seară la Româniai Tv, conform Mediafax.

Întrebat dacă se poate spune că a fost o gafă a președintelui Klaus Iohannis, Băsescu a răspuns afirmat.

"Nu, nu a făcut-o intenționat (președintele Klaus Iohannis - n.r.). Pur și simplu, după părerea mea au mintea întunecată de ură. Nici eu nu m-am iubit cu Ponta, dar niciun dintre noi nu a făcut declarații care să dăuneaze României. Niciun dintre afirmații nu era vreo negare al progreselor in justiție sau a ieșirii din criză sau care să inducă ideea de neputință a României. E un soi de diletantism politic, dar nu numai prin declarația președintelui", a explicat Traian Băsescu.

Finlanda a propus preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în locul României, a afirmat premierul finlandez, Juha Sipilä, precizând că Bucureştiul a transmis că nu este necesar acest lucru. România urmează să deţină Preşedinţia Consiliului UE în primul semestru al anului 2019, fiind urmată de Finlanda.

Dar, în contextul tensiunilor politice din România şi a declaraţiei preşedintelui român, Klaus Iohannis, care a afirmat că România nu este pregătită pentru preluarea Consiliului UE, premierul Finlandei, Juha Sipilä, a exprimat luni seară disponibilitatea ca Guvernul de la Helsinki să înceapă mandatul european din ianuarie 2019.

Juha Sipilä a subliniat că Bucureştiul nu a făcut această solicitare, precizând că, dimpotrivă, Guvernul român a confirmat că va prelua Preşedinţia Consiliului UE conform programării, informează agenţia de presă STT şi postul YLE.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat marţi, după ce Finlanda a propus preluarea Preşedinţiei Consiliului UE în locul României, că ţara noastră este pregătită pentru acest lucru, iar pregătirile se derulează conform calendarului, aspect apreciat şi de guvernul finlandez.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat marți că respinge propunerea Finlandei, care a spus că poate prelua Preşedinţia Consiliului UE în locul României, spunând că țara noastră este pregătită și președintele Klaus Iohannis știe acest lucru.

Totodată, ambasadoarea Finlandei la București, Päivi Pohjanheimo, a declarat, miercuri la solicitarea MEDIAFAX, că nu au existat discuții bilaterale la niciun nivel despre o rocadă între partea finlandeză și română în preluarea Președinției Consiliului UE.

Sursa: stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ala care a scris articolasu asta nici copy paste nu poate !
1
0
Vad ca Replica a inceput sa preia informatii numai dupa stiripesurse.ro si luju.ro. S-au schimbat proprietarii?
4
0
S-a pomenit si Finlanda bolborosind ceva, inainte de vodka de dimineata, cu gandul la sinuciderea de la amiaza.
4
1
Base taci pt.ca tacerea este de aur.
7
1
Iar a vorbit cel ce a nenorocit tara asta si din nou Replica-i soarbe cuvintele cu sarg. Deh, daca trebuie, asta e
8
2

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920