REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Băsescu: Până în 2020, vom asigura necesarul de gaze pentru România şi Republica Moldova

Băsescu: Până în 2020, vom asigura necesarul de gaze pentru România şi Republica Moldova

Replica API 4 septembrie 2014 | 00:00 103

Investiţii de 4-5 miliarde de dolari

Investiţii de 4-5 miliarde de dolari

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri, la Tuzla, că este optimist că România ar putea asigura necesarul de gaze pentru România şi Republica Moldova până în 2019- 2020. "Eu sunt optimist că România va fi capabilă, în jurul anului 2019-2020, să acopere nevoile de gaze nu numai ale României, cât şi pe cele ale Republicii Moldova. Dacă vor şi pentru export, cu atât mai bine", a declarat şeful statului, precizând că aceasta este o prioritate pe care cele două companii implicate în proiectul din Marea Neagră o cunosc. Băsescu a mai spus că se bucură foarte mult că s-a ajuns la o înţelegere cu Transgaz, care va deveni transportatorul gazelor exploatate din mare. Preşedintele României a făcut o scurtă declaraţie de presă pe Aerodromul Tuzla, după ce a vizitat platforma de foraj Ocean Endeavor, operată de ExxonMobil şi Petrom. "Iată că au început, ştim că anul trecut s-a descoperit un zăcământ important, în Domino 1, acum se forează în Domino 2", a spus Băsescu, arătând că Platforma Ocean Endeavor va rămâne inclusiv în trimestrul întâi al anului viitor pentru alte prospecţiuni, inclusiv în alte perimetre pe care Exxon şi Petrom le au în concesiune.

În plus, şeful statului a afirmat că în luna octombrie se va şti cu certitudine care este presiunea zăcământului de gaz din Domino 2 şi care sunt evaluările legate de cantitate, iar acest lucru va permite consorţiului Petrom- Exxon să evalueze costurile de producţie şi investiţiile de care este nevoie. "Dacă se vor confirma zăcămintele, aşa cum sperăm, Exxon şi Petrom trebuie să facă investiţii de circa 4-5 miliarde de dolari, pentru ca zăcământul să poată fi exploatat", a mai afirmat Traian Băsescu. "Este o sumă impresionantă, dar forţa celor două companii mă fac optimist, mai ales că sunt companii care sunt obişnuite cu succesul, în mod deosevbit Exxon, specializat în foraje la mare adâncime", a completat şeful statului.

Preşedintele transmite un mesaj ciudat către OMV

Traian Băsescu le-a mulţumit celor două companii şi le-a transmis şi un mesaj: "Până pe 21 decembrie 2014 voi fi un suporter oficial al lor, începând din 22 decembrie voi fi un român care susţine reuşita investiţiei". La finalul declaraţiei de presă, şeful statului a transmis un mesaj ciudat austriecilor de la OMV: "În legătură cu anumite informaţii apărute în presă, potrivit cărora austriecii de la OMV par a lansa politici care nu sunt în favoarea statului român... Vreau să spun că le-am trimis în mod oficial că vor fi partenerii României atâta timp cât servesc interesele acestei ţări".

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218