REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Băsescu: Parteneriatul cu Biserica trebuie susţinut. Cultele de la noi au trecut prin naţionalizare

Băsescu: Parteneriatul cu Biserica trebuie susţinut. Cultele de la noi au trecut prin naţionalizare

Replica API 12 aprilie 2013 | 00:00 162

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că statul trebuie să susţină în continuare parteneriatul cu Biserica, în condiţiile în care aceasta are un rol important în societate, iar cultele din România au trecut prin procesul de naţionalizare, fără să li se restituie averile. "Cred că aici trebuie să găsim un optim. Ştiţi, acolo unde spun bisericile trebuie finanţate numai de enoriaşi, niciodată biserica n-a trecut printr-un proces de naţionalizare. Bisericile din România, fie că este Biserica Ortodoxă, Biserica Catolică sau orice alte culte recunoscute, sunt culte care au trecut printr-un proces de naţionalizare şi nu li s-au restituit averile. Din ce credeţi că trăieşte Vaticanul? Din proprietăţile Bisericii Catolice. Când vom termina procesul de restituire, poate putem gândi la un sistem de finanţare autonom", a afirmat Băsescu joi seară, la Digi 24.

El a subliniat că pe de altă parte Biserica este singura formă eficientă de educare a populaţiei din mediul rural, dar este un partener şi pentru asistenţa socială.

"Trebuie să recunoaştem că în mediul rural este singura formă eficientă, garantată, de educare a populaţiei. Dacă măcar am ştii toţi cele 10 porunci, ne-ar fi bine. Măcar de la preot le mai auzi. Nu suntem în situaţia în care, pe de-o parte, BOR, dacă ne referim la ea, dar şi celelalte, prin avuţia lor să stea pe picioarele lor, să stea pe ceea ce produce din avere Biserica, pe de altă parte, avem nevoie încă... societatea românească este în tranziţie. Eu am folosit, deşi nu am o relaţie directă, permanentă cu conducerea BOR, dar cred că acest parteneriat pe care l-am enunţat trebuie susţinut. Suntem o societate în tranziţie, încă nu ne-am definit valorile şi Biserica este un partener, fie că vorbim de procesul de educare, fie că vorbim de asistenţa socială. Dacă observaţi, bisericile care s-au întremat economic se implică tot mai mult în case de copii, în diverse acţiuni sociale", a afirmat preşedintele.

El a spus că şi "o oarecare rapacitate a preoţilor" poate deveni "supărătoare", iar implicarea unor oameni ai Bisericii în politică este de asemenea "toxică".

"Mă bucur că în ultima perioadă înţeleg că s-au dat două instrucţiuni importante, pe de o parte să nu se mai ia bani la înmormântările celor săraci care nu au venituri, iar pe de altă parte, să nu se mai ţină slujbele pentru excentrici, oriunde numai în Biserică", a afirmat Băsescu.

Şeful statului a adăugat că este convins că Biserica Ortodoxă va da în curând instrucţiuni referitoare şi la implicarea preoţilor în politică.

"Parteneriatul politic este toxic. Şi asta decredibilizează Biserica. Vezi preoţi alături de omul politic în campanie. Decredibilizează Biserica şi sunt convins că în curând Biserica Ortodoxă va da nişte instrucţiuni. Dacă a început cu instrucţiunile cu înmormântările pentru săraci, cu locurile în care să se ţină slujbele, cununiile, cununiile religioase, sunt convins că vor fi şi instrucţiuni legate de implicarea preoţilor în politică", a mai spus preşedintele.

sursa: mediafax.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367