REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Băsescu: Prin noţiunea de majoritate se înţelege 50% plus unu

Băsescu: Prin noţiunea de majoritate se înţelege 50% plus unu

Replica API 22 septembrie 2013 | 00:00 256

Preşedintele Traian Băsescu argumentează, în sesizarea de neconstituţionalitate privind legea referendumului, că prin noţiunea de "majoritate" se înţelege numărul cel mai mare de cetăţeni dintr-o colectivitate, şi anume 50% plus unu, şi subliniază că legitimitatea unei decizii luate prin consultate populară este dată de prezenţa cât mai largă la vot.

Şeful statului a trimis sâmbătă preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului. Preşedintele consideră că noua lege a referendumului, adoptată recent în Parlament şi trimisă la promulgare, contravine dispoziţiilor Constituţiei României potrivit cărora drepturile şi libertăţile cetăţenilor reprezintă valori supreme, suveranitatea naţională aparţine poporului român care o exercită inclusiv prin referendum, iar niciun grup şi nicio persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.

Preşedintele argumentează, pe baza textelor constituţionale în ansamblu, că prin noţiunea de 'majoritate' se înţelege "partea sau numărul cel mai mare dintr-o colectivitate, respectiv 50% plus unul din numărul total".

Şi la nivel legislativ termenul de 'majoritate' desemnează cel puţin 50% plus unul din numărul total, afirmă Traian Băsescu, iar un exemplu în acest sens se regăseşte în legea de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale unde plenul decide cu votul majorităţii judecătorilor Curţii.

În Parlament, de asemenea, majoritatea este cea care decide, iar opoziţia are dreptul de a-şi exprima opiniile, pe baza principiului: 'majoritatea decide, opoziţia se exprimă', un principiu care de altfel asigură şi legitimitatea guvernării.

"Prin Decizia Curţii Constituţionale nr. 334/2013, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 407/2013, aplicând regulile interpretării prin analogie, Curtea s-a exprimat în sensul că în domeniul dreptului parlamentar aplicarea principiului 'majoritatea decide, opoziţia se exprimă' denotă faptul că opinia majoritară din Parlament este prezumat că reflectă opinia majoritară din societate, iar dreptul opoziţiei de a se exprima este o consecinţă a dreptului inalienabil al minorităţii politice de a-şi face cunoscute opiniile. Un asemenea principiu asigură, pe de o parte, legitimitatea guvernării, iar, pe de altă parte, condiţiile pentru realizarea alternanţei la guvernare", afirmă preşedintele în sesizare.

Şi în cazul unui referendum trebuie să se aplice acelaşi principiu al majorităţii care decide, afirmă şeful statului, pentru ca decizia finală care se ia să fie una legitimă, însă această legitimitate nu poate fi asigurată dacă o hotărâre este adoptată prin referendum cu doar 30% din alegătorii înscrişi în liste.

"Pentru aceleaşi raţiuni, în cadrul procedurii de consultare democratică a populaţiei, se aplică acelaşi principiu, însă majoritatea decidentă trebuie să se raporteze la un anumit nivel de reprezentativitate sub aspectul participării la vot pentru ca hotărârea finală să se bucure de legitimitatea necesară iar un prag de participare de 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente nu poate să confere o asemenea legitimitate", afirmă preşedintele Traian Băsescu.

sursa: agerpres.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614